DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 17-12-2012 10:00

‘’ Acıtan gerçek’’

‘’Hak ‘’   sözcüğü , Kafdağı’na  ulaşmayı amaçlayan   insanların  düşsel bir dünyadaki   istenmeyen,  talihsiz  evlat    rolünü üstlendikleri  yolculuğa benziyor. Binlerce kişinin    çıktığı bu   zorlu  yolculukta her tülü cefanın  çekilmesi  amaçladıklarının gerçekleşmesi anlamına gelmiyor elbette .  Yine de  her şerde bir  hayır vardır,  düşüncesiyle devam edecektir bu yolculuk..

     Umudun sınırı çizilmiyor, paha  biçilmiyor umuda. Umudun ifade edildiği, gelecek güzel günlerin dokunduğu mısraları okuduğumda mutlu oluyorum.  Her geçen  gün  yaşadıklarımız, dünyada yaşananlar  kirli ellerin  hayatımıza ne derece hükmettiklerini  gösteriyor. Ne olursa olsun  umudumuzu yitirmemek gerektiği düşüncesi  bende gittikçe  zayıflıyor.  Gün  sancıyla  doğuruyor her bebeği ve her bebek  mutsuz  doğuyor yeni güne.  Bakmayın söylemde günün adı yeni,  eskiyi aratmıyor kendisi. Linç kültürü aşılanıyor, yeni gelen neslin dokularına.

      Doğadaki    hayvanların yaşam mücadelesini izlediğimiz bir film ya da belgesel bizi gülümsetir değil mi?  Hükmetmek isteyen bir canlının kendi varlığını koruyup yaşam alanını genişletme  mücadelesi bizden tam  not alır. Sırası gelir hayvanların düşünme yetisinden  yoksun olduğunu belirtip aramızdaki temel farkı ortaya koymaya çalışırız. Düşünme yetisine sahip  bizlerin  dünyada binlerce insanın yaşamına  son noktayı koyduğu  gerçeğini göz önünde bulundurarak   ne kadar acımasız olduğumuzu  belirtmekte  fayda var. Allah’tan düşünme yetisine  sahibiz. Sahip olduğumuzla  bu  kadar kötülük  yapıyorsak, sahip olmama durumunda neler yapabileceğimizi düşünmek   dahi  istemiyorum .

       Her gün her yaştan, cinsiyetten, milliyetten insanlar ölmektedir.  Toplu katliamlar, iş cinayetleri, kadınlar, kızlar, çocuklar…   Yaşamı birilerine zehir etme  düşüncesi    kolaylaşmış   olmalı ki  bir insan bir başka insanın   yaşam hakkını  ortadan   kaldırabiliyor. Üstelik pişmanlık duymadan, tüm varlığını  ortaya  koyarak…

             Hırs başa belaymış derler ya !   Nasıl bir   hırstır ki   kafede oturan kızını  bıçaklama, dövme hakkı veriyor.  Farz edin ki kız  bir  hata yaptı,  ailesine uymayan bir davranışta bulundu..  Bu onlara bir insanı  dövme,  ortadan kaldırma  hakkını mı  veriyor?  Her yok oluş bir  daha doğmaktır aslında, kötüyü, kötülüğü yenen insan  her defasında küllerinden doğar. Tıpkı  sevdikleri ( ! ) tarafından öldürülen binlerce kadın gibi.

      Böylesine bir  ‘’göçüş .’’   kimsesizliğin hikayesidir.  Kimsesizlik zor, sesi duyulmayan  bir insanın ya da insanlığın  çığlığıdır, zıtlıklar üzerine kurulmuş…      Sesi duyulmamak ve çığlık…   Yırtık, yamalı, hazin bir  aşk hikayesi misali ….

      Her gün   kütükten düşüyor  binlerce insanın adı.. Yapraklar  sonbaharın rengini  alır onların hayatında. .  Hukuk, antlaşmalar, uluslar arası evrensel değerler  kimilerin hayatında bir masalı çağrıştırır. Ya da kimileri  için bu kavramlar kendi hukukunu okuma imkanı veriyor.

        Yanılgılar diz  boyu   korkuyu işler, biz de batmayan gün birilerine  yeni günü müjdeler.   Ve yine anladım ki  ‘’empati’’ denilen ve  kimi için öcü  görevini gören  başkalarının yerine kendini koyma  duygusu sönük kalmış.   Tarih gösteriyor ki   her on yılda  bir hayatımızın temel döngüsünü değiştiren, bizi yaralayan,  bizde kalıcı hasarlar bırakan  toplumsal facialar yaşadık,  yaşıyoruz. Bu kimseye ders olmuyor.  İçselleştirdiğimiz  korku apolitik olma  yönüyle fazla mesai yapıyor. Bu anlayış,   bırakın birbirimizi anlamayı yaşadıklarımızı, tanık olduklarımızı  görmezden gelmemize neden oluyor.  Yaşam hakkı herkes için kutsaldır, deyip    Hasan Hüseyin’in  ‘’ Acıtan Gerçek’’ adlı şiirinin bir bölümüyle noktayı koyuyorum.

    ölümden
          ölmekten
              değil korkumuz
                    daha güzel bir dünya
                         yaşanılır bir vatan
                           diye başlarken  şarkımıza  
                             vurulup kahpe tuzaklarda bir geyik gibi
                                      düşmek boylu boyunca
                                             cepte vergi makbuzumuz            

                                                       bundan işte korkumuz.   

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA