DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 29-12-2013 17:28

Babalar Ve Oğullar

  Yıllar önce Baba  filmini izlemiştim, o zaman bazı şeyler abartılı ve korkunç gelmişti bana. Ya  devlete hakim olmuş suç  örgütlerinin varlığını kabullenmek istemediğimden  ya da  şartlar  ne olursa olsun hukukun her  zaman galip geleceğine olan inancımdan olsa gerek. O  filmi izlerken   mafyanın bir  devleti yönetenlere  ne şekilde hükmettiğini  görüp  şaşırıyorsunuz. . Suça dayalı örgüt kuran ve New York’un  yer altı  işlerini yürüten ailenin Baba’sının   ( Corleone)  politikacılarla ve yargıçlarla  yaptığı  iş birliği kendisine her türlü kapının açılmasını sağlayacaktır.  Eh ne de olsa bu bir filmdir, deyip kurgu  dünyasının aldatıcı bir oyunu olarak görüyorsunuz. O filmi günümüzde yaşananlarla  karşılaştırınca iliklerimize işlenen dolandırıcılığın, hırsızlığın,  her tarafa  hükmetme  arzusunun  kurgunun on misli büyüklüğünde olduğunu görmek  mümkün olabiliyor.  O filmde bile ayakkabı kutularından   çıkan paralara rastlamamıştım.

    ‘ Babalar ve Oğullar’  bana bir de    Turgenyev’in  o meşhur romanını  hatırlatıyor. Geleneksellik  ile bireyselliğin savaş  halinde anlatıldığı  bu eserde, babalar ataerkil bir kuşağın sarsılmaz sandığı  töreleri  temsil  ederken  oğullar da bütün töreleri yok saymak, törelere  karşı bireyin varlığını  ön planda tutmanın savaşını verirler. Okurken  insana  tebessüm ettiren  nice sıcak ilişkilerin kaynağını da hissettirirler.  O babaların da ne paralarla  dolu  ayakkabı kutuları vardı ne de para sayma  makineleri.

     Şöyle bir tarihe  baktığınızda,   tarihin  ne babalara   şahit olduğunu    görürsünüz. Kimi zaman  dudak uçuklatan anlayışlarla   saltanat sevdalıların ayakta  nasıl  kaldıklarını görüp insan olmaktan utanırsınız. Kimi zaman da onurunu çocuklarına miras  bırakan  güzel insanları, babaları düşünüp mutlu  olursunuz.   

  Nice babalar  saltanatlarını güçlendirme, devam ettirme uğruna  kardeşlerini ve  çocuklarını  gözünü kırpmadan   öldürebilmişlerdir.  Daha korkunç olanı ise devletin bekası için bu türden  olayları normalleştirip   bunun gerekliliğine inanan  zihniyetlerin varlığıdır.

      Hangi saltanat, hangi para, hangi şan  şöhret bir kardeşten, bir  çocuktan  daha değerli olabilir ki?

     Madiba da (  N. Mandela)  bir babaydı, uzun bir ömre nice  sıkıntılar yerleştirmiş; ömrünün  üçte birini  hapishanelerde geçirmiş ,  mücadeleyle  taçlandırdığı yaşantısını      çocuklarına, ülkesine, tüm ezilmişlere ve  insanlığa büyük bir onurun simgesi olarak  bıraktı.

     Abraham  Lincoln da bir babaydı,  çocuğunun öğretmenine gönderdiği  mektubunda onun diğerlerinden  farklı olmadığını  belirtmiştir. Ayrıca okulda hata yapmanın hile yapmaktan daha onurlu olduğunu çocuğuna öğretmesini istemişti. İnsanların  dürüst ve adil olmadığını, her alçağa karşı bir kahraman, her bencil  politikacıya kendini adamış bir  liderin  olduğunu da ifade etmiştir.   Lincoln bir zamanlar bir kulübede yaşadığına hırslanıp da  bulunduğu konumdan  faydalanıp  devleti aile  bireyleri arasında paylaşmayı düşünmemişti. Biz de  ise hiçbir yöneticinin ne kendisi  ne de çocuğu sıradan  biri olarak görülmemiştir. Hatta  çoğu  zaman varlıkları hukuktan üstün olarak  görülmüş ve değer biçilmiştir. Günlük yaşamın sıradanlığına kapılmak onlar için tasavvuru  zor bir hayalden ibaret  olmuştur.   

 

    Bu babalar  ( Madiba, Abraham Lincoln ve daha nice onurlu babalar )  isteseydi  ayakkabı kutuları  da  para sayma makineleri  de   eksik olmazdı evlerinde. Çeşitli bahanelere sığınıp  kendini aklamaya  çalışanlar hiç olmazsa kimi babaları  örnek alsınlar hayatlarında.  İnsanların inançlarını kullanıp çalıp çırptıklarının  hesabını veremeyenler  toplum karşısında  yeni mağduriyetleri yaratma çabasına girmişlerdir.  Çünkü toplumda bu mağdur görünme  çabalarının  bir karşılığı olduğunu biliyorlar. Herhangi bir olumsuzlukta siyasi  ve vicdani sorumluluk almak  yerine, bunun  siyasi bir oyun  olduğunu söylemek de komediden başka bir şey değildir.  Ve bunların saltanatını , onların  etrafını saran,  dürüstlükte  değil ama   yalakalıkta yarışan insanlar güçlendirmektedir.

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA