DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 30-10-2013 20:59

Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün

 Sevda bitti mi bir anlam kazanıyor  yürekte, bu beylik lafın anlamsızlığı bilineni tekrar etmekten geliyor.  Neden tersini denemekten korkuyoruz ki? Sevdamıza yaşıyorken,  yüreğimizle  sahip çıkmanın neresi kötü?

   Bir amelesin  fabrikada,   kırık düşlerinle beraber. Bir sağa vurursun yelkeni bir sola, sabaha   sağlam çıkabilmek umuduyla. İki yakan bir araya  gelmez, ne kadar  getirmeye çalışsan da . Bir gazete,  bir dergi, hele bir de sinema   lükstür hayatında.  Senin ekmeğinden besleniyor  patronun, hastalığın, günbegün  sararıp  solman ,  kaç yıllık, günlük ömrünün kaldığı kimin  umurunda.?   Angarya işlerle tüketeceksin ömrünü belki de.

    Günün birinde konu  komşu  toplanıp sokak arasında,   bir  işçi Hasan  varmış  diyecekler, kısa ömrünü ah’larla anlatacaklar  çocuğuna..

     Aman  sana  bu yıl bir şey olmasan işçi Hasan, herkes için kıymetlisin  ne de olsa ;  çünkü  yerel  seçimler  var.

  Günahları  omuzlarında  biriktirenler hala  insanların giyecekleriyle, özgürlük alanlarıyla  uğraşıyorlar. Onlar uğraşadursunlar bu oyunlarla, asıl sorun bizim bu oyunlara gelmemiz.      Seçim  yaklaşıyor, birkaç ay  yalancı  baharlar  çalacak  kapınızı oy hatırına.

   Gülümseyeceksiniz  işçi Hasan misali.

   Yaptıklarını devasa hizmetler gibi görüp koca koca  kitaplara sığdırmaya  çalışanları asli görevlerinin  dışında  çooook  farklı  şeyler  yapmış gibi görünecekler size. Gözümüzü boyayıp kısa  süreli de olsa ekmeğimize yağ sürecekler.

      Bu yalanlara kanıp  aldanacaksınız işçi   Hasan  misali.

 Örümcek kapanı gibidir  hayat, içeri girdiğinizde  bilinen tanıdık hikayeler anlatılır  size.  Kiminin  top sakalıyla uğraşırlar, kiminin mini eteğiyle;  yıllardır türbanı alet ettiklerini unutarak. Ortak söylem ve yaptırımlar konusunda her defasında sınıfta  kalmışız. Halbuki ortak ağız geliştirip ‘’ Çekin elinizi  türbanımızdan, top sakalımızdan, mini eteğimizden ‘’ desek,   bizimle uğraşma cesaretleri olmayacaktır.    Yaşadıklarımızdan ders  çıkarma  gibi  mantıklı hesaplamalar içine girmediğimizden,  denenmişi denemek daha  cazip gelecek bize eskisi  gibi.

      Çünkü biz yeni şiirler dinlemekten korkan insanlarız.  Eskiye sığınıp  ruhumuzu okşayan kelimelerle yetinip erzak kuyruğunda  son  nefesimizi vermeyi, kederli yanımızla yetinebilmeyi  görevlerimizden  biri saymışız. Ve düşlerimizdeki  hayata dair kaçakçı yanımız bir arpa boyu yol  kat  etmeyecek  böylelikle.

       Yaşlı duvarcılar  ellerinde malalarla egemenlerin  duvarlarını sıvayacaklar günahlarıyla beraber,  bir sigorta bile çok  görülecek onlara. Onlar da ölümü düşünüp sıtmaya razı olacaklar yaşamak  uğruna.  

       Gerçekleri parantezden  çıkarın artık.

        Düşünmek yasak, düşündüğünü söylemek  katmerli yasaklardan,  mırıldanmak günah,  her gözde, her  yüzde   günah  keçisi arama paranoyası sarmış bizi.

       Bir  cesaret eli uzanıyor:   ‘’Gidin  ey kuşlardan korkanlar !  Sizin olsun tacınız, tahtınız; özgürlük  şarkısı yeter bize.   Gölgelerinden  korkanlar yakışmıyor bize.’’

 Sadece gölgelerinden korkanlar mı?   Ya seslerden korkanlara ne demeli? Çizgilerin  büyülü gücüne inanmayanlar  karikatürü  zaman öldürme olarak  görüyorlar.   Düşüncelere vurulan kamçılar, zincirler… Modern  yüzyılın köleliğini anlatan  gözyaşları…   Kaç sahnedir,  kaç oyundur, nerde – nasıl oynanır bütün  bu oyunlar. Bir bileni vardır elbet, oyunun el değiştirmesini istemez.  Bu kumardaki hilelerden olsa bazen yanlış yerde ve  zamanda doğduğunuzu düşünürsünüz.  Kalabalıklar içinde kalın  çizgilerle çizilir hayatınız. Bir kişi ya da grup, toplum olmanız bir anlam ifade etmez.  Topyekun suçlu  aranır mahallenizde.

 

          Kendi samimiyetimizi sınayacak duruma gelmedik mi daha, ne dersiniz? 

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA