DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 31-01-2012 17:09

Tarih Ve Fil

     Kelimelerin gizemini fark edip onların peşinden gitmek gerekiyor,bu edebi bir yargıdır.  Tarihin kelimelerdeki gizemle bir ilişkisi yoktur, kelimeler ancak ilk anlamlarıyla  tarihi oluşturur, gizem değil. Aşklardan daha uzun yaşarmış aşk şiirleri,  denilir ya, tarih de  onu yaratanlardan çok daha uzun  ömürlü olur. Öyle bir ömür ki neler neler sığdırılır!  Tekdüzelikten ve yanlılıktan kurtarabilse kendini  insanlık tarihine   büyük bir armağandır.   

      Bir erkeğin sokak öfkesini eve taşıyorsa  da onu anlatmak için  kelama bile gerek kalmaz. Büyük umutlarla yola çıkıp sansür ve  baskı sarmalında yeniden yeşeriyorsa, yenilik adı altında eskileri dayatıyorsa da hayal kırıklığından başka bir anlam ifade etmez.

      Dünya hızla kirleniyor, kirletiliyor  cılız sesler eşliğinde. Çoksesli korular bir bir kenara çekiliyor.  Büyükçe kazanlarda kaynayan sevginin yerine küçük olsun, benim olsun, benden olsun  naraları yerleşiyor.  Yazgıları değişmeyen ya da değiştirilmeye fırsat verilemeyen toplumlar büyük kapıların ardında küçük lokmalar  halinde  yutuluyor.

      Bu mevsim tüm sitemimiz kışadır,  baharın gelmesine izin vermeyecekmiş gibi. Tüm mevsimler  gibi bu da sona erecek, bu sefer bahardan şikayetçi olacağız. Bir sorunu çözmek için  baharların da kışların da aslında tükenmeyeceğini hepimiz biliyoruz. Mevsimler  bazılarına  başka baharlara  şarkısını tüttürürken, bazıları içinse sabrın tükendiğinin bir göstergesidir. Yaşam dediğin başı sonu belli olmayan  bir  metafordur,  büyük bir karmaşadır, her türlü bilinmezlikle doludur, ama tarih  uzun soluklu  kitaptır,   bir başlangıcı ve sonu vardır, onun ne şekilde dolduğu  ve nasıl  dolacağı bir yazarın insafına kalmayacak kadar önemlidir. Yazar, alacakaranlıkta sisli bir havada bakmayı tercih ederse  gerçekleri  görmek istediği gibi, ışıklı bir günün  sabahında vicdanını sorgulamışsa da herkesin gördüğünü kaleme alır.  Bu dönemsel  geçişlerde önemli olan insanların kendilerini kıyıda hissetmemesi duygusunun   göz önünde  bulundurulmasıdır.

       Baskı  ve zulüm insanın içindeki kurttur, insanı da tüketir, çevresindekileri de. Bu hemencecik ortaya çıkmaz, zamanla  irin olduğu anlaşılır.  Bir anlatımda nasıl ki yazarın  tavrı yazacaklarının sınırını çiziyorsa bir toplumda da uygulayıcıların tavrı  toplumun gidişatı üzerinde etkili olur. Kimi zaman  anlamlı bir söz bile rüzgarın yönünü değiştirmeye yetebiliyor, çünkü tarih uygulayıcıların ismi altında kendini var etmektedir.

     Akla  dayanan meselelerde, özellikle tarihi olaylarda,  ve inanca dayalı sorunlarda   taklide sığındığınız an ‘’ gerçekler’’ gerçek olmaktan çıkar, salına salına bir  o yana bir bu yana savrulur,  kendine yeni bir yol bulmaktan   ziyade önünün ne zaman tıkanacağını bilmeyen bir hisle  hareket eder.   Ve o  kıvrık, kırılgan yol çabaları da zahmetleri de boşa çıkartır. Ama gerçekler inkar edilmekle  yok olmuyor, asırlar da geçse bir şekilde karşımıza çıkıyor. Tarihi oluşturmada vesile olan insanın yapısı tezatlıklar üzerine kuruludur. Bu onların tezat bir tarih yaratacağı anlamına gelmez. Tarihte tanık esastır, üçüncü bir gözün varlığı başka gözleri rahatsız etse de tarihe asıl hizmetin onun tarafından yapıldığı ve yapılacağı  unutulmamalıdır;  aynı zamanda  bu, nesnel olandır  . Yoksa kendini  yüceltmek ve yenilmez göstermek geçici bir zafer sarhoşluğundan başka bir şey değildir.

    Toplumu ilgilendiren her karede  şeffaf olmak  gerekir. Hiç fil görmemiş bir kasabaya fil getirilip karanlık bir odaya konulunca ona her dokunan dokunduğu yeri  zihninde tasarladığıyla tanımlamış. Yani kısacası herkes ‘’kendi filini’’  yaratmış.  Halbuki fil aydınlıkta gösterilmiş olsaydı herhalde insanlar kalkıp da çeşitli senaryolar yazma gereği duymazlardı.   Bilinen bir söylemle herkes kendi türküsünü yazabilir,  şarkısını besteleyebilir,  bu durum kişiyle alakalıdır, yani bireyseldir. Toplumu  veya  bir ulusu ilgilendiren konularda  kişilerin böyle bir lüksü yoktur. Tarihin yüzü aydınlık olursa insanlık ondan feyiz alır, yolu aydınlatılırsa  yolda görünen iyi ya da kötü her şeyi görme fırsatını yakalar insanlar.

    Tarih bir filin insanlardaki çağrışımı değildir.

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA