DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 01-01-2010 01:00

Çelişkiler Yumağı

       Gece çözülmüş, gece bedbaht, gündüze yol vermek istemiyor;    kapıda bekleyen anılara göz kırpmıyor inadına.  Birileri kabullenmese de gece  tarihin okkalı tokadına  tercih etmiş gülistanı ve içinde biriktikçe hasret  gönül bahçesini tarumar etmiş.    Kimi sözün büyüleyici yanına kimi de gururla bir  sözün savaşları bile nihayete erdirdiği hükmüne sığınmış. Sözler bazen de kendisini diline dolayandan, söyleyenden korkar olmuş. Siyasetteki gerilime  bakarsanız bunun en acı örneklerini bulabilirsiniz.
 
       Hayatta ‘iz‘ bırakanları değil,  iz’lerden hayatlar yarattığımızdan olacak ki  her sabah tedirginlikle gözlerimizi açıyoruz.  Bu sebepten  insanların kendilerini ifade etmelerinden korkuyoruz. Olur ya bizim benimsemediğimiz,  hoşumuza gitmeyen  kelimeler çıkıverir ağızlarından. Biz  o zaman  siyasetin orta yerine gömülü  kalırız, tarihin  bizi aklayıp aklamayacağını  da zaman gösterecektir. Bataklıktan çıkmak için nice ‘hayırlı’ yollara başvururuz. Baktık ki kurtuluş yok  makaraya saracak birilerini buluruz.
 
            Halk arasında yaygın bir kullanım vardır:  İnsan  bohçasında olanı satar, diye.  İyi satıp satmama,  kelimeleri ustaca seçip etkili bir diyalog geliştirmene bağlı. Her kesime bohçandakilerden vermek istiyorsan, satmak istediklerinin niteliklerini öveceksin. Bunlar benim yandaşım bunlara iyisini  vereyim, diğerlerine de kötüsü kalır  diyorsan da tercih senin. Bir daha oralarda boy gösterme cesareti  bulamazsın.    
 
           Geçen senelerin bugünden bir farkı yok, çünkü  bugün geçmişin suyuyla besleniyor. Anlayışlarımız ve alışkanlıklarımız  değişmediği sürece bu böyle devam edecektir. Bazen bilmemek bilmekten iyidir diye düşünüyorum, hiç olmazsa kaygısız yaşarsınız. Gökyüzündeki hengamenin yağmura davetiye çıkardığını, yağmur damlalarının zamanında düştüğünü yaşayarak öğrenirsiniz. Geleceğin nasıl şekilleneceğini, getirisini götürüsünü hesaplamadan  rahatça koltuğunuza kurulup televizyonunuzu izlersiniz.   
 
           Konuşurken lafım nereye gider, kime konar, kimi incitir diye düşünmezsiniz. Merak etmeyin  sizin yerinize düşünen de var, düşündüğünü uygulayan da. Hatta sizin iyi niyetinizi paraya çevirip milyarder olanlar bile var.
 
         Kısa zaman önce ortaya çıkan, ancak siyasetin yoğun gündeminden çok fazla dillendirilmeyen  ‘ Vekaleten  Kurban  Bağışı’ ile ilgili vurguna bakın, tüyleriniz diken diken olur.  Hani vekalet verdiğiniz halde kesilmeyen fakat kesilmiş gibi gösterilen  kurbanlıklarınız…  Tüm işlemler resmiyete uygun yapılmış,  makbuzlar bile  kesilmiş. Çeşitli kurum, kuruluş ve dernekler adına hareket edip verdiğiniz paralarla zengin olan  uyanıklara nasıl bir vebal yazılmış bilmiyorum. Bildiğim tek şey bu vurgunu yapanların vicdanlarının sızlamayacak kadar basit olduklarıdır.  İyi niyeti sorguladığımız zaman etrafımızdakilerden tepki alıyoruz. Özellikle  son yıllarda bu  niyetle yapılan yardımların kimleri zengin ettiğini görüyoruz. Şeffaflık  olmadığı sürece  de biz   vurgun üzerine vurgun yapanların  haberlerini izleriz.     
 
          Çevrenizde, yörenizde maddi durumu kötü olan, gerçekten bakıma muhtaç kişiler  mutlaka vardır. İlle de bir iyilik yapmak istiyorsanız ellerinizle yapın ve yaptıklarınıza gözleriniz şahit olsun. Hiç olmazsa   içiniz rahat olur, kaygılanmazsınız. Toplumsal yardımlaşma ve dayanışma adı altında birilerine vurgun kapısı açmamış olursunuz, birileri sizin masumiyetinizi kirletmemiş olur. Toplumsal çelişkilerimiz o kadar fazla ki hangisine nereden giriş yapacağınızı bazen şaşırıyorsunuz.

       Bazen düşünüyorum da  bir insanın çok okuması ya da yazması, bir kimliğinin olması  onu kafatasçılıktan kurtarmaya yetmeyebiliyor. Bir bakıyorsunuz ki engin hoşgörüye dizilen  pırlanta değerinde sözler  hiçbir engele takılmadan  karışıyor evrene. Yunus Emre ve Mevlanalar düşmüyor dillerinden.  Yapılanlara bakıyorsunuz ne sevgiden ne de hoşgörüden izler taşıyor. Sadece şaşırıyorum, her defasında riyakarlık rolünü en iyi şekilde oynadığımızı düşünüyorum.  
Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA