DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 12-12-2009 00:00

Demokrasi kaç lira?

             Yakında  pazar yerlerinde birileri avazı çıktığı kadar bağırarak:
 
-- Bedava  satıyoruz  bedava. Ablalar, ağabeyler bu fırsatı kaçırmayın, başka yerde bir benzerini bulamazsınız. Demokrasi, insan hakları ucuzladı, her kesime, her keseye uygun, bedava veriyoruz bedava, alan yok mu ? diyecek.
 
           Hep beraber çullanacağız demokrasinin üstüne, neyi kopartabilirsek artık. Ucuz bulduk mu bol alırız, yiyebileceğimizi yer,  yiyemediklerimizi  ve  bozulanı  da çöpe atarız, attıklarımızdan  da başka canlılar faydalanır.  Dikkat edin, ihtiyacımız olanı değil, başkalarının da ihtiyacını karşılayacak kadar alıyoruz; ama aldıklarımızı bölüştürmüyoruz bile yani  başkalarının  ihtiyacını karşılamıyoruz. Neticede hepsi bizim olmuş oluyor, bu durum bir iyi niyet göstergesi değil, sadece bencilliktir. 
 
          Demokrasiyi dilimizden düşürmediğimiz gün yok gibidir. Sadece şaşıyorum, bu kadar demokrat olduğumuzu bilmediğim için şaşırıyorum. Niteliğinin ölçüsünü bilen de bilmeyen de  kendini ‘demokrat’’ olarak görüyor.  Gidin, Kahta’da işlenen vahşi cinayetin sorumlularına sorun, onlar da muhtemelen kendilerini ‘ demokrat’’ olarak göreceklerdir.  Veya  daha da ileri gidip  _ _ çok  da komik  bir durum  aslında __   belki de insan haklarından bahsedeceklerdir.
 
            Biri baba, biri dede…      
 
             Medine’ye olan yakınlık derecesini düşünün . Bir gence, bir cana, bir çiçeğe nasıl kıyabildiklerine şaşırıyor insan.   Farz edin ki  onun doğruları sizin doğrularınız olmadı.Farz edin ki sizin hayata bakış açınızı beğenmedi, sizin  kirli ellerinizden su içmek istemedi. Farz edin ki biraz hovardaydı, size göre uygun olmayan davranışlarda bulunuyordu.Bunların hangisi onu katletmeniz için  bir neden olabilir ki? Şartlar ne olursa olsun hiçbir neden  bir  insanın hayatını kastetme  hakkını  bize vermez, vermemelidir de.
 
          Bunların hangisi onu boğmanıza ya da canlı canlı  kümese  hem de iki metre derinliğe gömmenize bir nedendir?  Yoksa sizde mi ucuzlayan demokrasiden  payınıza düşeninden çok daha fazlasını  aldınız?  Durum onu gösteriyor sanırım. Hoş  çoğu zaman hukukun çerçevesini gerektiğinde daraltıp gerektiğinde genişletiyoruz ya!  Her duruma, her olaya ince bir ayar vermeyi başarıyoruz, ne mutlu bize! 
 
           Demokrasi ve insan hakları  ihlalleri ile ilgili öyle olaylar yaşanıyor ki  bu  kelimelerin hangi ucundan tutacağımızı şaşırır olduk.
 
          İnsan neye emek harcarsa o değerli olur.  İçselleştiremediğimiz bir kavramı  başımızın tacı etsek de o kavram  mevsiminden önce açılmış çiçek gibidir,   hiçbir uğraşı onu normale döndüremez, er geç solmaya mahkumdur. Kokusu önce   başınızı sonra  da yüreğimizi ağrıtır.   Hangi kavramın içi boşaltılırsa onu  bir şeye araç etmek kolaylaşıyor. Sözcükler de kullandığımız  nesneler gibi, onu  çok kullanırsan  yıpranır, değeri düşer, ikinci el muamelesi görür.
 
        Emek ve düşünce ucuzladı, ucuz  pazar mallarının vazgeçilmezi oldu. Kayda değer bir ehemmiyetleri kalmadı. Basit  hamasi söylemler hayatımıza yön vermeye başladı yine . Bazen sular durulmaya başlayınca seviniyoruz, ümitleniyoruz güzel şeyler adına. Aradan fazla zaman geçmiyor bir de   bakıyorsunuz ki baykuşlar tünemeye  başladı.  Nedenler üzerinde hep aynı düşünceler devreye giriyor. Artık gazetelerde , televizyonlarda kimlerin neleri söyleyeceklerini   biliyoruz; çünkü bunlar bize ezberletiliyor. Kafa yormak yerine, söyleneni kabul etmek daha kolay yani zahmetsiz oluyor.  Bizi temsil edenlere de her konuda vekaletimizi verdiğimizden  ‘’ düşünmek’’ gibi bir eylemi gerçekleştirme zafiyeti(!) yaşamıyoruz.
 
        Yaşasın(!) demokrasi ve insan hakları ucuzladı.  
Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA