DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 19-01-2014 19:23

Adalet Hiç Uğramadı Buraya

     Bilinmez bir dünyanın içindeyim sanki, bütün yaşananları üst üste koyuyorum ve  diyorum ki :  Bütün  bu olanlar garip bir  rüya , bunlar nerede yaşanmış olsaydı taş taş üstünde kalmazdı. Adaletin keyfiyetini de kanıksar olduk ya toplumca ,  onunla ilgili ne yazılırsa, çizilirse bir anlamı yok artık.   Bilir misin  iki  acı tarafı var hayatın ; birincisi, kağıttan umutlar yapıp sele verip ne yaptıklarını bilmeyenlerin  dramı; ikincisi,  bir avuçta toplanan ve  sonra bölünen hayatların her şeye rağmen  birilerine  körü körüne bağlanma hevesiyle tutuşanların   trajikomik  halleri…  Her ikisinde de sonuç aynı : Herkes  zamanında  yaptı yapacağını, bizimki de yapsın  ne var?  

    Her seçim  döneminde  savaş  tanrılarına, tanrıçalarına kurban edilir   tüm umutlar. Her bayram  öncesinde  kurbanlarını bekleyenler bayram arifesinde  amaçlarına erişmenin  mutluluğunu yaşarken onlara kurban adayanların da  yalana kanmaktan  başka  çareleri, dahası başka  bir arayışları da  yok.  Egemenleri tatmin etmek  adına birbiriyle yarışan  kalabalıkların  yapay gülüşleri çenelerine  yapışıyor.  

     Başlangıçta saf bir masumiyetin  gölgesinde yeşerir  her şey, sonra yapay  mağduriyetlerle saltanatını devam ettirme  çabası  güç verir  egemenlere.  Ayakkabısı olmayan ve   elinde bir  parça kuru ekmekle  bir yabancının kamerasına  takılan   çocuğun   görüntüleri  yani  onun  açlık tokluk hali   ilgilendirmiyor  ne Firavun’u ne de  Muaviye’yi.

            Harabeye  dönüştürülen  şehirlerin  çığlıkları  görmezden  gelindi. Sürekli  savaş hali  krizi yaratılarak  zeytin dalı  uzatılmadı   ellerini uzatan çocuklara. Çünkü onlar ‘çocuk’ değildi egemenlerin gözünde,  ne de olsa  ‘ kaçakçılar’dı, öldürülebilir,  davaları kapatılabilirdi,  nihayetinde   öyle de oldu.

     Hrant  Dink’in adalet bekleyen gözlerine yerleşen hüzün   ondan değil midir?  

     Dar,  kalabalık sokaklar….   Yapılar  eğreti, birbirine yapışan  balkonlarda sesler  birbirine karışıyor.  Derin bir uğultu, anlamsız mırıldanmalar….  O  kahrolası  büyük yalnızlığın içinde adaleti arayan  yanım  vazgeçmiyor hevesinden.. 

    Tanrı büyük yetenekler  vermiş birilerine,  diyorum yoldan geçenlerin  bomboş  bakışları arasında. Dokunsam da oralı olmayacak,  yolsuzluklara, adaletsizliklere acayip  bir hoşgörü örgüsü örülmüş .  Nerde, nasıl bir yerde yaşadığımı sorgulayıp duruyorum.

  Kader’in  kadersizliği yansıyor büyük aynalara, kimse kendisine  bakmak istemiyor oradan. Baksalar,  kendilerinden bir parça  görmelerinden korkuyorlar.  Aileye göre Kader’in yaşı  12 değil de 14 imiş (  !  ) .  Trajediye bir  yenisi ekleniyor, 12 yaş çocukluk yaşı da 14 sanki olgunluk yaşı. Ülkemizde o kadar  çok  Kader var ki….  Kelimeler onların kadersizliği karşısında kifayetsiz  kalıyor.

      Gecenin  bir yarısı, yazdığım oyuna dönüyorum . ‘ Kralın Dansı’  adlı  oyunuma . Kader’den sonra  oyuna dönmek  acıtıyor kalbimi. Kader’in kapısını adalet  neden  hiç çalmadı,  diye merak ediyorum.

   Kral elindekiyle yetinmeyip ömrü boyunca tahtta kalan Firavunları kendilerine  örnek alarak  yaşamın derinliklerine inmeye hazırlanıyordu. Karşısına  bir şair çıktı, kral oldum olası şairlerden, düşünen insanlardan, kısacası  kalemle fırçayla işi olanları sevmezdi. Yan  gözle  şaire baktı : ‘’ Nesin sen, kimsin? diye  sordu. .

  ‘  Ben şairim.’   cevabını alan  kral  durmuş, tepeden  tırnağa süzmüş, yüzünden   kendisini metheden bir anlam  çıkaramayınca  ruhunu okumaya çalışmış şairin. Şair ne işle uğraştığını  gülümseyerek  söyledi krala.  Kelimelerin ruhunu okşadığını, maddi ve manevi dünyanın  büyük anahtarının kelimelerin elinde olduğunu söyleyince kralın suratı asıldı.  Kral dudak büktü, alaycı bir tavır takınıp oradan uzaklaştı. Çünkü  o kelimelerde adalet vardı, Kader vardı, o kelimelerin  gizemini öğrenme fırsatı verilmiş olsaydı  Kaderler intihar etmeyecekti .      

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA