DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 10-06-2010 10:01

Duyarsızların Duyarlılığı

Biliyorum böyle durulmayacak sular, öyle  efelik yapmakla, sesini yükseltmekle çözülmüyor sorunlar, çözülmeyecek de.

          Bir yanımı sağlama aldım, diğer yanım üşüse de olur diyenlerdenseniz, o üşüyen yanınız   üşümeyen, kendinizce sağlama aldığınız  yanınıza  hiçbir zaman huzur vermeyecektir, hiç ummadığınız bir zamanda sancısı sizi yoklayacaktır.

          Ölüm  karşısında   yaşamı yüceltmek asıl olandır, ama; çoğu zaman  yaşama hakkının yüceliğini görmezden gelmek daha kolay  olabiliyor maalesef.

      Gönül isterdi ki dünyanın neresinde  olursa olsun,  bir haksızlık yaşanıyorsa ya da yaşandığında  insanların ortak aklı ve gönlü oraya kaysın. Yani ortak vicdan zulme başkaldırsın, insani yaklaşımlar  din ya da etnik faktörleri göz önünde bulundurmasın. Sadece ve sadece insan olma faktörü ön plana çıksın.

       Gönül isterdi ki kadınlara ve çocuklara yönelik  yapılan saldırılar tüm dünyada, aynı dozda olmasa bile,  kınansın,   çocukların insanca yaşama hakları,  kadınların gelecek özlemi ve insani duyarlılıkları başka baharlara ertelenmesin.

        Ey gönül! Sen de ne çok şey istiyormuşsun, bırak tavında dövülsün demir, bırak katmerleşsin acılar, gün be gün sığmasın limana, diyebiliyorsanız da takdir sizin, ne diyelim.  Nasıl olsa birileri çıkıp bir kesimin avukatlığına soyunacak, hem  de  kendi gerçekliklerini görmezden gelerek.

      Her şeye rağmen umudum yarınadır, inancım zamana. Tarih  er ya da  geç  iki yüzlülerin gerçek yüzünü gösterecek,  geçmişe ayna tutacaktır. En karmaşık ruh hallerinin  bile tahlilini doğru bir şekilde yapacak olan gelecek, yaşama bir amaç yükleyenlerin ışığı olacaktır, tüm inkarlara inat.

         Televizyon  ekranlarından bize insani duyarlılığı aşılamak isteyenler nedense  çevrelerinde olup bitenlere karşı bihaber olabiliyorlar.  Merak ediyorum  doğrusu duyarlılık denilen şey  kitabınızda her neyse bu kadar yanlılığı mı  ifade ediyor?        

          Birini inkar et, diğerini görmezden gel, birilerini başının tacı  et mi diyor bu duyarlılığınız ? Sahiden anlamlandıramıyorum bu mekanizmayı. Oyunu kurallarına göre oynamak mıdır, yoksa olaylara göre  renk değiştirmek midir, onu da bilmiyorum.

         Cevabınızı biliyorum aslında, kendinizi yormayın; ayinesi işmiş kişinin lafa bakılmazmış.

          Hep empati diyoruz ya, işte bir türlü barışık olmadığımız , hayatımızın herhangi bir köşesine yerleştiremediğimiz ya da yerleştirmek istemediğimiz bu kavramın ehemmiyetini anlasak sorunlar kendiliğinden çözülür.

       Bir metinde okumuştum yıllar önce. Çocuk hasta, yatağından kalkamayacak kadar ağır. Baba, çocuğunun hayallerini önemseyecek derecede duyarlı. Çocuk dışarıya çıkamayınca  baba odanın duvarını maviye boyar, gökyüzü yapar. Sonra da duvara bir uçurtma çakar ve uçurtmanın ipini çocuğun eline verip ‘’ Hadi uçur.’’ der. 

    Gördünüz mü bir çocuğun hayallerini gerçekleştirmekle kıyamet kopulmuyormuş. Bireyi önemsemek böyle bir şey olsa gerek. Baba  da çocuk da  mutlu,  çünkü baba onu küçümsemedi, hayallerine gem vurmadı.  Yaptıklarıyla onun kendisi için ne kadar önemli olduğunu hissettirdi.  Baba, çocuk gözüyle yaklaşmasaydı olaya, yani empati kurmasaydı  sonuç  belki de hüsran olacaktı. Bu bizim için  sadece basit bir örnek, ama başkalarının hayatını ve hayallerinin seyrini  değiştirecek  kadar önemli.Diğerinin gözüyle olayları görebilmek, ön yargılardan sıyrılmak hepimizi mutlu eder. 

         Sonuç mu?

         Yanı başındakini  görebilmek için uzağa gitmene gerek yok, yakınını yokla, onları anlayabilmek için de kendini kısa süreliğine de olsa onların yerine koy.

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA