DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 14-11-2012 09:37

Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi

   İyi bir neslin devamı için eğitimin önemi üzerine uzun nutuklar çekmeyeceğim. Ağır aksak yürüyen demokrasimizin günlük hayattaki karşılığının  eylemlerimiz olduğunu ifade  etmek gerekir. Hayata bakış açımızdan tutun da çocuklarımızı  yetiştirme biçimine kadar yaptığımız her eylem  bizim aynamızdır, gerçek kişiliğimizin dışa yansımasıdır..

 

     Erkekseniz …

Belli bir yaşa kadar okşanır, sevilirsiniz.  Hele de    üç beş kızdan sonra dünyaya gelmişseniz her isteğiniz   karşıdakine sunulmuş bir gül gibidir, bu isteklerin  karşılığı hep evet’tir.  Ona hayatı sevmeyi öğretmek yerine birini yenmenin, dövmenin onu ayakta tutabileceği düşüncesi öğretilir en başta.

  Hep çocuk kalmıyorsun hayatta. Büyümeye başladığın andan itibaren isteklerin budanmaya başlanır. Yavaş yavaş   evet’lerin seyri değişir. Sonunda bakarsınız ki her söylemin karşılığı hayır’a dönüşmüş. Evin içindeki kavgayı, karmaşayı birden fark edersin. Hakikatin acı olduğunu yaşayarak öğrenirsin.  Bu yüzden   hayatın boyunca evet’le hayır arasında kovalamaca oynarsın.  Demokrasi kavramının  o eve pek değil hiç uğramadığını  görüp ‘ kol kırılır yen içinde kalır.’ deyip  dışarıya karşı gayet mütevazi, güçlü  ve demokrat  görünürsün. Demokrasinin  gölgesinde avunur durursun.  Evde yakalayamadığın bu şansı herhangi bir işte, bir yeri, bir ülkeyi  yönetmede denersin. En başta  şirin görünüp  demokrasi havarisi kesilirsin,  lehine oluşan şartları da kullanarak insanları buna inandırmaya çalışırsın ve bunda da  başarılı olursun. Tüm ipleri eline  geçirdikten  sonra  gerçek yüzünü  gösterirsin, demokrasi ile ilgili uzak yakın ne varsa çöpe atıp saltanatını sürersin. Evden alamadığın, içselleştiremediğin bu kavram bir gün   elinden kayıp  başkalarının  eline geçer, o zaman da dımdızlak ortada kalırsın.  Halk arasında ‘’ Kimsenin ahı kimseye kalmaz’la uğurlanırsın.

 

          Kadınsanız…

 Hayır’larınız erken yaşta  başlar. Bir köşede oturup sessiz kalmalısınız ki ele güne karşı                                 ‘ terbiyeli kız’ imajını uyandırasınız.  Konu komşunun gözüne girmelisin ki ayağın yere kavuşur kavuşmaz taliplerin çoğalsın.

 Saçı uzun,  aklı kısa olan da sensin.

 Sırtında sopası, karnında sıpası eksik olmayan da sensin. Koca buldun hayırlısıyla, evlenip kurtulacaksın. Evlendin diyelim, evdeki hesap çarşıya uymadı. Az gittin, uz gittin, bütün sıkıntıları sırtına yükleyip de  gittin. Olmadı, kocayla anlaşamadın. Küçümseyen ve azarlayan bakışların arasında utana sıkıla baba evine sığınırsın.

 Hala eski kocanın namusu olmaya devam  edersin.. Herif ne yapsın, kıskanıyor eski karısını.  Koca  çok sendiğinden olacak ki her an takipte, avını bekliyor. Tuzak önceden  kurulmuş, planlar yapılmış bile…

          Kıskançlık krizine giren koca eski eşini  sokak ortasında ya da babasının evinde çocukların gözü önünde öldürür. Suçlu yine kadındır.

       Erkek  dışarıya karşı  iyi bir insan, iyi bir koca …

      Evde ise bir canavar, bir diktatör, gerçekte demokrasi düşmanı…

      Kadın ise korkular üzerinde kimliğini bulmaya çalışmış, toplumda hor görülmüş, tüm olumsuzlukların kaynağı olduğu kanıksatılmış.  Kendi çocuğuna ise yapma, etme’lerle  bir dünya kurmaya çalıştığından  çocuğuyla kaderi aynı  noktada  birleşmiş.

        Despot bir kocadan  ve  kimliksizleştirilen bir kadından  demokrasi mimarı olmaz, olamaz. Bunların elinden yetişen çocuklardan mucize beklemek  aşırı saflıkla eş anlamlıdır.

 Ülkeler de evler gibidir, evin içinde  ne kadar demokrasi varsa ülkede de o kadar vardır.  

 

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA