DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 13-01-2013 16:54

Yaşam mı? Üstü kalsın!

     Edip CANSEVER,  ‘’ Ne gelir elimizden insan olmaktan başka.’’  der .   Bu mısrayı sayfalara  dökmeye kalkarsanız , sayfalar yetmez. Şiirin güzelliği buradan  geliyor aslında.,  bir mısrayla  dünyayı anlatabilirsiniz.

        Her durumda,  kimliğin, kariyerin, paranın, makamın  üzerinde bir üst  kimlik oluşturabilmek   ancak ‘insan’  olmakla  mümkündür. Şanın, şöhretin dünyanın dört bir tarafına yayılmış olabilir;  ama ‘ insan olma ‘  şanına erişmek herkese nasip olmuyor.

        Mevsim kış…   Yağmur,  çamur, kar, buz aman vermese de biliyorum ruhumuz her zaman sonbaharı yaşayacak..  Zaman işleyecek saatlerini,  bir yağmurda  sokakların sele döndüğü ve bu kirli  suların hışımla evleri bastığı unutulacak, hiçbir  şey olmamış gibi .                 Maya kıyameti kopmadı; ama Adıyaman’ın  sokaklarında  her yağmurda bir  kıyamet kopar , diyeceğiz. Ve  bu bir masal tümcesi gibi tekrarlanıp duracak dudaklarımızda..  Tüm mevsimler gülümseyerek geçecek yanımızdan;  ama  ruhumuz  her zaman  sonbaharı yaşayacak. . 

     Başka  ölümlere  gülüp geçeceğiz, hayatımızın her   mevsimi bir hüzün bırakacak  ve bu dize  her zaman yanı başımızda bize  insan olmamız gerektiğini hatırlatacak ve biz yine oralı olmayacağız.

     Güzel sözleri , güzel sözlerle birbirimize  seslenmeyi unuttuk. Okuduğumuz güzel mısraları, dokunduğumuz her sayfanın bize tattırdığı    güzellikleri unuttuk.   Okumak  artık insanları mutlu etmiyor. Kitaba dokunmaktan  hoşlanmayan  parmaklar, bir bilgisayarın    soğuk tuşlarında  hayat  arıyor ve o şekilde  mutlu olduğunu  düşünüyor.  Hayatın anlamı çoktan seçmeli bir sorunun seçeneklerine zimmetlenmiş.  Tüm  koşuşturmalar, çabalar o ruhsuz engeli  aşabilmek  içindir.

   Dünyada, özellikle de  yaşadığımız  coğrafyada  rahat yüzü görmek yok.  Her  gün ölüm haberleriyle başlıyoruz güne.  Haber programlarının başında  suratımız asık oturuyoruz;  adeta nereden, nasıl bir  facia, bir ölüm haberi gelecek  diye  bekliyoruz.

    Bazen  savaşlardan, katliamlardan,  iç pazarlıklardan  bıkıp başka  limanlara  sığınmaya çalışsak da  olmuyor. Çünkü olup bitene gözlerini yummak tüm  kötülüklere  ortak olmak  anlamına geliyor.  Yine de  yaşama nereden baktığınızla ilgili bir durumdur bu. Hayatınız boyunca  başkalarının sırtından geçinmişseniz,  acıları ‘’ ortak acı’’ olarak görmezsiniz, göremezsiniz. Çünkü egonuz hayatı ortaklaştırmaktan yana  değildir; doyumsuz ego,  akıp  giden hayatta  bir  insanın yaşam hakkıyla  ilgilenmez.

   Ölüme  alışır mı, ya da alıştırılır mı insan? Alışıyoruz, alıştırılıyoruz   ne yazık ki .  Arada  hep  birer  ikişer işçi ölümleri haberleri geliyor, tıpkı her  gün karşımıza  çıkan  trafik kazaları gibi. Kimsede ses yok, sanki ölmek onların kaderiymiş gibi. Hatta  ölen bir kişiyse  haber değeri bile taşımıyor,   çoğu  zaman alt yazı da verilmekle  yetiniliyor. Ölen işçiler   7-8  kişi olunca  haberlik oluyor . 

     Sonra ne olacak?  İşçiler yine orada  çalışmak zorunda kalacak, eve ekmek  götürmek için . Her gün ölümle  burun buruna gelecek,   öldüklerinde ,’’ Ne yapalım , onların da kaderinde bu varmış denilecek.’’  ve her şey eskisi  gibi olacak.   Yaptırımlar caydırıcı olmadığı için ihmaller zincirine bir  zincir daha eklenecek ve o zincire  kimse el  vurmayacak,   zinciri boynuna takmayacak.

    İşveren işine devam edecek, işçiler de ölmeye…

  

    Tüm mevsimler gülümseyerek geçecek yanımızdan;  ama  ruhumuz  her zaman  sonbaharı yaşayacak. .  Yaşam tüm güzellikleri sunacak bir tarafa, diğer taraf da  ‘  Üstü kalsın, hayat!’ deyip  ölüme  el verecek.  

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA