DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 18-11-2013 10:30

Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında

   O eski Ferhat yok dağları delen,  Mecnun’un  gözleriyle Leyla’sını gören … Bütün bu sitemlere    rüyalarımızda bile ahlak dersi vermeye çalışanları ekleyince çıkmaz sokağın  başında  afallıyoruz:   Neydim, neymişim,  ne olacağım?

 

    Kar yağar, çığ düşer yüreğinize bir gün,  o zaman yaşanılanların, söylenenlerin bir masal olmadığını anlarsınız. Sıcacık odanızda hop oturtup  hop kaldıracak seçim  vaatleri sizi. Ne  savaşları düşüneceksiniz ne de Şivan  ile İbo’nun düetini… Gerçekleri  görmek ise seçim  sonrasına  kalacaktır.

    İnişli çıkışlı bir sonbahar ayının ortalarında bir edep dersidir tutturulmuş  gidiyor. Merakımızdan olsa  ikinci haftayı devirdi tartışmalarımız.  Çok önemli bulunduğu için mi,  gerçek  gündemin saptırılması  mı bilinmez ama bilinen bir şey  var ki  bunun  toplumsal yaşama   müdahalenin ilk örneği olmadığı. Ne  çok seviyoruz insanların hayatına dalmayı, onlara ayar vermeyi?  İnsanlar  sadece birilerinden çekinmeyi değil kendinden korkar hale gelmeye başladı artık.

    Durup dururken nereden çıktı bu  konu? Acilen  çözüm isteyen konuların  başında mı geliyor, sorularını soramadan edemiyorsunuz.. 

    Edep- ahlak  sözleri tüm yoğunluğuyla  üniversitede yıllarında  hayatıma  girmişti. Edebiyat bölümünde okuduğumdan  derse  giren – çıkan  öğretmenlerimizin  çoğu  hep edepten dem  vururdu.   Kız- erkek ilişkilerine dikkat çekip sözüm ona edepli, ahlaklı olmamız  konusunda   bizi uyarırlardı.  Kantine gittiğimiz  vakit oturmamıza, kalkmamıza  dikkat edip bir çift  göz ya da gözlerin bizi takip ettiği düşüncesine kapılırdık.

     Öyle ya, edebiyat edep’ten gelmeydi ve  biz  de  çok edepli  (  !)  olmalıydık.

     Zaman geçiyor, hep çömez kalmıyorsunuz. Öğretmenlerini, arkadaşlarını  tanıdıktan  sonra  kavramları yerli yerine  oturtmaya çalışıyorsunuz. İnsanları inancından, etnik kimliğinden dolayı üniversite kapılarında süründürenler, sınıfta  farklı düşünen  öğrencileri açıkça tehdit edenler bize ahlak  dersi veriyordu, bunu  anlayacak ve onları daha iyi tanıyacak yaşa gelmiştik.  Sonradan   bölüm  derslerine çalışmadan geçenleri  görüp derin bir  ah çekiyorsunuz içinizden. Bazı  öğrenciler de günümüzde olduğu gibi  okumak  için  yıllarını  harcayıp  gerçek mağduriyeti  bir madalya olarak  boynunda taşıdılar ve ötekileştirildiler. Ve  bize  edep dersi verenlerden   bazıları  eşlerinden  boşanıp çocukları yaşındaki kızlarla evlendiler. 

         Onlar  koca adamlardı, kızlı- erkekli evlerde kalmamışlardı,  görevleri onları ayıplamaktı,  deşifre etmekti, vatan  haini diye sıraladıkları yazarları, şairleri işlememe adına yüklendikleri misyona kılıf uydurup gerçekte olmayan bir sorunu varmış  gibi yansıtmakta ustaydılar.  Hakkari Üniversitesi’nde yaşananları  medyadan   duyduğumda   hiç şaşırmadım. Demek ki her yerde  ahlak dersi verenler karşınıza çıkabiliyormuş.  Eminim onlar da en başta anne- baba şefkatiyle ( !)  yaklaşmışlardır onlara.

    Edep ve namus kavramlarının  kadına yakıştırılan anlamsız bir etiket olduğunu görüyorsunuz. Kadının toplumsal konumunu zayıflatmak, örgütlülüğün önüne  geçmek ve kadını  çalışma ve iş hayatından  uzaklaştırmak için  her dönemde bu  gibi  basit oyunlara baş vurulur.

     Kızını öldüren babaya ahlak dersi verilmiyor.

      Nitelikli ( !)  dolandırıcılara ahlak dersi verilmiyor.

     Eşlerini öldüren  iyi niyetli, namus bekçisi kocalara ( ! )  ahlak dersi verilmiyor.

     11- 12- 14 yaşındaki kızlara tecavüz edenlere ahlak dersi verilmiyor.

      İnsanları inancından ve kimliğinden dolayı ötekileştirenlere ahlak dersi verilmiyor.

 

Reşit,  ülkenin yönetiminde söz sahibi olan  gençlerin  aynı evi paylaşması ise gayriahlaki….

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA