DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 14-11-2010 18:10

Kadınlar Yürüyor

    Kadınlar yürüyor, yargılayan bakışlara aldırış etmeden, kendi seslerini doyurabilme amacıyla yürüyor.

       Her gün biraz daha kimliksizleştiren zihniyetlere karşı meşalelerle yürüyor.

        Artan tacize, tecavüze, baskılara, yılgınlıklara, kimliksizleştirmelere hem kendi sesi hem de başkalarının sesi olabilme umuduyla yürüyor.

        Yaşamın ince karelerinde her gün farklı bir kimlikle karşımıza çıkıyor kadın: Annedir, eştir, sevgilidir, arkadaştır; üst kimliğine de insan yazılıdır, her ne kadar ikinci plana atılsa da…   Ağaçtır, gövdedir, dallarıyla umut dağıtır, basit bir denklemdir bu. Yaşamın her alanına uzanıp cılız sesi ile  varolma mücadelesi verir. Bir çelişkiler yumağından arınmaya çalışırken mevsimlerin hep sonbahara gebe kaldığını görmek incitiyor bedenini.

      Bir çelişki diyorum:   Hem dallarıyla umut dağıtmak  hem de  cılız sesiyle varolma mücadelesi vermek. Hem güçlü olduğunu göstermek hem de Medineleri gömen, Hüseyin Üzmezlere karşı sessiz kalan  zihniyet(ler)e karşı savaşmak,  o bakış açılarını yargılama misyonunu üstlenmek kolay şeyler değildir.

     Kadınlar bir tek dışarıda mücadele vermiyor, evdeki kalın duvarlardan da sesini duyurabilme  çabasını gösteriyor. Bu kalın  duvarlardaki bakış açısını Nazım Hikmet şu dizelerle dile getiriyor.

                                      KADIN

                               Kimi der ki kadın

                Uzun kış gecelerinde yatmak içindir,

                              Kimi der ki kadın

                         Yeşil bir harman yerinde

                  Dokuz zilli köçek gibi oynatmak içindir.

                              Kimi der ki ayalimdir,

                 Boynumda taşıdığım vebalimdir.

                     Kimi der ki hamur yoğuran,

                      Kimi der ki çocuk doğuran

           Ne o, ne bu, ne döşek ne köçek, ne ayal ne vebal

                 O benim kollarım, bacaklarım, başım

                   Yavrum, annem, karım, kızkardeşim

                           Hayat arkadaşımdır.

      Bazılarının dilinde hep aynı türkü: Kadınlar, kadınlar, kadınlar…   Her   durumda kadın hakları söz konusu oluyor, başka işiniz yok mu?  diyorlar. Desinler, başka işlerimizin de olduğunu, dünyanın herhangi bir yerinde kadın olmaktan kaynaklı bir hak gaspı varsa sesimizle, sözümüzle orada olduğumuzu ve bunun da  en önemli işimiz olduğunu  belirtmekte fayda var.   

          Biliyorum köşelerden  seyredip,

                     Abartıyorlar,

                        Boy gösteriyorlar,

            Kadınlarımıza  kötü örnek oluyorlar, diyenlere inat yürüyeceğiz, çoğalacağız.

       Önümüzde 25 Kasım var. Bu günün  önemi kadına yönelik şiddete, tacize tecavüze  uluslar arası  düzeyde tepkinin verilmesidir.

       Yeryüzünde  bazen tek bir  kadının sesi olmak   bile çoğu şeyi değiştirebilir; bu, oturup izlemekten daha  iyidir.    

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA