DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 17-06-2012 20:23

Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !)

   Kürtaj kavramıyla bir  iki haftayı geçirdik, günün en’leri arasında  onu en başa koymamız gerekir. Her konudaki ustalığımız burada da ön plana çıktı.  Cins ayrımın  katı ve kalın çizgilerle karşımıza çıktığı yerden  kadınlar  lehine bir  kararın çıkmasını beklemek  sadece bir saflıktır. Her ay öldürülen kadın sayısına baktığınızda, maalesef sayı her geçen gün artıyor,  cins ayrımının yapılıp yapılmadığını anlarsınız.

   Bir sözcük ya da cümle gündemi  günlerce meşgul ediyorsa, bırakın dudaklarınız üzerine düşen vazifeyi yapsın, yani  biraz daha   tebessüm etsin. Bu konu bitti, artık farklı mecralara akmamız gerekir derken bakıyorsunuz ki  millet hala tartışıyor.  

   Kimler tartışmıyor ki bu konuyu?

   En çok da  ‘’ Bedenimiz bizim değildir.’’ diyen  inanç sahipleri bu konuya merak salmış. Onlara sadece şunu sormak istiyorum: İnancınız gereği bedeninizin sizin olmadığını söylemenize saygı duyuyorum; fakat bedeniniz üzerinde üçüncü kişilerin söz hakkı olması bir çelişki değil midir?  Sizin özelinizle ilgili kararların alınması  ne derece doğrudur?                                                           Onlara neden söyleyecek bir çift sözünüz olmuyor?  Söyledikleriyle sık sık çelişkiye düşen ve gerçekte kadın hakları ihlallerinde söz sahibi olamayanların mazlum’un yanında yer alma edebiyatının para etmeyeceğini  umarım anlamışlardır. Bunlara en güzel cevap ise                                           ‘’ Bedenimiz bizimdir.’’ diyen  kadınlardan geldi. Hemen her televizyon kanalında  kürtaj ve sezaryen   konusu  tartışıldı. Uluslar arası bir sorun bile medyada  bu kadar  ilgi görmedi. Sadece şaşırıyoruz, izliyoruz ve yazıyoruz.

    Bu konunun  işin asıl ilginç tarafı  ise  konunun  uzmanlarından çok  diğerleri tarafından konuşuluyor, tartışılıyor olmasıdır. Aslında biz alışkınız bu hallerimize, yine de değinmeden edemiyoruz. Uzmanlara ne gerek var, biz kendi hastalığımıza teşhis koyup gerekli tedavileri başlatan insanlarız. Kadın doğum uzmanlarından ve çocuk doktorlarından  daha çok biz konuştuk.  Bir programda  kadın doğum uzmanı  bu konuyla  ilgili  bilimsel bir açıklama yapıyor, katılımcılardan biri de  kıyametleri kopartıyor, sözü inanca getiriyor ve  tam tersini söylüyor.

   Kadın örgütleri de bu konuya her düzeyde haklı gerekçelerle tepkilerini ortaya koydular. Hiçbir kadın koşarak ya da canı istediği zaman   kürtaja gitmiyor. Bunu ilkel gerekçelerle sadece bir arzunun nihai sonucu olarak görmek  saçmalıktır.   Herkesin yaşam hakkı sonuna kadar savunuluyorsa kürtaja giden yolları engelleyin, nedenleri ortadan kaldırın, veya en aza indirin. Kürtaj bir neden değil sadece sonuçtur. Sezaryene gelince bu konudaki düşüncelerimi daha önceki bir yazımda belirtmiştim  ( Normal doğum mu, o da ne? ). Aynı şeyleri tekrar etme gereği duymuyorum.. sadece şunu belirtmek istiyorum:  Normal doğum  konusunda  ciddi anlamda kadına psikolojik bir destek sunulmamaktadır. Kadın daha çok çevresinden duyduğu felaket hikayeleriyle yatıp kalkıyor.  Bu sebepten çoğu kadın doğuma giden yolun henüz başındayken  çeşitli  yanlış yönlendirmelerle  sezaryen kararı alıyor.   

 

      Aslında  hepimiz  birer hekimiz (!) ,bizi bize kimsenin anlatmasına gerek yok. Ne de olsa hayat okulunu dereceyle bitirmişiz.  Bunun için tıpı bitirmemize  ve uzmanlık alanında öğrenim  görmemize de  gerek yok. Bir hekim kadar bildiğimizden olacak çantamızda  ekmek su gibi önemseyip  bulundurduğumuz ağrı kesici, soğuk algınlığı ilaçları  ve  güç durumda kalırsak  bir köşeye koyduğumuz antiboyitikleri kullanıyoruz.. Kocakarı ilaçlarını ve kırıkçı- çıkıkçı  öğütlerinin de  saymıyorum.  Hatta bazen doktora başvurup istediğimiz ilaçları yazmalarını istiyoruz ki bu da ayrı bir komedi. Yakında ameliyat şekillerine de biz karar vereceğiz, durum onu gösteriyor.

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA