DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 09-12-2010 09:31

Arife tarif gerekmez ya arif yoksa?

 Günlük hayatımızda sorun  olarak görülenlere baktığımızda  sorunların kaynağına inmekten çok birbirimizle uğraştığımız her fırsatta  ortaya çıkıyor.  Bulanık sular durulmuyor bir türlü. Önce WİKİLEAKS  fırtınası koptu, ortalığı  kastı fakat tam da  kavurmadı. Öğle yemeklerimizin, ikindi çaylarımızın  konusu oldu, belki de birilerinin rüyası bile olmuştur, bilemiyoruz. Aslında devletlerin iki yüzlü politikalarını ve devlet adamlarının niteliklerini anlamamız açısından önemli belgeler olarak değerlendirilebilir. Neyse, bir haftamız böyle geçti, biraz sıkıntılı  ama sorunsuz(!) . Laf medya ile aramızda kalsın bu belgelerin kimi ne kadar kavuracağını önümüzdeki günler gösterecektir.

     Dünyanın etrafında dönenlerle, dünyayı etrafında döndürenlerin anlayışı tam bir kara mizah. İşte gülünç olmak böyle bir şey.   

     Orantılı- orantısız  güç kavramları  yine hayatımızın orta yerine  dalıverdi, gündemimizin  meşguliyetini belirledi. Bu tip durumların  vahameti  zihniyetimizin gölgesinde kalıyor maalesef.

          İlkelerimiz durumlar karşısında renk değiştiriyor .Bir durum ilkelerimizle çelişiyorsa, karşıdaki mutlak suçludur.  Suçlular cezalarını çekmeli, onlara haddini bildirmek  lazım, gerekirse onların  ağzı burnu kırılmalıdır. Böyle bir hak arama anlayışı mı olur? Anlayışlar demokrasiye katkı sunmalı,  deriz.

       Herkes bir konuda   fikir beyanında bulunabilir, nitekim bulunuyor da .  İşin  asıl gülünç yanı hak ve hukukun kişilere ya da gruplara  göre   anlam kazanması. Yani anlayacağınız copun da, biber gazının da,  tekme tokatların  da sınırını  ilkelerimiz belirliyor.  

       Birincisi  olay aynı, kanun aynı  bu farklılık niye?

        İkincisi ve asıl acı olanı  yaşanan  olumsuz bir olayda ya da hak ihlalinde sesi çıkmayan  bazı insanların olanları haklı  göstermek için adalete sığınıyor olmaları .  İzlerken de dinlerken de sadece şaşıyorum. Aslında bütün bunlar henüz  empati kültürünü oluşturamadığımızın bir göstergesidir. Doğru olanı, inancı, milliyeti, kültürü ne olursa olsun   hak ihlallerine uğramış insan ya da insanların  yanında bulunma cesaretini göstermektir.

    Yukarıda anlattıklarımla  bir ilgisi olmasa da  empatiden bahsetmişken  kendimizi başkalarının yerine koyamamaktan kaynaklı önyargılarımızın kalın duvarlarını görmek açısından  izlediğim bir belgesele de  kısaca değinmek istiyorum.

     Belgesel  Dersim’in Kayıp Kızları …

   Evet İki Tutam Saç acının gözyaşının, hayata karşı direnmenin, yok edilmeye karşı  direngenliğin sembolü. Tarihin o utanç veren kesitiyle gururlananların mutlaka izlemeleri gereken bir belgesel bence.

     Dersim’in Kayıp Kızları’nı izlerken   her bakışın bir dramı ifade ettiğini görmek insanı kahrediyor.  Her bakışta bir hikaye , gülümsemelerde bile bir zorakilik, bir masumiyet, bir hüzün vardı.

     Şartlar ne olursa olsun yaşadıklarımı unutamam ya da unutturamazsınız düşüncesiyle yola çıkılmış bir hikayenin ya da hikayelerin varlığıydı onu kalıcı kılan.  O drama ortak olmak, onların acılarını paylaşmak için onlarla aynı kaderi paylaşmak gerekmiyor. Sadece insani ve vicdani yönünle onların kederini paylaşabilirsin.

      Empati  denen budur işte, bunu gerçekleştirmek  bu kadar zor mu?

      Sorun olan ve diretilen   birinin ya da birilerinin acısını  paylaşma değil, kendine benzetemediğini  yok etme, ötekini hep kendinden uzak tutma meselesidir. Her şey değişiyor ya da değiştiğini zannediyoruz, bir tek empati denilen ve yaşamımıza bir türlü yerleştiremediğimiz kavram yerinde sayıyor.

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA