DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 30-04-2012 19:26

Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer

Baskı ve şiddet  asırlar boyu  birbirini beslemiş,  insanlık tarihinin çıkmazlarından biri olarak kendini var kılmıştır.  İnsanın gölgesini takip eden birer hayalet gibi her çıkmazda   el değiştirmiştir.  Şiddet ve baskının şekli değişse de  temelde dünyayı yönetip kendi aralarında pay etmeyi düşünenler ile bir ekmeği birlikte yemeyi ya da eşit şekilde bölmeyi amaç edinenler arasındaki kıyasıya savaşın  da diğer adı olmuştur. .  Bundandır ki  dünyanın yerleşime uygun her yerinde bir şekilde ezen ve ezilenler bu temelde  tarihin soluk  sayfalarında güç de olsa geç de olsa yer almışlardır.

         İnsanlık tarihi  boyunca  özellikle  baskıya maruz kalmış, ezilmiş, tarihin kirli ve taraf  tutan yanına  yüz çeviren emek ve ekmek mücadelesi verenlerdir.  Bu  mücadele çoğu zaman insan hayatına mal olsa da  insanlar bundan  vazgeçmemiş,  emeği  hayatının   birincil amacı yapmıştır.  Bunun yanında hayatta bu direngenliği kırmak için, yaşamın sınırlarını lehine çizen ve hayatta yegane sözün kendileri dışında verilmeyeceğini sanan sınıf ya da sınıflar olmuştur. Zorbalıkla hükümdarlıklarını  arşa yükseltmek isteyenlerin karşısına emek bir  tokat gibi inmiştir.   Şiddeti iliklerinde hissetmeye başlayan halk  ya da topluluklar bu sömürü zihniyetine karşı  topyekun mücadele ruhunu  yükseltmiştir. Bazen de tersi olmuştur.

    Bazı eserleri okursunuz, şaşırırsınız ; ‘ Bir toplum bu hale gelebilir mi ‘ diye  sorarsınız kendi kendinize.  Bu eseri okuduktan sonra sessizce köşenize çekilir, insanların açlık, sefalet durumunda ve hukuksuzluğun kol gezdiği bir ortamda  neler yapabileceğini düşünürsünüz.      Bir toplumun ihtilal dönemindeki  çelişkileri  ve sınıflar arasındaki uçurumu yansıtan en önemli eserlerden biridir İKİ ŞEHRİN HİKAYESİ. Sınıflar arasındaki uçurumun romanıdır.  Bu eserden hareketle çarpıcı birkaç örnek vermek istiyorum:

        İnfazın güpegündüz uygulandığı ve süslü soylu hanımların oturup bunu keyifle izlediğinden tutun da   soylu sınıfın   sahip olduğu tüm olanakları sonuna kadar nasıl kullandığına,  çirkefle boğuşan halkın ise   gerçek ve korkunç  dramına şahit olacaksınız.

 

      ‘’ Uşaklardan biri çikolata kasesini Senyör’ün huzuruna getirir. Öbürü küçük bir kaşıkla çikolatayı köpürtür, diğeri çenesinin altını tutar, öteki de Senyör’ün dudaklarına götürürdü. Uşaklardan biri olmasa  Senyör’ün onuru zedelenir. ( sh. 98)    Toplumsal  çelişkinin en çarpıcı örneklerinden biridir.

      Her ihtilal sancılı doğar. Yukarıda  verdiğim örnek   ihtilale giden yolun üzerindeki  kocaman kayalardan biri  ve hatta  en önemlisidir.  Bir yandan sefaletle boğuşan halk diğer yandan tüm zenginlikleri alabildiğine yaşayan  kentsoylu  sınıf…   Bütün  bunlar bize halk tarafından söylenen  ve gerçekten o dönemin  Fransa   kraliçesine ait olup olmadığı kesin olmayan  ‘’  Ekmek yoksa pasta yesinler.’’  sözünü hatırlatıyor. Bu eserde de   benzer bir söylem  karşımıza çıkıyor  ‘ Yiyecek bulamıyorlarsa ot yesinler.’ 

  Soylu sınıfın yıllarca sürdürdüğü politikalar halkı canından bezdirmiş ve halk çığırından çıkmıştır artık. Yakıp yıkmalar,  işkenceler , suçlu suçsuz ayrımı yapılmadan  lamba direklerinde sallanan  ve acı çektirilerek  öldürülen insanlar  ve daha  sayılamayacak  kadar çok olumsuz  örnekler….   

     Hak ihlalleri ve  açlıkla terbiye edilen halkın  nefreti, sokağa yayıldığında kitle psikolojisine her şeyi  yaptırabiliyor. Haksız yere zindanlara  gömülen insanların trajedisini  okudukça da insan aklının kötülükte sınır tanımadığına şahit oluyorsunuz.  Yazar Londra ve Paris’in hikayesini bize aktarırken, biz de   aslında tüm şehirlerin kaderinin bir yerde kesiştiğini  anlayabiliriz.

   Bütün bu olumsuzluklar yaşandı, tarih sayfasına gömüldü, insanlar yaşanan olumsuzluklardan ders çıkardı diyebilir miyiz?

 Maalesef bunu   söyleyebilmek için insanın gözlerinin   kapalı  ve çok fazla hayalperest olması gerekiyor.  Olumsuzluklar sadece  şekil  değiştiriyor,  modern ( ! )  bir yapıya büründürülüyor o kadar.

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA