DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 06-12-2011 18:14

Efsane Hüso

    İnsanın kendisini büyük ve kahraman göstermek egosu tarihin gidişatı üzerinde etkili olabiliyor.  Belli bir dönem bu müzik, dinleyenleri kendinden geçirip tarihi yaşananlarla  değil görmek istedikleri gözle  seyretme imkanı veriyor.

    Gün oluyor Promete sahaya iniyor  ve insanlığa ezberletilen kahramanlık şarkılarının  nağmesini bozuyor. Promete  kendisine , makamına  ve   tanrılara karşı çıkıp  tanrılar aleminden ateşi çalarak  onu  muhtaç olan insanlara veriyor. Yaptığıyla tanrıların  kendisinden nefret etmelerine neden oluyor. Tanrıların gözünde değersizleşiyor, fakat insanlık tarihinin eşsiz örneği oluyor.  Elbette bu  mitolojik bir  öğedir ve bu şekilde anlatılacak; ama  şu da unutulmamalıdır ki insanlığın bir Promete’ye ihtiyacı vardı ve  insanlar onu yarattılar.  Yani  insanlar  zalimliğin, zulmün  karşısında onu  ihtiyaç  gördüler.    

    Bunlardan bir ders  alınmıyor  olmalı ki her gelen  bozuk akortla aynı ritmi tutturmaya çalışıyor.

      Günün birinde  bir yuvarlak masa  etrafında dünyayı kurtarmaya çalışırken bir yandan da dünyayı kurtardıklarını zannedenlerin   çıkmazlarını  tartışıyorduk.   Bir arkadaşım kendi köylerinde yaşanan bir olayı anlattı.

  Nihayetinde bir hikayedir bu  deyip  az’la  uz’la başlamadık meseleye. Günümüzde efsaneleştirilmiş hatta putlaştırılmış kişileri düşündükçe anlatılan hikayecik bu  sıfatlara   ‘’cuk’’ diye oturuyor.

     Otuz , kırk  yıl önce, yani  henüz televizyon denilen aygıtın   X  köyünü istila etmediği bir devirde yaşanmış bu olay. Bu köyde televizyon ve gazete  görevini ‘’Hüso’’diye biri  üstlenmiş.  Evde, damda, tarlada, yolda  kısacası her taşın altında çıkarmış. Babası rahmetli olmadan tüm mirasını,  yani yalan dolandan  örülü saltanatını Hüso’ya bırakmış. Hüso da babasının yüzünü kara çıkartmamış, adamın kırkı çıkmadan  görevinin başına geçmiş. Bulunduğu her ortamda kendine methiyeler dizdiğinde  Hüso efsanesi dalga dalga yayılmış.  Özellikle onu tanımayan ama ününden haberdar olan çevre köyleri böyle bir yiğidi ( !) merak etmeye başlamışlar.

   Hüso kurnazmış, her işini alttan yürütür sonra  hiçbir şeyden  haberi yokmuş gibi davranırmış. Gel zaman, git zaman  bir yıl kış erkenden inmiş ovaya, köy ahalisini hazırlıksız yakalamış. Ahali  gruplar halinde her akşam bir  evde oturup masallarla, halk  hikayeleriyle  ısınmaya çalışırken Hüso bu grupları ziyaret etmeyi ihmal etmezmiş. Bir evde  çay yerine  şerbet, bir evde pestille ceviz derken  konuşulanları hafızaya kaydetmeyi de unutmazmış. Hafızaya kaydettiklerini  başka bir evde ya da ortamda  yalanlarla süsleyip ortaya atarmış.  Bu anlatılanlardan herkes payına düşeni alırmış. Bir süre geçtikten sonra insanlar arasında fısıltılar başlamış ve   husumete dönüşmüş .  Kim söyledi onu, neydi, nasıldı  derken insanlar birbirine  girmiş.  Küfürler yumruklar havada uçuşurken  Hüso köşesinde kavgayı seyredip  bıyık altından gülermiş.   Neyse  köylüler birbirini epey hırpalamışlar. Aradan birkaç hafta geçmiş Hüso komşu köye gitmiş, oradaki  köylüler olup biteni  ona sormuşlar. O da o gün köyde olmadığını, Gölbaşı’na gittiğini söylemiş.  Köylülere  dönüp: ‘’Ayağım kırılaydı da o gün Gölbaşı’na gitmeseydim, köyde olsaydım olanlara izin verir miydim sanıyorsunuz, köyden bir gün ayrıldım, bakın köyün başına neler geldi? ‘’ demiş.  Böylece   kendisini çok fazla tanımayan,  bilmeyen insanların  da  sempatisini kazanırmış.

 Günün birinde Hüso  vefat etmiş, insanlar onu öldüğüne inanmamış, onun numara yaptığını düşünmüşler . Karısı ayağının altını gıdıklamaya başlamış, Hüso’nun ayağa fırlamadığını görünce gerçekten öldüğüne inanmış. Mezarının yakınından geçenler sağı solu kontrol ediyorlarmış, olur ya Hüso kendilerini dinler de  insanları birbirine kışkırtır diye. Zoraki helallik dilemenin yanında  ona her cuma da  zıkkımın kökünü göndermeyi ihmal etmiyorlarmış.

    Hüso unutulmamış, unutulmuyormuş. İnsanlığa sunduğu katkısıyla değil, yalanlarıyla, bencilliğiyle, yaptığı kötülüklerle anılıyor. Rahmet okunmuyor kendisine,  ‘’ O mu ‘’ diye acı bir gülümseme ve alay beliriyormuş  dudaklarda.

    Bir  Hüso bir köy için bu kadar önemliyse(  ! ) , tarihe yön verenlerin, tarihin akışını değiştirenlerin  ağırlığını siz düşünün.

     Tarihte Hüso da olabilirsiniz,  Promete de,  tercih sizin.

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA