DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 14-10-2013 20:58

Akbabalar Gülümserken…

     Hangi hikayeyi dinlesek de en çok yaşanmışlıklar, yarım bırakılanlar, çok görülenler  kanatır yüreğimizi.    Savaşların çirkin yüzüne tanıklık  edenlerin gerçek duygularına  kim tercüman  olabilir ki ?  O yaşanmamışlıkları, yarım  bırakılanları  kim tamamlayabilir ki?

      Neler  söylenmeli  savaşlar üstüne?  Büyük pastayı koymuşsun ortaya Tanrım, pastanın ortasına kadınları, çocukları, gençleri… Masanın etrafında kol kola girmiş akbabalar, halaya durmuşlar sanki, her birinin  görevi kendilerince noterlik yapmak.  Fırsatını kim  bulsa  önce diğerinin  leşine konacak. 

     Yazın uzun ve sıcak günlerini  savaştan beslenen savaş çığırtkanlarının  çığlıklarıyla geçirdik. Savaş, öfkeleri  yok etmedi, biledikçe biledi ve insanlık düşmanlarının iştahını daha da kabarttı.  Kapalı kapılar arkasında büyük pastanın  bölüşümünde kime ne  düştü, kim ne dedi  bilmiyoruz.   Ama şunu biliyoruz:  Savaşı isteyenler kana  susayanlardı,  onların umurunda  değildi yitip gidenler, yurdundan edilenler, sürgünler...                                                                   Demokrasi sevdalısı kesilmiş  başımıza,   demokrat olmayanlar, egemenler, iktidarlarını süreklileştirmek isteyenler.

       Bize   demokrasi dersi verenlerin ve onları destekleyenlerin  başarıları  Irak’ta  hala sergilenmekte.   Artık, ne  ana  haber  bültenlerinde yer alıyor  ne de   son dakika haberi  olarak veriliyor orada yaşananlar. Her gün orada  bombalı araçlar patlıyor: 70-80 ya da 90 ölü…     Haber kısa, telaffuzu   kimilerince  kolay…

     İşgal edilmiş şehirlerin  bütün sokakları kan ve  bela  kokuyor.

     Kuşlar  havalanmaya  çalışırken devreye giriyor keskin  nişancılar, her köşe başını mesken tutarak..   Kuşlar dağılıyor,  düşüyorlar yerlere, sürükleniyorlar köşelere, ara sokaklara ama  yine de yılmıyorlar, yıldırmaya çalışıyorlar  cellatlarını.  Başka kuşların ölümüne üzülüp gözyaşı dökenler kendi kuşlarının ölümüne seviniyorlar. Bazı akbabalar başlarını kuma gömerken, bazıları da niyet okumaya devam ediyor.

     Gözü pek gençlerin   sokakta büyüyor Tanrım ,  diye  bağırıyor asi bir genç, ellerini havaya  kaldırarak.  Bir heybesinde kardeşlik diğerinde barışı taşıyarak  düşüveriyor  topların,  tüfeklerin  arasına. Sesler ve sisler birbirine karışıyor sokakta. Yığılıveriyor bir başka genç onun yanına,  sitem  sözcükleri bile dökülemiyor dudaklarından.  Fırsatları olsa, ‘ Bize demokrasi dersi verenlerin oyunu bu, oyuna gelmeyin diyecekler  belki de . Bunu söyleyecek zamanları bile olmuyor.

 

      Bir günümüzü sıkıntılarla, kaygılarla geçmişe gömerken diğer günün sabahına  bir başka gerçekle uyanıyoruz..  Ne zaman  ‘’ Bir gün kadınlar da özgürlük  şarkısı söyleyecek                      elbet .’’  desem bir  kadın  daha   saçlarından sürükleniyor köşe bucak,  bir kadın daha vuruluyor sokak ortasında. Birken  ikiye, ikiyken  beşe katlandı kadın cinayetleri. Katmerleşen   koca şiddetiyle  baba şiddeti yarışır oldu adeta. Bir baba,  kızını kalbinden  vurmuş, sağken  bir türlü  ulaşamadığı yere…   Sırtından vursaydı  kızını   ‘’kalleş’’ olarak nitelendirilecekti  ya, gurur meselesi yapmış anlaşılan. Tüm kinini, zavallılığını 17- 18  yıldır  ulaşamadığı  kalpten  çıkarmış. Bileklerindeki kelepçeyle gururla yürüyor olmalı, kızını yok etmenin mutluluğunu yaşıyor zavallı ( ! )  Artık ölse de gam yemezmiş. ( ! )                                                                                                                               Şiddet içeren tüm kelimelere isyan ediyor kalbim, diri diri  gömülen umutlar karşısında  tutuluyor dilim. Dünyanın her tarafında  kadına yönelik şiddet haberleri geliyor. Kadın örgütlendikçe, güçlendikçe  korku salıyor hükmetmeyi sevenlerin  kalbine.

      Sudan’da bir kadın  akrabası olmayan bir erkeğin arabasına bindi, diye kırbaçlanıyor güvenlik memurları tarafından . Her bir kırbaç kadının  çığlıklarını gömüyor dört duvar arasına..  Kadın  ‘’ ah’’   çektikçe erkeğin yüzünde  sanki  bir  ‘’ oh’’  fırlıyor.                                               Öldürülmekle, dövmekle  kadınların yılacağı sanılıyor. Kadın kendini var kılmaya  çalıştıkça erkek şiddeti o oranda artıyor. Savaş ve kadınların kaderi aynı noktada birleşiyor.

 

        Ey yaşamın büyüklüğüne ve yaşanabilirliğine  kendini adamış insanlar!  Akbabaların gülümsemesine izin vermeyin!

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA