DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 28-01-2011 09:18

Garip Bir Kayıp İlanı

Kaf Dağı’nın ardındaki ülkede günlerdir bir karmaşa yaşanıyor. Karmaşanın nedeni belli aslında, olumsuzlukları görmezden gelmek.  Bu tuhaflıklar içinde gazetelerde garip bir kayıp ilanı çarpıyor göze: ‘’İrade  Aranıyor’’ diye.

      Onu   görenlerin, bilenlerin insaniyet namına ilgili kurum ya da kuruluşlara haber vermesi rica olunur. Okuyucular şaşkın, biraz da tedirgin. Türlü yollarla korunan İrade’nin nasıl olur da kayıplara karıştığına  bir anlam veremiyorlar. 

    Evet, ne yazık ki İrade kayboldu, alıp başını gitti. İlk başta herkesin kendisi için seferber olacağını biliyordu, sonra da unutulup gideceğini…  Neticede  unutuldu da.

        Kim kimi aramış ki bir ömür boyu, o da aransın,  asıl tuhaflık bunda ya!  Kaf Dağı’na  gittiği yazıldı günlerce. Olabilirdi, ne de olsa herkesin gidebileceği, takip edeceği bir yer değildi orası.  Oraya bir amaç için giden kuşlar gibi emek harcayarak, zorlu vadilerden geçerek   değil, birilerinin sırtında  pişkin pişkin gülerek,   birilerinin de  kanatlarının altına saklanarak gitmiştir diye düşünüldü.

       Adı İrade’ydi; ama o, hiçbir zaman iradesini gösteremedi o.

       Günün birinde  İrade görünüşe aldandı, biraz cilveyle güne hazırlandı. Makyajını tazeledi, maskesini taktı. Sokak sokak dolaşarak albenisi ile gönüllerde taht kurdu. Yağmur yağdı aldanmadı, karda kaldı uslanmadı; sonra …    Sonrası malum, doluya tutuldu  yine de yan çizdi; maskesi düştü, yüzündeki makyaj akmaya başladı, o hala türküsünü  mırıldanmakla meşgul idi.

         İrade yüzme sporuna merak saldı, yarıştı, yenildi; yenilgiyi kabul etmedi. Sağa sola saldırmaya başladı, yoruldu, yuhalandı, tehdit yağdırmaya başladı.

  Yüzme onu doyuramadı,  kitaplara sığındı İrade, oradan da çıktı. Hızını alamadı bir motora çarptı, motor yerle bir oldu; yine de bana mısın demedi. Kusuru karşıda aradı, karşısı kusurlu bulundu, bilirkişi raporuna da böyle geçti.

        Seçim sandıklarına dadandı İrade.  Sandıklara  sığamadı, göz kırptı hayatın her rengine, sonra da aba altından gösterdi karanfilleri. Karanfiller de moda oldu, yakında onlar da Oscar’a aday olurlar.

      Kelime oyunlarına bayılıyordu İrade, şairlerin nasıl laf cambazlıkları yaptıklarını anlatıyordu edebi sohbetlerde. Hatta  söz  sanatlarından bile  bahsederdi.  Öyle hafife almayın İrade’yi her konuda söyleyecek sözü vardı.

          İrade  meslek edinmek için yola çıktı. Baktı ki yolda çetin cevizler var geri döndü, patika yola saptı; yoluna çıkan yabani geyikleri avladı önce. Onların derilerini yatırıma dönüştürdü, halkın arasında dolaştığında ise  bir an olsun  yaka kartını yakasından çıkarmadı.  Yaka  kartında  ise ‘’ hayvan hakları savunucusu ve çevre dostu ‘’ yazılıydı

     Aylaklık yaptı bir gece, şeytana uydu,  baktı ki  hiç de fena bir alem değil. Tekrarından ölüm  fermanı çıkmazdı ya?  Nerde sabah orda akşam, kim demiş gönlünce eğlenmek yakışmazmış ona. Tanınmasın diye  sağda solda ona yaklaşanlara   niyetinin kötü olmadığını, bu tip yerleri denetlemek amacıyla geldiğini  fısıldıyordu.

         İrade  determinizmi hiç sevmezdi. Bilimle uğraşanların sağlıklı düşünemediklerini, sonunda kafayı yediklerini  ifade ederdi dost meclislerinde.  Bilim adamlarının bilim adına deli saçması olgularla, olaylarla  uğraştıklarını söylemeyi asla ihmal etmezdi. Hele Darwin’in Evrim  Teorisi’nin kıyısından geçmeyi bile kendisine yakıştıramayanlardandı.     

 

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA