DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 26-05-2012 10:43

Uslu Olmak Ya Da Olmamak

     İnsan ya da  toplumla ilgili  her şey  yazılabilir, gerektiğinde kara mizaha  da başvurulabilir.        

 Neyi, nasıl yazacağı  ise kişinin kendisinin  karar vermesi gereken bir durumdur.  Yazar yalnız güldürme amaçlı yazdığında,  ‘ içi boş ‘ diye eleştiriliyor.  Güldürmeyle  birlikte   düşündürmeyi  ön plana çıkarttığında ‘ kara mizah’  diye eleştiriliyor.  Gerçekleri dile getirdiğinde  ise  topyekun  eleştiri bombardımanına tutuluyor.                                                                                                                                          Gerçek yazar ya da gazeteci..hangi kılığa girsin, hangi kılıfa  sarsın sözcüklerini? Sözcükler   de  şaştı sahibinin elinde,  kime   bilenip kime kaş göz işareti yapacağını bilemez duruma düştü.  Olup bitenleri görmezden gelip her dakika ekmeğinize yağ mı sürsün mesela?

Siz kendinize  yeni gazeteciler ya da yazarlar tayin edin ki içiniz rahat olsun, uykularınız kaçmasın. Diğer yazarların durumuna gelince,   iyisi mi siz oturup  onların neler yazacağını düşünün, onlar adına karar verin, hatta mümkünse düşüncelerinizi yazıp postalayın  veya e mail atın, ondan sonra  onlar  gerekeni yapar. Aksi takdirde  ‘Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.’  söylemi  kendiliğinden hayat bulur.

     Eskilere bir uzanın keyiflice, arkanıza yaslanıp gözlerinizi kapatın. Kocaman bir  odaya  girip aşıkların meclisine ayak bastığınızı hayal edin. ( Mümkünse elektrikler kesik,her şey masal tadında  olsun istiyorum.)    Her ne kadar bu gelenek teknolojiye yenildiyse de  hayal dünyamızın sınırlarında ona yeniden var olma imkanı sağlayabilirsiniz..  Aşıkların meclisinde usta ve çırakların konumu farklıydı., halk  edebiyatında usta- çırak geleneği önemliydi çünkü. Usta, sözünü tartıp biçerdi, dillendirilen  dizenin bir ağırlığı, toplumda bir karşılığı vardı. Öyle her önüne gelene el vermez, gerçekten  saz çalabilme ve şiir  söyleme, üretme yeteneğine sahip olana yeşil ışık yakardı. Usta şair saza ve söze yeteneği  olan bir genci kendine çırak edinir, saz ve söz meclislerine  götürürdü. Zamanı gelince ustasından izin alan çırak  saz çalıp şiirlerini söylemeye başlardı.  Bu gelenek bana yaşadığımız dünyada  ‘usta – çırak’ ilişkisini  değil de   ‘ usta- uslu’  olmayı  hatırlatıyor.  Usta,  patronundur ya da yaşadığın her yerde karşına çıkandır, emeğine göz koyup seni açlıkla terbiye edendir, her bakışta niyet okuyandır.     

Yoksa her gün  işçi ölümleri olur muydu? 

   Haber bültenlerinde  ve alt yazılarda  ‘ 4 işçi daha öldü.’ denilir miydi?

    Sen  bütün bunlara karşı çıkmayacaksın  ve uslu olmayı öğreneceksin, aksi takdirde köteği yersin ya da şiddetin nefesini ensende hissedersin. Çırak olup bir gün patronuna  ‘ Ben de senin yerine geçebilirim.’ düşüncesinin filizlenmemesi için ‘ uslu’ olman gerektiği düşüncesi aşılanır önce.  Sonra  Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olma korkusunu iliklerinde hissedersin. Donsuzun gönlünde dokuz top bez geçse de  kaderine razı gelmekten başka bir şansın  kalmadığını geç de olsa  öğreneceksin..

    Bize de çok şey öğretildi:

    Günü gelir sana da,  çocuksan ‘uslu olmayı’,   kadınsan ‘uslu durmayı ‘,

   erkeksen hükmetmeyi ve tüm güçlerini kullanmayı, yazarsan ve farklı düşünüyorsan  ‘uslu  kelimeler seçmeyi’  öğretecekler.  Öyle sağa sola yalpalamak, kara kışla inatlaşmak yok.                                        

  Ve bütün bunları yaşayarak öğreneceksin.

  Karar senin.

 Ya  topalla gezip aksamayı öğreneceksin.

 Ya da  toprağını işleyip ekmeğini dişleyeceksin.

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA