DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 15-02-2013 00:25

14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri

    Yıllardır 14 Şubat  için hep şunu düşündüm ve de  düşünüyorum: Sevginin  ve mutluluğun  pazarlandığı, aşkın tüketildiği gün…  Bu yıl  14 Şubat’ta  bir  farklılık  görünce  şaşırdım ve ayrıca  sevindim.Dünyanın çeşitli yerlerindeki kadınların ortak mücadelesini yansıtan   ‘’ Bir Milyar Ayaklanıyor.’’  dansı yeni bir ufuk açtı, yeni bir duyarlılık  oluşturdu kadınlarda . Kadına  yönelik  şiddet ve tecavüze karşı ayaklanan, direnen kadınların,   kadın örgütlerinin duruşu, özellikle  tüketim  toplumlarında  kadını ‘’ meta’’  olarak gören anlayışlara da  soğuk duş etkisi  yapacağını umuyorum.

        Sevgi,  romantizm,  hediye,  kadın ve 14 Şubat…    Bütün bu  kelimeler yan yana geldi mi zannederiz  ki   gerçek bir sevgi var ortada. Her şeyi  çok çabuk gözden  çıkardığımızdan   sevgiyi de çabuk   tüketiyoruz. Emek harcanan ve sevgiyle yoğrulan her şeyin bir anlamı vardır. Gerçek  sevgiye bir değer biçilir mi ya da gerçek sevginin  değeri bir hediye ile  ölçülür mü, sorusunun cevabını size bırakıyorum.

   Her geçen gün kadın cinayetlerine bir yenisi ekleniyor. Son iki ayda 25’in  üzerinde kadın öldürüldü. Bu rakam cehaletin kol gezdiği ülkelerin trajik yanını ortaya koyuyor. Birbirinin varlığı üzerinden propaganda yapan ve genellikle güçlü olanın  diğerinin yaşam hakkını elinden almasıyla  son bulan olaylara ne yazık ki alışmaya  çalışıyoruz. İnsan ölüme alışır mı, demeyin. Alıştığımızdan  olacak ki kadın ölümlerini durduramıyoruz.  Duyarsızlaşıyoruz, duyarsızlaştırılıyoruz; bütün bunlara  gazetelerin üçüncü sayfa haberleriymiş gibi bakıyoruz.

    Sevgiyle başlandığı zannedilen ve emekle yoğrulmayan bir  uğraşın gölgesi gibidir kadın. Ezilen,  hor görülen, dışlanan, suçlanan ve öldürülen kadın;  öldürüldüğünde kadın olmasından kaynaklı sorunların da muhatabı  kabul edilen bir varlığı yazmak her zaman güç olmuştur.

          Bir kadın eski kocası, babası, sevgilisi ya da  bir erkek  tarafından niye öldürülür?

  Güç dengeleri değişince,  otoriteye sığınan egemen isyan eder. Hakimiyetini elden bırakmak  istemez. Çünkü acizdir, onun varlığı ve gücü(  ! )  kendisinden fiziksel anlamda  daha güçsüz olan  kadının varlığına bağlıdır.  Küçük  de olsa bir hareketliliğin otoritesine  zarar vereceğini düşünür ve onu hazmedemez, ortadan kaldırma yollarını arar.

          Kadını öldüren kişi ‘’ Pişmanım.’’,   ‘’ Beni tahrik etti.’’ , ‘’Namusumu temizledim.’’, ‘’ Onu  çok sevdiğim için kıskandım.’’ gibi saçma  sapan cümlelerle eyleminin doğruluğunu makul sebeplerle açıklamaya çalışır. Bunun kendisine özellikle ceza indiriminde  kolaylık sağlayacağını bilir. Halbuki bu adamların çoğunun planlayarak  insan öldürdüğünü basından  ve yapılan  araştırmalardan  öğreniyoruz.

    Sığınma evine  sığınan kadınların bile  can güvenliğinin olmadığı  geçenlerde öldürülen  21 yaşındaki Damla AY örneğinde görüldü. Ölüm tehditleri alan ve ihmaller zinciri sonucu öldürülen Damla AY genç bir anneydi. Bunun benzeri onlarca örnek var.   

    Yukarıda sayılanların dışında toplumun bünyesine kazınmış hastalıklı düşünceler de  bir kadının öldürülmesini adeta teşvik eder mahiyettedir.

     Bir kadın tek başına  dışarıya çıkamaz, yolculuk yapamaz.

      Bir kadın  kocasıyla geçinemiyorsa  onun kadınlığı  sorgulanmalıdır.

     Bir  kadın kocası veya eski kocası  tarafından öldürülmüşse, kim bilir kadın ne   tahriklerde bulunmuştur? 

        Kadını    ’’birey’’ olarak görmeyen, güçlenmesini, kendisine yetebilmesini istemeyen toplumun   sorularını,  saçma  ve yersiz  nedenlerini  çoğaltmak mümkündür.

   Sarai SİERRA  ölü  bulunduğunda,   çok bilmiş toplumun öz evlatları onun için :                                Kurye mi?      Ajan mı?        Turist mi?   gibi söylemlerle onun ölümünü ucuzlatan düşüncelerle karşımıza çıktılar. Diyelim ki bunlardan  biriydi, ne olmuş yani? Bunlar  onun  ölümü için birer  neden olabilir mi, ya da onun  ölümünü hafifletir mi?

     Kadına yönelik şiddet ancak bilinçli bir toplumun  ve  örgütlü kesimlerin çalışmalarını ortaklaştırması ile  azaltılabilir.

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA