DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 02-06-2013 17:13

Tarım İşçilerinden Geriye Kalan …

   ‘’ Oy aman, aman!   Burası Adıyaman. ‘’  

     Kara iklimlerin   karasında, acıların ortasında  yitirdim yarimi,  bir  cinayete  kurban gider gibi; o yar ki  anamdı, sevdiceğimdi, dünyama açılan  tüm kapıların umuduydu.

     Çocukların anneleri  uğurlanırken tabutlarda,  çocuklar kayan yıldız gibi düşecek annelerin avuçlarından. Son kez öpücükler konulacak gül yanaklara ve  tüm şehir sislere bürünecek yanaklardan düşen  parçalarla..

      Gelmeyeceksin…

      Hiçbir  şiir anlatamayacak  çocuklarına duyduğun sevgiyi . Rıhtımları okşayan denizin esintisini,  serin  bahar yellerini, ekmek ve toprak  kokan avucunu, eşsiz sevgilere açık yüreğini kimse  sunamayacak  onlara.

      Herkes öfkesini kusacak dağlara, taşlara, Çakal köprüsüne, minibüs  şoförüne,  müteahhide,  bariyer koymayana.. .   Birkaç gün geçecek, yaralar sarılacak ve her şey unutulacak.   Çünkü biz acılardan ders  çıkarmıyoruz, acılara alışmak kolay geliyor ve  acılara  tutunmayı   tercih ediyoruz. 

     Her birinin bir çerçeveye  sığdırılacak yüzü  duvarlarda ve  bu tahta  parçaları arasına  sıkıştırılan  hayatlar :   ‘’ Benim yerim  burası değil, ben de aranıza   girmek, sizden biri olmak istiyorum.’’ diyecek  ama  seslerini kimse duyamayacak. Bir bayram sabahında  çıkıp  aranıza karışamayacak mesela. Sessiz izleyecek çocuklarını bulunduğu yerden, göz yaşları sel  olup  karışacak çapaladığı biber tarlalarına.

     Kızacak,  bağıracak, öfkelenecek tarla  sahibine, tarla sahibi  oralı olmayacak.  Yaşama dişleri bilenecek  ananın, gün boyu  çalışıp emeği sömürülen bir işçi, emekçi olduğunu söyleyemeyecek.  Onu, açlık sınırında bırakanların, açlıkla terbiye edenlerin yüzüne haykırmak isteyecek ama buna fırsatı olmayacak . Minibüs  şoförünün yanına  varacak   yüreği burkularak. Ona   aşırı hızı,  13- 14 kapasitelik araca neden 23- 24 kişinin bindirildiğini,   güneşte kalıp   genleşen eski  araç tekerleklerine ağırlığın bomba etkisi yaratacağını söyleyemeyecek,  hesabını soramayacak   mesela..

     Çocuklar çerçevedeki yüzü ya da  yüzleri   rüyalarında görebilecek .  Gece yorganlarını yüzlerine örtüp hıçkırıkların sesi duyulmasın  diye  yorganı ısıracaklar. Kaderlerine  sitemde  bulunup  bir günü daha  ‘’annesiz ‘’  geçirmenin zorluğunu   kendi kendilerine söyleyecekler. Kimsenin  anneleri  gibi   kokmadığını, kimsenin saçlarını anneleri  gibi örmediğini, onları düşünmediklerini  anlayacaklar  mesela.  

      Sevimsiz tezahüratlara  karşı bugün öfkemin dili sarsın  tüm  sömürenlerin  yüreğini,  yüreğim  sevgiyle çarpmıyor  onlara karşı. Biraz daha biriktirmenin, kazanmanın, paraya hırslanmanın, başka  hayatları yok  etmenin   zavallılığı vurmuş yüzlerine. Umurlarında  değil ki  giden canlar, yok olan  umutlar ve geride kalan kırık kalpler.

      Düşündükleri Songül’ün  gelinliğine sardığı umutları  değil.

      Düşündükleri geride bırakılan  38 çocuğun  yürek paralayan çığlıkları değil.

      Düşündükleri  20 – 25 TL   karşılığında  8 – 10 saat güneşin kavurucu sıcağında   ekmek peşinde koşan tarım işçileri değil.

   Düşündükleri Adıyaman’ın  bir ırgat kenti olması değil .  Mevsimlik tarım işçilerinin  bindikleri römork ya da kamyon kasalarında   sağa  sola yalpalayan umutları  değildir düşündükleri. 

      Ne söylenilirse  söylensin,  dindirmeyecek bu saatte yer yüzünü  kaplayan  acının  utancını.

        Söz de anlamını yitirdi, korkum odur  ki  tüm  söylenenlerden geriye  ‘’ Kaderlerinde bu varmış , ne yapalım?  ‘’  denilmesidir.

          Kimi  gün yel konuşur, kimi gün  dert,  kimi  gün de  yar  konuşur ;  birkaç  gündür de  konuşulan   kaza değil katliamdır. Çünkü  yaşanan  facianın  yanında  ‘’ kaza ‘’  kelimesi hafif kaldı. 

 

      Bir başka  korkum da   ‘’ Çakal  köprüsü  vardı ‘’   diyemeyecekler, adı da aynı kalacak, sanı da .  Çünkü arka arkaya kazalar olur, kazanın olduğu günün  sonrası  kaza  unutulur.  Yol kötüydü, uçurumdu, bariyerleri yoktu  denilmeyecek,  ta  ki başka   bir facia  yaşanıncaya kadar.

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA