DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 29-11-2013 09:38

Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk

    Ey hayat!  İzin ver de yaralarım kabuk bağlasın, kendi özüme döneyim. Büyük  köyler, kasabalar kurayım, yalakalığın,  zorbalığın  olmadığı bir mekanda son nefesimi vereyim. Yüzyıllar geçmesin aradan, tuzla  buz olmasın umutlar; bir kalem  bir  defter yeter bana,  bir de çocukluğumun kirlenmemiş hali,  masumiyeti…  Karlar, yağmurlar  çalsın kapımı razıyım, yeter ki koltuk sevdalısına  ve baş belasına çıkmasın adım.

     Çocukluğumuzda,  en eski zamanların hatırına usul usul  kar yağardı  hayatımıza, biz bir sonraki günden ödünç keder alırdık ; ama  yine de  mutluyduk. Çocuktuk, 20 Kasımları bilmiyorduk, Çocuk Hakları  ile ilgili ne  haberimiz ne de bir  kaygımız olurdu.    Her yıl, yaşları küçük, yürekleri büyük çocukların omuzlarına yüklenilen yükün altında ezildiklerini bilmezdik. Bir yandan işe giderken diğer yandan avucunda ve cebinde sakladığı bilyelerle  yaşıtlarıyla oynama hayalini kuran  çocukların trajedilerine şahit olmamıştık. Bizim dışımızda  bir hayat akıyordu ve biz  o hayatın ağaçlarından kelimeler toplayamıyorduk.  Dilsizdik,  o yüzden kelimeler hükmediyordu bize,  buyurgan değildik.   Kör kurşunlara hedef olan çocukların umutlarından bihaber yaşıyorduk. 25 Kasımları da bilmezdik, her gün  yanı başımızda yaşayan bir kadının  sevdiği  ya da  tanıdığı kişilerce öldürülebileceğine dair  bir fikrimiz  yoktu.

      Bir şiir, bir yazı  peşinde koşardım;  uzardı masalların  gölgesi, elektriksiz akşamların  duvarlarına . Yuvarlak bir masayı andırırdı  sobamız; etrafında biz, dizilirdik yan yana .  Gazete ve kitap lükstü hayatımızda,  kuyruklu yalanlara  alışık değildik o yüzden.

    Büyüdük, masal devrini tamamladı çocukluğum ve sonra  gazete  girdi hayatıma. Bir yakınım kupon biriktiriyordu ansiklopedi için.  Gazetelere  sonsuz güvenim vardı  o zaman, zannederdim ki olan  biten her şey  anında, değiştirilmeden yani  olduğu gibi veriliyordu.  Gazete  kupürlerini koparır, defter ve kitaplarımın arasına saklardım, sonraki zamanlarda çıkartıp aynı  hevesle  okurdum. Basın yayının bir ülkenin en  önemli organı olduğunu düşünürdüm.  Bir şairin  şiiriyle  yağmuru mırıldıyordu   dudaklarım  gazetenin her satırında,  yarım  bardak suyu bir dikişte bitirmenin   mutluluğuydu yaşadıklarım. Büyüdükçe ve  her  geçen  gün hayal kırıklıklarını yaşadıkça basına olan  güvenim  sarsıldı yavaş yavaş. Eski dönemlerin de yeni dönemi aratmadığını  yine büyüdükçe anlıyorsunuz. Okuduğunuz kitaplar  yaşanmış olaylarda basının tavrını  gözler önüne  serdikçe  hamurun da mayanın da aynı olduğunu  görüyorsunuz.

     Özellikle de   son zamanlarda   haksızın, güçlünün yanında  yer alan basını   yönetilen organların  başında  gördükçe içim  parçalanıyor.    Büyük patronların  istedikleri, diledikleri haberleri  gündemleştirip günlerce  hatta haftalarca  konuşturulup kamuoyunu yanıltmada önemli görevler üstlendiğini  görüp üzülmemek  elde mi?   Yaşanan trajedileri, katliamları saatler sonra  – o da  izin  verilirse -   halkla paylaşıp ve çoğunlukla  halkı yanıltma  başarısını  gösteren basının ne derece bağımsız olduğuna siz karar verin.    Hele de hedef  gösterilen bir kitle ya da kişiyse vay onun  haline!  Tüm basın ağız birliği yapmışçasına  aynı telden  çalma başarısını gösterebiliyor.  Geçen günlerde Ahmet Kaya ile ilgili o dönemde  basında yer  alan  haberleri bir televizyon programında izledikçe  ülkemizde basının  ne denli büyük ve önemli  görevler üstlendiğini  rahatlıkla  görebiliyorsun.  Birkaç yıldır da o dönemin gazete manşetlerini nefret  sözcükleri ile   süsleyen kocaman yazarlar, haberciler günah çıkartma   yarışına girmişler. 

 

       Yine  büyüdükçe anlıyorsunuz her trene binilmeyeceğini, aslında her trenin de  seni kabul etmeyeceğini. Ötekileştirmenin, öteki diye  gösterilmenin ekmeğine yağ sürüldüğü bir dönemin saltanatı kime kalır bilinmez   ama   yine de  güzel günleri  umut etmekten başka çaren   kalmıyor. 

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA