DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 23-08-2014 22:30

Acıları Ortaklaştıramamak

Her hikayenin ayrı bir  ağırlığı  var savaş  mağdurlarının sırtında. Yola çıkanlar, çıkmayı becerenler  yokluklarını, yoksulluklarını, acılarını sırtlayıp dökülmüşler  bir bir. Nereye  nasıl varılacağı belli  olmayan bir yol.  Kayıplarına  küçücük  çocuklarını ekleyip  giden bir annenin  gözyaşları, yakarışları her şeyi ifade ediyor. Beyaz saçlı bir kadın  dövünüyor, belli ki vatanından ayrılmak zor geliyor. Ya yitip gidenler ?  Kim  soracak kayıplarının akıbetini ?     

       Umut…   Umuda, güzel günlere dair yazı yazmak  koca bir  yalan. Adalet duygusunun iyice  zayıfladığı hatta   çoğu yerde  koptuğu bir  zamanı şişirmek olsa olsa riyakarlıktır. Oturduğunuz yerden koca koca  gazetelere  göz attığınızda  her şeyin güllük gülistanlık olduğu hissine kapılırsınız.  Kendilerince  devasa bir canavar yaratıp topluma bunu rahatlıkla  kabullendirenlerin Ortadoğu’da kaynayan  kazandan ellerinin yanmayacağını düşündükleri apaçıktır.  Basın- yayın  bütün bunlardan uzak  durmaya çalışsa da  o yangın  bir şekilde tüm insanları etkileyecektir.

      Gelgelelim çetelere, çete hikayelerine…    Karar vericiler yani  hükmedenler, egemenler, binbir kargaşanın, savaşın yegane mimarları tarafından  yaratıldı çeteler.   Biri karar verdi, biri şekillendirdi, biri büyüttü, biri besledi, biri de ortaya saldı.  Gövdelerinden ayrılan kollar, bacaklar, insan başları….  Nice  tecavüzler, taciz ve hakaretler…   Tüm  bu olup bitenler karşısında  savaş  çığırtkanları  önce   körler ve sağırları  oynadı,   sonra bu tip  çetelerin   nerde - nasıl ortaya çıktığından, güçlerinden bahsettiler. Onları şekillendirirken bu kadar güçlü ve acımasız olacaklarını planlayamamışlar herhalde! Uluslar arası  sivil toplum  örgütleri de  en başta sessiz kalmayı tercih etti, adında ‘’ sivil’’ kavramı olunca beklentiye girdik  doğal olarak. Yukarıda da belirttiğim gibi  basın yayını söylemeye gerek yok;  patronları  neyi isterse o manşetlerine  taşıyıp  göz boyamaya çalıştılar ve  kısmen de başarılı oldular.

         Savaşlara, acılara inanç üzerinden yaklaşmak ve kimlik kazandırmak  bir kişinin tümüyle  insani duygulardan tamamen  arındırıldığının   göstergesidir.  Aslında toplumsal olayların hemen hemen hepsinde   yaşananlara  kılıf uydurduğumuzdan , onları  belli yerlere iliştirdiğimizden gerçeklere objektif yaklaşmakta  zorlanıyoruz.  Ha Filistinli olmuş  ha Ezidi…  Yaşadıkları, trajedileri aynı, farklı olan bizim  bakış açımız ve ön yargılarımız. Neden birileri bizden oluyor da diğeri bilmem  kaç mil  ötede kalıyor? 

     Bu  coğrafyada  bir başka derinliğin gerçeği  çığlık atıyor bedenlerde. Yok etmeye  çalışanlarla yok olmamak için direnen  çocukların, kadınların ve  gençlerin ahı aynı seslerle  çınlatıyor kulakları,  biz  ise farklı  nağmelerde arıyoruz aynı sesleri.   Orta yaşlı  bir adam, ellerinde ekmek, ekmeğin  üstünde biber… Belli ki  halinden memnun, başını yukarı kaldırıp  lüks bir dairenin penceresine sarkıtılan Filistin  bayrağına  bakıyor. Sesinin tonuna ayar verip dinden, imandan, ortak kaderden bahsediyor. İnanç birliğinin öneminden  dem vuruyor. O  günlerde de  Şengal  katliamının vahşeti kulaktan kulağa sessizce  ve kimsesizce  yayılıyor. Şengal unutuluyor o dillerde, küçük seslerle giriyor kimilerinin  rüyalarına. Hani  ya  ‘’ insan olmak ‘’ sevmek için yeterliydi. Nasıl da koca bir yalanmış! Pazar yerinde Filistin için  bağırarak  yorum yapan gencin  maalesef umurunda  olmuyor  Şengal.

       Acının adı değişmiyor: Katliam ya da soykırım. Acının  soy  ve   inanç boyutu bizde değişiyor.  ‘’ Bizden’’ ve  ‘’ benden’’  mantığı her  gün  farklı bir şekilde  hortluyor. Zenginlik olarak gördüğümüz  inançlarımız, etnik yapımız  olaylar karşısında zenginliğini yitirip insafsızlaşıyor.   Bebeklerin,  çocukların sadece yürekleri değil dudakları   da titriyor korkudan. Bu korkunun  nedenlerinden biri de  insafsızlığımız, onlara uzanamayacaklarını düşündükleri ellerimiz. Şaşkın  bakışlarla annelerinin sırtlarında ölüm kalım yolculuğuna  çıktıklarını onlar da  biliyor.  Mevsimler de şaşırmış ve kahrolası zebaniler gibi çullanmış  yola çıkanların üstüne. 

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA