DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 13-03-2011 09:38

Basında Deprem

   Gerçek depreme ilişkin bir iki not…

    Bir amacı olmayanlar için yaşam nefes alıp vermekten ibarettir, gerisi boş bir sayfadır, tatlı bir rüyadır.

   Gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkeler için deprem ya da felaket  karşı konulamaz bir yıkımdır. ‘’Eninde sonunda kıyamet kopacaktır, bunun için fazla çabaya gerek yoktur, yani kaderden kaçınılmaz’’ anlayışı bu tür doğal afetlerle birleşince  beyinlerde tam bir afet meydana gelir.   Bizde  olduğu gibi  depremden depreme korkuya kapılıp , bir hafta on gün sonra  depremi unutup giderler.

  Japonya depreme alışık, depremlerle yaşamayı öğrenmiş bir devlet.   Japonya’nın yerinde gelişmemiş ya da gelişmekte olan bir ülkenin başına böyle bir  felaket gelmiş olsaydı onların durumunu düşünemiyorum bile. Herhalde tümüyle dünya haritasından silinirlerdi.

 

                 8 MART’A DAİR BİRKAÇ CÜMLE

        Kadınlar  bir şekilde  şiddete maruz kalıyor yine. Özellikle geçen yıldan bu yana  eski  kocaları tarafından katledilme moda haline geldi ve bu hastalık gittikçe  yayılıyor.  Hala bazıları 8 Mart’ı irdeleyebiliyor, gereksizliğini savunabiliyor. Neyse ki  olayın iyi tarafı kadınlar hızlı bir şekilde örgütleniyor ‘’şiddet’’ olgusu onları birleştiriyor,  şiddete karşı ortak ses olma yolunda adımlar atabiliyorlar artık. Nasırlaşmış  vicdanlara kendilerini ifade etme imkanını yaratma gücünün kendilerinde olduğunu biliyorlar.

 

                          VE  BASINDA DEPREM…

      Yandaş mı, candaş mı  --tam olarak bilemiyorum adını – medya özgür, kendine bir alan yaratmış durumda, diğerleri özgür olmasa da olur.  Yakında muhalif gazetecilere de  ‘’ Biz kaleminizi bıraktırmadan siz kendiliğinden kalem bırakın, bizi fazla yormayın ’’ diyecekler.  Sonra bazıları da çıkıp  gazetecilik ahlakından dem vuracak. O kanal benim, bu kanal senin gezip  hak ve özgürlüklerden bahsedecek.

     Ben vatandaş olarak çok merak  ediyorum. Siyasi partiler,    kendilerini öven, övmekle yetinmeyip  yerlere göklere sığdıramayan özellikle bazı gazeteci ve yazarlara  nasıl bir  açılım yapacak acaba?  Kısa süre içinde bütün bunlar açığa çıkacaktır, sanırım. Bazı gazeteci-yazarlara gerçekten şaşıyorum. Bir siyasetçinin bir konuda yanlı düşünmesi doğaldır; çünkü farklı bir ses oluştu mu, ona o  koltuğa bir daha oturmama cezası verirler. Herkes bunu göze almayabilir. Biliyorsunuz biz millet olarak koltukları çok severiz, aileden  bize kalan miras gibi onlara sarılırız, kimsenin  ona göz dikmesine de müsaade etmeyiz, göz dikenin gözlerini oyarız.

   Bir zamanların kısmi muhalifleri şimdi yandaş oluyorlar, bir zamanların yandaşı da muhalif. Bu trajik  aynı zamanda komik  durumları anlamıyorum, biri bana bu halleri tercüme etse sevinirim. Dünya durup devran mı dönüyor ya da tersi mi oluyor bu basına, bunu da anlamış değilim.

  Basın işleriyle uğraşan biri   her şeye rağmen yani  tüm yıldırmalara, sindirmelere karşı -  yüreğinde  az da olsa gazetecilik mesleğine  sevgisi varsa  ve bu mesleğe  saygı duyuyorsa - basının  özgürlüğü adına sesini yükseltebilmelidir.

     Basın mensubu iki yüzlü olmamalı, nerede bir olumsuzluk yaşanıyorsa oranın sesi olabilmelidir. İşine gelen bir durumu pohpohlayıp işine gelmeyen bir durumu yıllarca görmezden gelirsen dürüst değilsin, gazetecilik mesleğini kötü emellerine aracı kılma. Basın özgür olmazsa korkak, güneşten çekinen cılız çiçeklerle donatılır her yer. Siz söyleyin bu çiçeklerin kime,  hangimize, neye faydası olur?  

    İyi ki varsın İklim Bayraktar (!)  Sen olmasaydın gazeteciler ve siyasetçiler neyi konuşacaktı?  bilemiyorum.   Alın size basın özgürlüğü işte!

     Hayat hızlı bir trenmiş, ben yetişemiyorum. Özsaygılarını yitirenlerin içinde kalma telaşıdır aslında  beni yoran, ümitsizliğe düşüren.          

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA