DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 01-02-2013 19:13

Sen de mi brütüs?

Son zamanlarda  gündemde olan  ‘’ırkçı’’ söylemlerin ne kadar tehlikeli olduğunu  belirtmeye gerek yok. Aklı başında olan herkes  bu tip söylemlerin insanı ötekileştirmekten  başka bir işe  yaramadığını bilir. Kavramlar üzerinden tartışma  yaratmak cehaletin görünen yüzüdür  ve  bunun toplumu bir yere  götürmeyeceği  aşikardır.   Yaşamın temel gücü, dayanağı  bir insanın  bir başka insanın hayatını  kendi  hayatıyla  eşdeğer  görmesidir. Bu pencereden bakmadığınız zaman ,dillendirin ya da dillendirmeyin, gerçekte  zavallısınız acınacak haldesiniz.

       Tarihe  göz atın, ırkçı yönüyle  ön  planda olan insanların geçmişine bakın. Gerçek anlamda başarısız olduklarını,  toplumda  değer  görmediklerini, hayat karşısındaki yenilgilerini  farklı alanlarda    kendilerini göstererek  kapattıklarını  görürsünüz.  Onlar da  bir şekilde tarihe  mal olmuş insanlar ama  adları  vahşetle anılmış, insanlık tarihi de onları lanetle anmaktadır, anacaktır da.

      Yahudi soykırımını anlatan  filmleri izlediğimizde korkarız, şaşırırız,  utanırız, sıkılırız, ağlarız. Bunu yapan insanlarla aynı  gezegende yaşadığımız için  utanırız. Bir insanın varlığının, hayatının  başka insanların egolarını  tatmin edici kelimelerle  sınırlandırılması  ya da yok edilmesi  düşüncesi   vahşettir, ilkelliktir.

     ‘’Eichmann ‘’ adlı filmi izlemiştim.  Eichmann bir Nazi  subayıdır ve Hitler’in sağ koludur.  Bir Nazi subayının  insanları yok etme  üzerine  kurulan felsefesini, yaptıklarını ve sonunda yargılanmasını anlatıyordu. Düşünen   ve hareket eden bir  canlının  başkalarını  ortadan  kaldırmadaki  hevesi  karşısında anlamlı tek bir  kelime bulamıyorsunuz.  Filmin  sonunda,  yaralanmış,  yıkılmış bir vaziyette  kafanızı  bacaklarınızın arasına sıkıştırıp  isyan ediyorsunuz.: ‘’ Hayır, hayır…  Bunları yapan insan  olmaz.’’ , deyip sonsuz kedere  dalıyorsunuz..  En çarpıcı  sahne ise filmin son sahnesidir. O sahnedeki diyalog şu şekilde gerçekleşmektedir:

        Mektubun aileme ulaşmasını sağlar mısınız yüzbaşı? Mektubu aileme gönderin, size yalvarıyorum. Sadece Giter değil. Ben en küçüğüne ne olacak diye endişeleniyorum. Altı yaş, babanı kaybetmek için çok küçük.
- Altı yaşında mı?
- Yakında yedi olacak,  harika bir mizacı var.
- En çok onu mu seviyorsunuz?
- Hepsini seviyorum.
- Daha çok olsun ister miydiniz?
- Elbette. Baba olmayı seviyorum. Çocuklarımı seviyorum.
- Ama çocukları öldürüyordunuz.
- Onları özleyeceğim.
- En küçük olanla aynı yaşta, bazıları daha da küçük.
- Biliyorum yüzbaşı. Bunu itiraf ediyorum ama…
- Dört yıl içinde beş yüz bin çocuk öldürdünüz…
- Biliyorum ama…
- Ama ne? Ama ne?
- Onlar Yahudi’ydi.

      İşte son  cümle insan olanla olmayan arasındaki farkın en çarpıcı örneğidir. Sırf başka ırktan  oldukları için  binlerce çocuğun yaşamını , anne- babalarını düşünmeden, gözlerini  kırpmadan öldüren ve sonrasında da hiç pişmanlık duymayan Eichmann  söz konusu kendi çocuğu olunca duygusallaşıp ağlayabiliyor. Bu timsah  gözyaşları sadece ona olan öfkemizi kabartıyor.

      Diplomalı, diplomasız , bir yere yapışıp orada  kalkmaya hiç niyeti olmayan veya  bulunduğu konum itibarıyla  kendini farklı  gören  insanlar  kelimelerine,  cümlelerine dikkat etmek durumundadırlar. Ülkemizin toplumsal  yapısını iyice gözden geçirmeleri gerekmektedir.

    Dönem dönem bazı kişi ya da  grupların   bu tip söylemlerine  hiç şaşırmadığımızdan                ‘’ Sen de mi Brütüs? ‘’  diyemiyoruz.

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA