DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 17-12-2013 23:32

Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı…

Şehir ve  çocuk…  Her ikisi de yeniydi, anlaşıyorlardı, aynı nehre akıtıyorlardı sularını. Çocuk büyüdü, şehre sığmaz oldu. Şehir  alttan almak istemedi çocuğu, yana yakıla yeni çocukları doğurmanın peşine düştü.  

      Ve başladı savaş…

Yağmur  damlalarını yutuyorsun çocuk,  senden çalınan her gün için  ayrıca borçlanıyorsun. Daha doğmadan defterin  kabarık, dosyan uçuk kaçık tozlar arasında  unutuluveriyor.

    Bir eşyayı eskitmek; bir çorabı, giysiyi, bir kağıdı, defteri mesela…  Değiştirirsin, atarsın, yenisini alırsın da  göze gelmez. Er ya da  geç yerinin  dolacağını bilirsin çünkü.  Havayı, suyu, umutları kısacası  hayatı eskitmekle çürümeye  başlar her şey.   Ne doğduğun  toprakları düşünürsün ne de  kadim medeniyetleri.   Küçük bir gezegendir dünyan, el uzaktan bakar;  düzyazı  haramdır sana, şiirse  farklı  baharların  başlangıcı. Nedendir bilinmez kelimelerin korkusu; sarı kağıtlardan mıdır, çalınan ve  eskitilen hayatların  hortlayacağı   düşüncesi midir acep ?  

       Bir sürgün ve  nitelikli  dolandırma yeridir  şehirler,  bazı analar   kutsal zamanların eşiğinde  doğurmuş evlatlarını, karanlık mekanlarda  hükmetsinler diye.  Karanlıkta  hükmetmek daha kolay; bastığınız yerlerin  zeminini yoklamak zorlaşır, ayrıntılar gözden kaçar ve kapılar kapanmaktan hoşlanır.. Babalarıysa zamanında devlet olmuş kimilerinin , her geçen   gün  gücüne güç  katan….  Küçük  hesaplaşmaların yeri yoktu dünyalarında, giriştin mi bir kere  kavgaya  büyük vurgun’la  çıkacaksın oradan. Sonrası malum, AVM’lerin hatırı kalmasın, yol uzamasa da olur. Acı da olsa bir kahvenin  kırk yıl  hatır bilmediği çıkıveriyor  piyangodan. Geceye kalmış  ürkek bir misafirin bakışları gibidir eski dostların sohbeti artık, tehdit ve  karşılıklı suçlamalar  büküyor belini zamanın.

       Ey çıkar çatışması sen  nelere kadirsin öyle! Sen  olmamış olsaydın, her şeyin  güllük gülistanlık olduğu yine  yutturulurdu bu aziz millete. Şiir okumayı  bırak ey usta oyuncu! Her oyunun  baş aktörü olmadığın ortaya çıktı. Buna halk arasında tabiri caizse    foyanın  ortaya çıkması derler.  Er meydanında başlamadı ki oyunun er meydanında  bitsin. Üstlendiğin tüm  rolleri atıver denize, merak etme balıklar bilir kıymetini,  hiç olmazsa hayatında  herkese bir defa da olsa iyilik yap.  Merhamet dağıtıcısı   sen değilsin, vur patlasınçal oynasın ‘da  görsünler yiğitleri. Hiç bakan, bürokrat  çocukları ve işadamları yolsuzluk yaparlar mı? İddia  aynı zamanda   iftira,  hem de  kuru  iftira.. Olsa olsa  onlar  el altından  yürütürler her şeyi,  ‘’hırsız’’ muamelesi görmek yakışmaz  onlara,  çünkü onlar baklava çalan çocuklar değil. El ayak çekilince  gece yeni başlar  onlarda. Mektuplarla içlerini dökmeyecekler sevdiklerine,                   ‘’ görülmüştür’’ ibaresi  hüzün  vermeyecektir onlara.  Yürüyüşleri maden işçilerinkine benzemeyecek , daha  fiyakalı olacak.  Çocukları, depremzede çocukları gibi yalın ayak gezmeyecek kışın ortasında, karda. Hayalleri buz tutmayacak, annelerin  nefesleriyle ısınmayacak  çocukları.  Bakışları yarı ağlamaklı olmayacak, bir bayramda  seyranda gözleri dalmayacak uzaklara. Elde kalanla toplanılmayacak hayatları ve sıfırlar  galip gelmeyecek. Yapılanlar kar kalacak yanlarına  ve kimsecikler hesap soramayacak.  

       Yoksulluk, yoksul kelimelerle  örüyor maden işçilerinin hayatını.  Giden  3- 5 işçi unutuluyor hemen, biz alışkınız ölümlere, ölümleri çabuk unutmalara.  Her gün bir yaprak düşüyor koca çınardan, biz koca çınarın yaprakları hiç tükenmeyecekmiş  gibi bakıyoruz.

 

     Doğayı sadece  bir oyun alanı olarak görüyoruz , 50 yıl sonranın planını çizemiyoruz, tarım alanları gittikçe daralıyor, kalan da kimyasal ilaçların ve artıkların tehdidi altında. Tabiatı  hor kullanıyoruz  ve  o   hiç tüketemeyecekmişiz   gibi hareket ediyoruz. Doğanın nefreti  büyük olur, tıpkı sabrı kadar. Bir yerde  patlak verdi mi, gör o zaman bulutların hışmını, koca dağların alev  püskürten bakışlarını.  

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA