DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 22-11-2011 12:27

20 Kasım’ın Düşündürdükleri

İnsanlar, insanlık tarihine  bir iyilik yapıp,  yaptıklarını aynada  görme cesareti bulsalardı  bir ‘ keşke’ daha eklenmezdi hayatımıza. Minik bedenlere silah doğrultmak, işkence etmek yerine  onların masum yüzünde   hayat bulma  sevdasına kapılırlardı.  Öldürmenin, kin gütmenin, yok etmenin  insanın zavallı vicdanına  su serpmeyeceğini  anlarlardı.

     Düşünün ki tüm çocuklar aynı sevecenlikle  karışıyor hayatımıza, yalansız ve günahsız doğuyorlar. Bizden öğreniyorlar ikiyüzlülüğü, yalanı ve günahı . Bazıları   bizden öğrendikleriyle   insanlığa  kötü ders verecek kadar ileri gidebiliyor,  iktidar yani egemen olma hırsı bazılarını çabuk büyütüyor ne yazık ki..

    Vatanıma yararlı ama insanlığa zararlı  bir şey bilseydim bir cinayet gözüyle bakardım ona, diyor Montesquieu.   Herkes böyle düşünmüş olsaydı bugün,  çeşitli haklardan mahrum bırakılmış, ya da yaşamını yitirmiş   - veya katledilmiş-  çocuklardan bahsetme gereği duymazdık.   Bu dünyada özellikle  hırsın mücadelesini veren ve kendini tatmin etmek için her yola baş vuran insanların bu söze uygun davranmadığını görünce  üzüntüm kat be kat artıyor.

   Bu söz  tam da  20 Kasım yani  Dünya  Çocuk Hakları  Günü için biçilmiş kaftan sanki, bilgenin ön görüsüyle sunulmuş insanlığa.  İnsanlığa zararlı tabiri,  güç gösterisi, hırs ve  tatminsizlikle eş değerdir bence. İşte bu iktidar kavgası, bir çocuğun yaşam hakkını elinden alacak kadar pervasızlaşabiliyor, çirkinleşebiliyor.  Çoğu zaman  onların eğitim, sağlık, barınma gibi temel haklardaki  aksamalar, hukuksuzluklar insanın zoruna giderken onların yaşam hakkına kastetmek kabullenilebilir bir davranış değildir,  bunun  açıklaması olamaz da. Çocuk ya bir savaş ortasında, ya açlığın kol gezdiği bir bölgede, ya  oyuncak sandığı bir mermiyle oynarken hayatını kaybediyor.

      Bu  gök yüzünün maviliği altında  tüm çocuklar  aynı saflıkta insanlığa  gülümserlerken, aynı güneşe   ‘günaydın’  derken, maalesef ekonomik yetersizlikler, savaş rantı ve hatta doğduğu coğrafya  bile  bazı  çocukları diğerlerinden ya da yaşıtlarından talihsiz kılabiliyor.    Bazıları da  dünyaya egemen olma sevdasına yakalanıyor, sevgisizlik ve adam yerine konulmama duygusu  onları  insanlığın başına bela  yapabiliyor. Ki tarihte bunun örneklerine rastlamak mümkün, yani  bir zamanların masumu  şartlar değişince  katil olabiliyor.

    Neden mi?      

    Bir gün  çocuklar bir kapıyı  çalar  bir şeker  için, çünkü o an ki mutluluğun adı şekerdir,   sonra  gazeteler, televizyonlar aracılığıyla  akıbeti sorgulanır, ve bir de öğrenirsiniz ki  caninin biri tarafından kaçırılıp öldürülmüşler.

   Deprem olur Yunus ya da  Yunusların endişeli  ve aman dileyen bakışları  içinizi yakar, bir iyi dilek ve dualarınızdan başka verecek bir şeyiniz yoktur o an, her dakika umuda dair   beklentiniz olur ve acı haberler bir anlık umudunuzu kara kışa çevirir.   Sadece bizler değil, Yunusların, Ceylanların   ve daha nicelerinin bakışları  o katilleri iyi tanır.

   Savaş olur, her savaşta adı sanı ne olursa olsun,  hedef haline getirilir  çocuklar.   Savaşların nedeni olmadıkları halde neden savaş sonuçlarından en çok onlar etkilenir?

     Nedeni çok basit, çünkü güç sahibinin savaşta kendini tatmin edici bir sonuç alması gerekiyor; ne kadar ölüm, zulüm, tahribat varsa   zalim   o kadar  başarılıdır. Savaş patronlarının gözüne  ancak bu şekilde girebilir, yani bir akbaba gibidir, tüm gayreti hedef gözettiği  leşi elde etmektir.  Amacına ulaşıncaya kadar  savaşır, çünkü o zavallıları mutlu edecek başka bir şey yoktur.    

   Dünyanın neresinde olursa olsun  tüm çocukların aynı şartlarda  yaşamaya, mutlu olmaya, aynı geleceği paylaşma  hakları vardır. Onlara eşit yaşam koşulları sağlayamıyoruz, hiç olmasa onların temel hakları olan yaşam hakkını ellerinden almayalım.

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA