DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 08-05-2010 00:00

Ultra Özgürlük

Bu devirde ses’lerin gücünden çekinen insanları   gördükçe, izledikçe  garipsemiyorum  çünkü  her zaman seslere karşı bir kesimin alerjisi  olmuştur. Yaşamı seslere, kelimelere, cümlelere zehir etmenin kime ne yararı olabilir ki?  Kendi gölgesinden korkup başka gölgelere sığınan   bir insan ancak ses’lerden kaçabilir. 
 
         Gece geç vakitte başlar yoğun öyküler,  kirli söylenceler.  Boşlukta kaybolan ya da kaybettirilen kara kaplı deflerler yığılır üst üste.  Kiminin defteri önceden dürülmüştür,  henüz sesler şekillenmeden,  ceza verilmiştir binlerce yıl önceden. Yazısı seslere dönüşmeden yani emeklemeden  defteri  kapanmıştır onun. Kimi cezadan dönmüştür, yazgısına inat varolmanın hazzını tatmıştır. Kimisi de  kuzu kuzu sahibinin peşinden gitmiştir, el eteğe ince ayar verip  ses çıkarmadan,  elleri ayakları üşümeden,  yorulmadan,  dalları budamadan, kara kışın kapısını çalmadan.  
 
         Biri diğerine benzeyen, kalıplaşmış değerler içinde  fazlasıyla kaybolan ve gittikçe çoğalan anlayışların hatırına mizah yazılmıyor, yazılamıyor  artık. 
 
          Marko Paşa’yı bileniniz vardır, aslında içeriğini  çok merak ettiğim bir dergi. 1946 ‘da  yayın hayatına başlayan bu mizah dergisi Sabahattin Ali, Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz tarafından çıkarılmıştır. Bu dergi  aynı zamanda   Türk basın tarihinin de en yüksek tirajlı dergilerinden imiş. O dönemde  sisteme muhalif, toplumsal aksaklıkları dile getirme misyonuyla  yola koyulan derginin başına gelmeyen kalmamış.   O dönemin toplumcu- gerçekçi sanatçıları tarafından çıkarılan  bu dergi ,  halkın mizah anlayışını da  yansıtması bakımından önem taşımıştır.  Bu dergiyle ilgili okuduğum bir yazı dikkatimi çekmişti: Marko Paşa ‘’Toplatılmadığı zamanlar çıkar.’’ veya ‘’ Yazarları hapishanede olmadığı zamanlar çıkar.’’ diye. Fazla söze gerek var mı bilmiyorum.  Üstelik dergi  her kapatıldığında farklı bir adla  ama aynı içerikle okuyucusunun karşısına  çıkar   Her dönemde, basının muhalif sesi olanlar, basının  gücüne inanan insanlar sistem tarafından bir şekilde, geçmişte de günümüzde de  mağdur edilmişlerdir. 
 
        Birkaç gün önce  Dünya Basın Günü’ydü.  Bazı  gazete patronları bu günü  hangi özel etkinliklerle kutladılar bilemiyorum ama; bildiğim bir şey var, o da ülkemizin basın özgürlüğü konusunda sicilinin pek parlak olmadığıdır.
 
      Dünyada  ve ülkemizde  ekonomik, siyasi gücü elinde bulunduran  bazı  sermayedar ve devlet adamları basına karşı sergiledikleri  tutumla sınıfta kalmışlardır. Özgürlük anlayışlarını basını kontrol etmede bulan,  bazen çok uzaklarda  olsalar  da  ruhlarıyla basına   tahakküm kuran bu  kişiler   ne yazık ki bulundukları ortamlarda   insan haklarından, özgürlüklerden  rahatlıkla bahseder olmuşlardır.       
 
Hoşgörü  zifiri karanlıkta kayboldu,  her  kesim el yordamıyla onu aramaya çalışıyor aslında ama  onu bir türlü bulamıyorlar nedense. Kendilerini insanlığın huzurunda ak pak gösterip işine gelmedi mi ya da düşüncelerine ters düştü mü  basın emekçilerine aba altında sobayı göstermeyi  marifet sayabiliyorlar.   
 
Hoşgörü aslında yanımızda,  yakınımızda tutunamayıp  Kafdağı’na sığındı. Binlerce yıldır orayı mekan belleyip asıl sahibini bekliyor .  Bir gün yolunuz düşerse  bu masal dağına , adını sanını duymadığınız çiçeklere basmadan, patronunuzun da kaşları her dakika sizin  çatılmıyorsa hoşgörüyü  mutlaka ziyaret edin.
Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA