DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 23-10-2011 18:18

Nazım Hikmet Ve Hasret

Tiyatro yaşamın kendisidir, yaşamı dize dize dokur ve tüm bedeninize işler. Ankara Ekin Tiyatrosu sanatçıları da Nazım Hikmet’ i dokudular her cümlede. Onun duygularını, düşüncelerini  işlediler hayata, onun sözleriyle hitap ettiler bize ve her cümleyi  özellikle günümüzde daha iyi algılamak  gerektiği mesajını verdiler bana göre.

   Sahne hüzünlü bir müzikle başladı ve o hüzünlü nağmeler özleme vurgu yapıyordu. Tam da oyunun adına  ( HASRET)  uygun  bir müzik… Nazım Hikmet cezaevindeydi  her şeye özlem duyuyordu :  karısına, çocuğuna,işçilere, emekçilere,  kısaca dışarıda  akan her şeye…

  Bir özlem daha vardı bana göre, o da bizim Nazım Hikmetlere olan özlemimiz. Bunu oyunu izlerken daha iyi  anladım.

    Nazım Hikmet şiirleriyle  evrenselliği yakalamışken ne yazık ki peşin hükümlülerin arasında hala ismi ‘’ vatan haini ‘’ ya da’’ komünist ‘’  tanımlamalarından sıyrılamamıştır. Bir sanatçı eserlerinde kendini yaşatır ve dünya görüşü de eserlerini şekillendirir doğal olarak. Fakat  doğrudan sanatçının ismine ve kimliğine yönelik eleştiriler sadece basitliktir, bu eleştiriler sanatçının eserlerinin değerini düşürmüyor. Tersi olsaydı Nazım Hikmet  bir                        ‘’ Dünya şairi ‘’ olarak  anılmazdı. 

    Çoğu kulakların eski filmlerde ve tiyatro oyunlarında  aşina olduğu ,’’  Yazıyor, yazıyor…’’ diye başlayan ve  devamında kimin nasıl suç işlediğini belirten  cümle ile o günkü gazetenin kısa bir özetini veriyordu.    Eskiden birçok sanatçının, düşünürün  payına düşen  bu miras, gazete dağıtan çocukların masum sesleriyle hayatımıza giriyordu. Şimdilerde ise çocuk seslerinden uzak, modern ama daha sinsi  ve  büyük puntolarla  bir gece yarısı karşımıza çıkıyor manşetler.

           ‘’Yazıyor’’ diye bağıran çocuğun sesi bu sefer Nazım Hikmet’in ‘’vatan haini’’ olduğunu  dalga dalga yayıyordu.

     Nazım Hikmet ise gururla  bize  sesleniyor, yorgunluğa değil, direngenliğe davet  ediyor  bizi. Bizi her gün uyutmaya çalışanlara karşı ‘’ Yaşama  Dair‘’ şiiriyle karşılık veriyor.

                           ‘’yaşamak şakaya gelmez,
                   büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın
              bir sincap gibi mesela,
   yani, yaşamanın dışında ve ötesinde hiçbir şey beklemeden,
      yani bütün işin gücün yaşamak olacak’’

                ……………..

     Her bir  dizesinde yaşamın kuvvetli ve sıcak  kolları bizi sarıyor.  Cezaevinde’’Şair Baba’’   unvanıyla karşımıza çıkar Nazım Hikmet. Sevenleri kadar sevmeyenleri de çoktur,  ne de olsa  o bir vatan haini   idi, öldürülmesi  günah bile  sayılmayacaktı. Onu cezaevinde öldürmek isteyen Çingene Mustafa   şair babaya kıyamamıştır. Şunu da biliyordu ki onu öldürse az cezayla kurtulacaktı; çünkü bir hükümet düşmanını öldürmüş olacaktı. Onu vazgeçiren  anlamlı bir dize miydi ya da   Nazım  Hikmet’in insancıl   yönü müydü,  onu bilemiyorum.  Nazım Hikmet  ise her  şeye rağmen hayata  inatla yürümeyi tercih ediyordu.

                   ………….

              Yolunda pusuya yattıklarını,

                  Arkadan çelme taktıklarını bilerek yürümek…

                      Yürümek;

                          Yürekten gülerekten yürümek…

 

   Kendisinden  bir methiye şiiri istenildiğinde  menfaat için şiir yazamayacağını söyleyecek kadar sanatına kıymet veren biriydi. Herkes methiye şiirlerinin niçin kaleme alındığını çok iyi bilir. Yazılan şiirlerin, çizilen resimlerin yaşantımızı yansıtmaları gerektiği konusunda da hassas davranmıştır.

    O, Piraye’sine aşık,   Memo’suna, vatanına hasret, işçi sınıfına duyarlı, kadınlara bakış açımızı sorgulayan  bir Nazım Hikmet’ti.

 

Kadınlara yönelik yazdığı şiirin herkes tarafından okunması gerektiğine inananlardanım.    

  ‘’    ……………….         

       Ve kadınlar
           bizim kadınlarımız:
                  korkunç ve mübarek elleri
              ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle
                    anamız, avradımız, yarimiz
                         ve sanki hiç yaşamamış gibi ölen
                              ve soframızdaki yeri
                                    öküzümüzden sonra gelen

                                                             …………..’’                                                

         Yazmakla , yorumlamakla  bitmez Nazım Hikmet, bitmiyor da.   O,   ancak okunmakla ve her satırı irdelenmekle anlaşılabilir.

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA