DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 27-02-2013 10:14

Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi

                   Elveda şiir!

                                     Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi

 

   Zonguldak  hep maden işçilerinin dramı ile girmiştir hayatıma. Yine bir  hüzünle  çaldı  kapımı. Kelebeğin ömrü kısa, belki rüyası  beni mutlu eder diye düşündüm,  onda da yanıldım. 1940’lı yılların vebası olan verem, gencecik insanların hayatına son noktayı koyarken ona karşı koyan  ve üstünlüğünü ispatlayan  ‘’söz ‘’  oldu.. 

      İsmini hiç duymamıştım şairin, okuduğum dergilerde, kitaplar da  hiç  gözüme  çarpmamıştı ismi. Kelebeğin Rüyası’nı  izlerken kelimelere, kelimelerin o eşsiz tınısına olan vurgunluğunu  hem  gördüm hem de hissettim  Muzaffer Tayip USLU’nun..  Hayatını  kelimelerle ve kendisi gibi şiire tutkun olan  şair arkadaşı Rüştü  Onur’la   paylaşıyor.  Hayatın içinden  yol alırken  kısacık yaşamında  bastığı kar taneleri  tepeden bakmıyor insanlara, tepeden  bakanlara inat hayatla alay eden seslerle  karşılık veriyor.  Her iki şairin şiirleri, söylemleri  bana,  Orhan Veli ve arkadaşlarının şiirlerini  hatırlattı.

   II. Dünya Savaşı yıllarında  modernleşen Türkiye’nin  farklı yüzünü az da olsa karşımıza çıkartıyor film.

    Asıl üzerinde durmak istediğim  konu ,  iki şairin yaşadıklarını  ve edebiyata ilgilerini düşündükçe  günümüz gençliğin  hayatı anlamlandırma ve  seslerin  gücüne inanma konusundaki  gayriciddiliğidir.  Gittikçe apolitikleşen  gençlerin yöneldiği noktalara  baktıkça  sosyal hayattan kopukluğunun derecesi çıkıyor  ortaya.

          Gençlerin hayata karşı duruşlarını politik  gören  sistemler  yaklaşık  her 10 yılda bir onların gözünü korkutmak amacıyla darbelere yönelmişler ve  bunda da başarılı olmuşlardır.

    Arkadaşlarının sorununu kendi sorunu bilmenin,  kendisini gerçekliğin bir parçası olarak  görmenin,  ülkesinin dertlerine, sorunlarına  kafa yormanın neresi yanlış?

     Lisedeyken tüm klasikleri okumanın, hayallerini büyük yazarların sunduğu dünyada gerçekleştirmenin,  hayata şiirle karşılık vermenin neresi yanlış?

     Hayatla gırgır geçerken mizahın üstü kapalılığına sığınıp tüm olumsuzluklara karşı   felsefesiyle dimdik durmanın tılsımını şimdiki gençlerde göremeyişimizin  en önemli sebeplerinden  biri   onların düşünme’lerini istemeyişimizdir. Düşünme ve sorgulama yetisinden uzak olan gençleri  yönlendirmek, yönetmek, dolduruşa getirmek    daha kolay oluyor.

                Düşünmek hayatı değiştirmektir, sürü mantığının tüm taşlarını yerinden oynatmaktır.   Hiç olmazsa  bir  romana, hikayeye, şiire el vurmaktır. Okuyan, düşünen gençler  kıyılarda  dolanıp ‘’ Bana  dokunmayan yılan bin yaşasın.’’   mantığına bürünmezler.  Kimi gün bir romanla başlar yolculukları,  kimi gün şiirle; kah  güldürür kah  düşündürür  sözlerin gücü.  Bir kitabı  okumak ve onu analiz etmek yerine, zoraki onun özeti okunuyorsa bir dizi  ya da internet tercih ediliyorsa  artık nutuk atmanın gereği kalmamıştır.

       Bir mısra ya da  cümle bilinçli  okurda yaşar ancak,  Cemal Süreya bir mektubunda eşine;                                                 ‘’ Zuhal’im, hayat !  Hayatımsın . ‘’ der,  bu sevginin  büyüklüğünü, karşıdakine  verdiği önemin  cümlelere  yansımasıdır. Yapay  cümlelerle, yapay duygularla sevgi kalıcı olmuyor, okurda da bir anlam ifade etmiyor. Kitleler, gençler, yığınlar   sırf düşünmesin, politik olmasın diye  yönlendirildiğinde  içi- dışı küfürle doldurulmuş, hayatın küfürden ibaret olduğunu düşünen  gençler yetiştirirsiniz. Ve  bu tarzdaki komedi  filmlerin gişe rekorlarını kırdığını pohpohlayarak verirsiniz.  

      Bilinçli okur kendini gündelik hayatın  saçmalıklarında kaybettirmez,  düşünsel yönüyle hayat  karşısında hep diktir.  Büyük söz ustalarına, onların  yaşamlarına bakın,  koltukaltlarında   bir edebiyat  dergisi, bir  roman, öykü ya da  şiir kitabı…  Yaşamlarının her karesinde hep ‘’ söz’’ü  görürsünüz. Sigarası, paltosu, kaşkolü hep şiir ya da  söz kokar ve siz  o kokuyu,  heyecanı, hüznü, mutluluğu  oturduğunuz yerden alırsınız.  Laf atmalarında,  söz düellolarında bile bir ‘’düşünce’’ vardır ;   kendisini hissettiren bir inceliktir,  hakaret değil.

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA