DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 20-01-2012 14:05

Akbabalar Ve Kelebekler

     Kelimeler elastiktir, istediğin yöne  çekebilirsin.   Ahmet  Telli,   Akbabalar Kelebekler  şiirinde   ‘’ Akbabalar bin yıl kelebekler  /   bir mevsim yaşarlarmış ki aşk  /   da kısa ömürlüdür, başlar  /    gibi biter yaşanmışsa eğer’’ der.

      Sözün gücüne bakın , ne müthiş değil mi?  Söz var kese savaşı, söz var kestire başı, al işte bir başka örnek…. Bu mısralardan ya da sözden hareketle binlerce sayfa yazabilirsiniz. Hele bizim gibi  binlerce oyunu  mevcut ve senaryo yazmada başarılı olmuş olanlar için bunun  kıymeti  harbiyesi yok denilemez.

     Yazmak, çizmek bize  bir şeyler ifade etmiyor  artık, çünkü  her birimiz,  bir delinin kuyuya attığı taşı bulamayan  fakat bulduğu zannıyla hareket  eden  kırk akıllıdan biri  olarak kendimizi görüyoruz. İş böyle olunca hükmeden de , hükmedeni destekleyen de  biz oluyoruz. Bu çelişki ruhumuza öylesine işlemiş ki adeta ikizimiz olmuş.   Bundandır ki  adalet  dediğimiz  zatı muhterem  bizim köye  uğramaz oldu, uğramaya da pek niyetli görünmüyor.   Yine bundandır ki 5 yıldır süren komedinin son perdesini  tüm benliğimizi ortaya koyarak  güle oynaya sahneledik. Kendimizle ne kadar gurur  duysak azdır.

      Rakel  Dink yıllar önce gayet insani ve  manidar cümlelerle   duygularını ifade ederken,                                  ‘’ Bir bebekten bir katil yaratan karanlığı sorgulamadan hiçbir şey yapılmaz.’’ demişti.   Hayat arkadaşını arkadan vuranlara bile merhamet gösterip onların bir zamanlar bebek olduklarını unutmamamız gerektiğini fısıldıyordu kulağımıza tüm iyi niyetiyle. Biz de  olur ya bazıları bu okumalardan kendilerine pay çıkarıp  belki adaletin peşinden gider, eğilen teraziyi doğrultur, karanlıkları sorgular  umuduyla bekledik.

      Sadece bekledik.

      Sadece  umut etmekle yetindik.

       Bir yazar ‘’Hrant Dink bir dosya değil ki kapansın.’’ diye belirtmiş düşüncelerini, bunu hangi karanlık zihniyete anlatabilirsiniz  ki? 

      Düş kırıklıkları yaşamıyoruz artık, çünkü düş kurmuyoruz,  düşlerimize de el konuldu.  Kelebekler yani  özellikle bu  konuda kafa yoranlar böyle bir davanın çok farklı sonuçlanacağı ihtimalini düşünmediklerini hep ifade ediyorlardı,  bu düşüncelerini de sağlam ve   haklı gerekçelere dayandırıyorlardı. Akbabalar ise onları her zaman felaket tellalı olmakla suçluyorlardı.

    Komik gerekçelerle bir cinayeti sıradan, adi bir cinayet olarak göstermek tek kelimeyle umudu olan herkese en büyük cezayı vermektir.

    Herkes kelime oyunlarında başarılı olamaz tabi. Bu oyunlarda  her ipte oynayan cambazlar ancak başarılı olur.  Bir gün bir çocuğun canı sıkılmış, bir  karanlık zihniyetin anlattığı masaldan tat alamaz olmuş,  gereğini yapması gerektiğini düşünmüş, tek başına bir plan yapmış, bir ilden bir ile jet hızıyla gitmiş, sevmediği bir adamı arkadan vurmuş ve olay bitmiş,masal da sona ermiş, bunu abartmanın gereği de yokmuş (!)                                                                                                                           Ey  sevgili!  Ey halkım!  Ey sporseverler!

     Biz şimdiye kadar virgüllere  çok tahammül ettik, sıkıldık onlardan, her şeye nokta koymanın zamanıdır,  dersin ve bitirirsin her şeyi.  Bu, senin için kolaydır; çünkü kelimeleri önce ele alırsın, onların ne kadar korkunç anlamlar ifade ettiğini söylersin, yan ve mecaz anlamlarıyla örneklendirmeyi unutmazsın. Çünkü sen söz ustasısın, seni tanıyanlar bilir.               O  kelimeleri  halka öcü olarak sunarsın, onların kofluğundan, kokuşmuşluğundan dem vurursun ve bunda da çok başarılı olursun. Toplumun gözünde kavramları değersizleştirdikten sonra, içini boşaltmak , ortadan kaldırmak daha kolay oluyor.  Sen ne müthiş bir oyuncusun ki oyunu tüm kurallarıyla oynuyorsun ve bunda da gayet başarılı oluyorsun.  Karı yağdırmadan insanları iliklerine kadar dondurmayı  başarabilen nadir örneklerden birisin. Çünkü sen karanlığın görünen  yüzüsün, karanlık zihniyetin sembolüsün. Sen bir muammasın, seslerden oluşursun, yüzlerce anlamı bünyesinde barındıran tek varlıksın.

          Var mı ötesi? Ötekileştirdiklerini de boş ver ( !) , onlar daha da öteye gidebilirler. 

         Akbabalar, besini paylaşırken gövdesi daha büyük ve gagası daha güçlü olana öncelik tanıyan topluluk düzenine sıkı sıkıya bağlı kalırlarmış.  Aramızdaki benzerliğe bakın ve bu gece uyuyup payınıza düşeni tartın.

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA