DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 20-12-2010 16:57

Gidenlerin Ardından

        Sanatsal faaliyetler  yaşamımızda  hava gibi su gibi temel gereksinim olarak görülmeli. Gerçek sanatçıların birikimlerinden, ürünlerinden yararlanmak  ayrıcalıklı bir sınıfın hakkı  olmamalı. Ülkemizde kültürel  ve sanatsal  etkinlikleri halka in(dir)me noktasında  ciddi problemler var. Bu yüzden  sanat ile sanatçı, sanatçı ile halk arasında bir kopukluk meydana geliyor.  Sanata direk  ulaşamayan, o havayı solumayan  halk, sanatsal ihtiyacını kendilerini sözüm ona sanatçı olarak  gören ya da  gösteren kişilerden  alıyor. Bu sebepten ön yargılara kapılmak ya da  bu yargılarla beslenmek daha kolay oluyor.

        Sanat aslında alternatif bir politik mücadeledir ve  sanatın ruhunda aykırılık vardır. Sanatçıyı yücelten de, değer verdiren de bu aykırılıklardan  beslenmesidir. Sanata yönelen diller gerçekten sanatı ölçüt almalı, sanatçıyı hedef tahtasına oturtmamalılar. Bizde  ise maalesef tersi bir durum söz konusudur ve bu da  çok çabuk istismar konusu olabiliyor. Bunun örneklerinden biri de  Ahmet Kaya  olayıdır.  

      Düşünün ki  masalarda koca koca  adamlar ve çoğu , müzik  tarihi açısında bir  anlam  ifade etmeseler  de,    halk arasında sanatçı(!) olarak biliniyorlar. Bazı kelimeleri tekellerine alıp avazı çıktığı kadar bağırıyorlar ve linç kültürünün oluşmasına kendilerince  katkıda (!)  bulunuyorlar. Bazı basın yayın mensupları da onlardan geri kalmadıklarını göstermek  ve vatan aşkıyla yanıp tutuştukların herkese göstermek  istediklerinden  gazete manşetlerini   o güzelim sözlerle(!)  süslemeyi ihmal etmiyorlar.

      Ne değişti?  Ne kazanıldı?

      Çok şey değişti zamanla; fakat kaybedilenler daha ağır oldu.

      Ahmet Kaya’nın ölümünden sonra  bazıları yaptıklarından pişmanlık duysa da  söylemleri  onu sevenler ve ailesi için bir anlam ifade eder mi, bilemiyorum. Çünkü bir sanatçının en verimli döneminde onu ülkesinden, sevdiklerinden, her şeyden önce sanatı için beslenme kaynağından kopartmak  hangi vicdanlara sığar onu da bilemiyorum.  Pişmanlık ve özür bir hayatı  ya da hayatları geri getiremiyor.  Ölüm insanlara yaşamı öğretmemelidir bence, tersi de olabilmeli.

      Bir sanatçı yaptıklarıyla  bir ülkenin  hem içe hem dışa açılan penceresidir, görmek ve bakmak istediğinizde  onun  her daim aydınlık olduğunu görürsünüz.

       Dar, kof düşüncelerle   pencereden baktığınız zaman  ise  sadece görmek istediklerinizi görürsünüz. Yaratmak istediğinizin gölgesi   yansır  düşlerinize. Ve nitekim bazı belleklerde kimi  sanatçıların  ‘’ suçlu’’ bulunmasının nedeni  budur.

     Çoğu zaman  anılar, yağmalanmış şehirlerden notalarla, tınılarla karşımıza çıkar. Kim tarafından nasıl bestelenmişse öyle tutturulur teraneler.  Kelimeler dağılır sahipsizlikten, düş kırıklıkları içinde yuvarlanır.  Böylelikle  başkaları hakkında konuşmak da yargıya varmak da çok kolay olabiliyor. Hele de karanlık dönem ya da kişiler onun hakkında her türlü rezilliğe, kepazeliğe onay veriyorsa…   Bu çağda insanların, kendilerinden  birini zavallı ve kimsesiz bir yaşama itmesi  insanın yüreğini gerçekten burkuyor.

          Aradan tam on yıl geçmiş, daha dün gibi kaybedilmiş bir  hayatın  terekesinde birikmiş mısralar   baş kaldırıyor, unutturulmak istense de . Asi ve çocuksu hikayelerin ortasında gülen bir yüz,  tüm küstahlıklardan arınmış duru bir su gibi akıyor Ahmet Kaya.

      Sanatçı nedir ya da kimdir’den  çok, ne yer ne içer, nerelerde gezer,yatar’ı merak ettiğimizden magazin programlarını dört gözle bekliyoruz. Magazin programlarında  boy göstermeyen bir  sanatçının yıldızı pek parlak olmuyor ülkemizde. Hangi sanatçının   zamana yenildiğini, hangisinin zamanın ötesine geçtiğini  elbette tarih , er ya da geç, gösterecektir.  Güdük kalan kelimelerle anlatılmıyor kahramanlık., kelimeler bazen güdük kahramanlar yaratıyor. Geçmişte Ahmet Kaya ile ilgili, milli(!)  hislerle beslenerek, aşırı çoşku halini gazete manşetlerine taşıyan kişilerin  güdük halleri  herkes tarafından biliniyor artık.      

      İnsan nelere tanık olmuyor ki… Hele bir gülmeyi unutsun yüzü, hele bir vatansızlıktan üşüsün yüreği…

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA