DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 24-03-2011 20:49

İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş

İnsan yaşadığı yere benzermiş, bu söz ilk söylendiğinde hepimiz için biraz abartılı görünebilir.  İnsan yaşadıkça öğreniyormuş meğer.  Şehir, ilçe, kasaba, köy… fark etmez, zamanla yaşadığı eve bile benzeyebiliyor insan. Bakış açımızın bir yansımasıdır duvarlarımızdaki  boyalar ve ona sinen  gölgemiz.  Balkonlarımız, pencerelerimiz,  balkonda sarkıtılan çamaşırlarımız,  hatta  ve hatta  duvarımıza astığımız  takvimler bile bize benzer. Allah aşkına  bir de  takvimin yanı başında üç beş çiviyle duvara  çaktığımız ve düşmesine hiçbir şekilde izin vermediğimiz aile  fotoğraf(lar)ımıza  iyice  bakın,  evde tatlı bir telaş içinde   kaybettiklerimizle  yarıştığımızı görürsünüz.

           Yaşadığımız yere bir bakın, bir türküye benziyor değil mi? (Komik bir benzetme.) Karmakarışık bir türkü…. Gah uzun havadır gönüllerde gah  oynak bir hava, hüzün ve sevinçlerle beslenmiş. İnsanın psikolojine göre şekillenip  mıh gibi saplanıyor  yüreğimize. Bu  türküde bir parça masal  bulmanız olasıdır: Bir varmış, bir yokmuş’larla   süslenen.

      Aşk karın doyurur mu bilemiyorum; fakat  yapılan işlerden insanlarımızın karnının doymadığı bir gerçek. Hatta yenilenlerin  karın ağrısı yaptığı da   inkar edilemez. Bir başka gerçek de gittikçe zenginleşen ve genelden kopan bir kesimin kendilerince elit bir tabaka oluşturma gayretidir( Parayla sınıf atlama herhalde  tek bizde vardır.) . Devasa olmasa da binalar yükseliyor  bir bir, zannedersiniz ki yaşam kalitesi artmış, şehir farklı bir canlılık kazanmış. 110 veya 120 metre  karelik alanlara sığamaz olduk, 200’den aşağısı kurtarmıyor artık. Kimin bir kuruşluk neyi varsa  eve, arsaya yatırım yapıyor. Parayı dönüştürme, ticarete yatırma, iş sahası yaratma ve işsiz  gençleri istihdam etme  gayesi  yok bu şehirde . Ev kirasını geçim aracı olarak görme anlayışı engellenemez bir tembellik yaratmış Adıyaman’da . Çelişkiye bakın ki bir taraftan yükselen binalar yani inşaat sektöründeki gelişmeler,  bir taraftan  diğer illere   en çok mevsimlik işçi gönderme olayı. Halk arasında  bu durum   nasıl  izah ediliyor,  onu gerçekten  bilemiyorum.

 Elbetteki bu durum sadece Adıyaman’a özgü değildir. fakat gönül ister ki insanın yaşadığı şehirde  yaşam kalitesi yüksek olsun,  küçük de olsa ekonomik hamlelerin ardı arkası kesilmesin. İyi dileklerde bulunmayla  bir  şehir kalkınmıyor maalesef.     

      Seçim yaklaşıyor, sosyal devlet anlayışı gereği yapılan yardımlar(!) yine konuşuluyor.  Aç ve tok’un halleri anlatılıyor dost meclislerinde, inanç sofralarında.  Bir elin verdiğini diğerinin görmeme anlayışı etrafında şekilleniyor tüm hikayeler. Gerçekte ise bir elin verdiğini tüm ülke  biliyor. Kamera kayıtta, herkes bir anlığına hanımefendi ya da beyefendi olup iyilik meleği misali omuzlarımıza konuveriyor. Daha önce kimlere, nasıl yardım  yapıldığı anlatılıyor, kameramanın gözü, kuzu kuzu her şeyi  dinleyen insanlarda, oynatılan kaşın bile görüntüsü gözden kaçmıyor.

    Seçim döneminde de yardımseverlik  duygularımız daha da kabarıyor milletçe. Gittikçe, tanınır, bilinir bireyler oluyoruz toplumda. Meydanlarda vaatlerimizi sıralıyoruz ve seçilme durumunda  yapacaklarımızın kabarık bir listesini çıkartıyoruz.

     Derken gün geliyor aday oluyoruz, güllük gülistanlık bir şehir ya da ülke vaadinden vazgeçmiyoruz. Seçildikten sonra her şeyi unutup başkalarının avukatlığına soyunuyoruz.  Bunun artısı ya da olumlu yanı  dört beş yılda bir,  üç dört aylık da olsa insanların hayal dünyalarında mesut yaşamalarını sağlıyoruz.  Ama  neticede Adıyaman değişmiyor, ırgat bir kent olma unvanını kimseye kaptırmıyor. 

     Sonuç: Mart da olsa mevsim sonbahara oynuyor, kışlara gebe toprak ve poyraz esiyor cicili bicili sandığımız  dünyamıza. Biz de yandan çarklı dünyanın bir köyünde ebediyen misafir  kalma telaşını yaşıyoruz,  ev sahibinin pek memnun olmayan  haline bakıp  baharın tez  gelmesi için medet umuyoruz.

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA