DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 30-11-2012 14:14

Baykuş

  Yaşam ince uzun bir yoldur, aslında  en tepedekilerle en alttakilerin birbirine yaptığı kurdur. Serbest piyasa kurundaki bu dalgalanmanın faturası bir gecede tüm vatandaşların  üzerine karabasan gibi  çöküyor.

     Ortası desen, ortası zaten göçmüş vaziyette.  Her geçen gün biraz daha  çıkmazlara saplanıyor. Orta sınıf olmak ile olmamak arasında gidip geliyor. İpe boncuk dizip   çocuklar gibi mutlu olacağı yerde , incelen ipin ne zaman kopacağını ve boncukların nereye dağılacağını hesap etmekte.

 

   Bir  Baykuşun  Hikayesi….

  Baykuşların ilginç bir özelliğini öğrendim.  Kulakları perdeliymiş, istedikleri zaman kapatıp istedikleri zaman açarlarmış. Dinlenme halinde ve yavaş uçuşlarda  kulak perdesini açar, hızlı uçuşlarda ise kapatırmış.

      Bizim    baykuş da  daldan dala atlayıp topluluklar halinde yaşayan kuşların arasına nifak koymaya  çalışıyormuş. Bir bozgundan  dolayı eleştiri alınca , eleştirileri hazmedememiş. Zaten uzun  süredir birilerine zarar verme düşüncesi kafasını meşgul ediyormuş. Gün ,  bu gündür diyerek plan yapmış. Gündüz   güneşin nimetlerinden faydalanmış,  gece  kurmaylarıyla işe koyulmuş.  Görme ve işitme duyuları çok hassas olan bizim baykuş  ormanlıktaki tüm iletişim mekanizmasını denetimi altına almış.  Özel bir ekip kurmuş, ormanda  tam bir şenlik havası içinde yaşayan barışçıl  kuşların   arasına  sokmuş.  Bu ekip dudak okuma şekillerinden kuşların ne  konuştuklarını öğrenmiş. İşlerini o kadar iyi yapıyorlarmış ki her biri ayrı ayrı ödüllendiriliyormuş. Baykuş halinden memnunmuş, işler tıkırında gitmeye başlamış. Aradan zaman geçince casusluk meyvesini vermiş. Kuşlar birbirine yavaş yavaş sırtını dönmeye başlamış. Popüler kültür düşünsellikten uzaklaşıp magazinel bir hal alınca baykuşun keyfine diyecek  kalmamış. En kolay ve kestirme yolun  kuşları ‘ düşünme’den yoksun bırakmak olduğunu anlamış.   Bakmış ki her söylediği kuşlar arasında tartışılmaya başlanıyor ve bir karşılık buluyor,  yardakçılarını  toplayıp  orman  dünyası için her gece bir düzenleme yapacaklarını ifade etmiş.  Bu iş için kollarını sıvama zamanının  çoktan  geldiğini  belirtmiş.

     Kuşlar her sabah bir  şeyleri tartıştır halde buluyorlarmış kendilerini. Ressam kafasındakini değil, fırçasının  yaratacağı mucizeleri  değil, yapaylıklar üzerine kurmuş sehpasını. Yazar kuşların çoğu  özgürlüğe düşkün kalemlerini yarı yolda bırakır olmuşlar. Yönetmenler  egemen padişahların saltanatını öven yapıtlara imza atmışlar,   ormanda kelimeler gizemini kaybetmiş. Baharın çoşkusunu  şakıyan bülbüller  küser olmuş hayata.  Bunu  fark eden Bilge kuş etrafına bazı kuşları da alarak durum değerlendirmesi yapmış. Kuşlara,  bu gidişle yerlerinden yurtlarından edilmelerinin an meselesi olduğunu  söylese de kuşlar arasında bu düşünce  pek ciddiye alınmamış.  Bir kuşun diğer kuşu koruyamamasını   gerçek felaket olarak değerlendiren Bilge  kuş acılarını, sevinçlerini ve tüm ümitsizliklerini sırtına yükleyip kendisine inanan arkadaşlarıyla oradan ayrılmış. 

     Mevsimler birbirini kovalarken kışta  karar kılmışlar. Kara kış tüm hışmıyla  doğadaki canlılara meydan okumuş. Baykuş  ev ev gezip  kışın lanetli geçeceğinden bahsetmiş. Kuşların   kendisine desteklemesi durumunda bu lanetten  kurtulacaklarını ifade etmiş.  Kuşlar en saf  halleriyle  el ele verip baykuşun isteklerini yerine getirirler.  Her sabah kalktıklarında birkaç  arkadaşının  eksik olduğunu  görürler.   

  Kuşların hesaba katamadıkları şuydu:  Baykuşun  kuvvetli pençeleriyle gece avına en iyi şekilde hazırlandığıydı.  

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA