DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 30-10-2011 10:52

Vicdanın milliyeti olur mu?

Bazen her şey, herkes hakkında konuşmak istersin de nutkun tutulur. Kaç cümleyle kime hitap edeceğini bilmezsin, tasarladıkların da kendiliğinden gider.  Gerçek hayatta  zavallı insanlar her durum karşısında din ve ırk söylemlerini güçlü tutmaya çalışırlar; çünkü onların varlık nedeni odur ve ondan beslenirler. Varlık nedenleri ortadan kalktığında ise onlar hiç yaşamamış gibi olurlar.

      Evrensel değerleri ölçüt almamışsan, bu değerlerin etrafında şekillenmemişsen kısasa kısas mantığına bürünürsün ve gittikçe küçülürsün, gülünç duruma düşersin, büyük küçük herkesin midesini bulandırırsın.    Vicdan ise evrenselliğe giden tüm yolların adıdır. Dünyanın neresinde bir felaket yaşanmışsa, hak ihlali olmuşsa  o acıları ve haksızlıkları paylaşabilmişsen, pencerenden onların acılarına ortak olmuşsan  ve empati kurabilmişsen  vicdanın en güzel tanımını yapmış olursun.

        Yaşama  ve yaşadıklarımıza karşı  çok  acımasız olabiliyoruz ya da  yaşadıklarımız bize                 ‘’ acımasızlığı’’ öğretebiliyor. Yaşanan her felakette, felaketin nedenleri  üzerinde her dönem   acayip yorumlar yapılır. Sadece şaşırıp kalırsınız, insan bu kadar basitleşebilir mi diye. Van depreminin üzerinden bir haftayı aşkın bir süre geçti ve acayip yorumlar henüz bitmedi.

Depremi bir ceza ya da bir nefret aracı olarak görenler inançlarını, değerlerini aracı kıldıklarını bilmiyorlar yahut   bilmezlikten geliyorlar. Her iki durum da masumiyetten çok uzak ne yazık ki.

      İlk birkaç gün jeoloji mühendisleri konuşturuldu doğal olarak. Bu kişiler depremin nedenleri ve yapılması gerekenler konusunda uzun uzun açıklamalarda bulundular. Fakat ne hikmetse depremin yaraları sarılmaya başladığı andan itibaren bu kişilerin sözleri unutulmaya başlandı, yerini sözüm ona  ekranlarda boy gösteren ne dediğini bilmeyen bazı cahil sunucuların sözleri  aldı.

     Her cümlesinde bir  ötekiyi işaret eden insanlardan ne beklenir ki? Elbette zavallılıklarının göstergesi olan  kelimelerle, cümlelerle  karşımıza çıkarlar. Bir tek onlar mı zavallı? O konuşurken yanlarında oturan ve  onun sözlerine kafalarıyla onay veren okumuşlar da aynı değil mi?  Ya onu oraya getirene ve onun ya da onların programlarını izleyenlere ne demeli? Hepsi bir zincirin halkaları gibi birbirini  tamamlıyor aslında. Onları biz yarattığımız için şikayet etmemize de gerek yok .Ayrıca bu ve benzeri  söylemleri de ilk defa duymuyoruz, yaşanan her felaketin ardında ( gerek ülkemizde gerekse başka yerlerde yaşanan felaketler için) hastalıklı söylemler bir şekilde dile getiriliyor.   Onları izlememekle, dinlememekle, takmamakla  onlara en iyi cevabı verebilirsiniz.

    ‘’ Paylaşmak mutluluğun bereketidir. ‘’ der ilhan Selçuk. Paylaştığın anda mutlu olursun ve bu mutluluk çoğalır. Ön yargısız ve ötekileştirmeden , dinine ve  etnik kimliğine bakmadan paylaşmak,  yüreğini ortaya koymakla  eş değerdir.  İşte bu vicdanın, ortak aklın, ortak değerlerin   diğer adıdır.  Nefreti paylaşmayın lütfen, o çoğalmasın;  böyle bir ortamda, ona gerçekten ihtiyacımız yok. Her birey şunu düşünsün: Birileri kirli söylemleri, nefret sözcüklerini yeterince yayıyor, bari biz bunu yapmayalım. Belki böylelikle vicdansızlığın ürünü olan nefret sözcüklerini ortadan kaldırabilir ya da en aza indirebiliriz.    

 

  Güzellikleri paylaşırken şunları da sorgulayalım ve her deprem sonrasında unutulmasın. İnsanların umutlarını  kum yığınlarının altında bırakanlar hesap versin. Bir iki araba fazla girsin diye galerisinin sütunlarını kesenlerden hesap sorulsun. Deprem gerçeğini göz ardı edip günlük menfaatlerini ön plana çıkartana, inşaatın  demirinden, çimentosundan  çalana, Veli Göçerleri yaratanlara ve deprem politikası olmayanlara bir de biz hesap soralım

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA