DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 26-05-2013 18:39

Güle güle içki, sıradaki gelsin !

   Herkesin dünya görüşünü yansıttığı ayrı bir  penceresi var, bir  tasavvuf   ehlinin  penceresinden  baktığınızda içki, şarap ya da mey,  adını ne  koyarsanız  koyun bir yürek yangınını ifade eder. Çünkü Allah sevgisiyle sürekli yanan ve yanmaktan  şikayetçi olmayan bir kalp var onlarda.  Herkes kendi  penceresinden cennetini arar, yaşamını  daha renkli kılmak için. Ama birileri de var ki  başkalarının penceresine de el koyup   herkesin onun gözüyle  özellikle  kendi   pencerelerinden bakmasını istiyor.

    Heykeldi, kitaptı, kürtajdı, sezaryendi…   Şimdi de içki, sıradakini  ben de merak ediyorum..

   Sakın 22.00’da içki satın almayın,  içki almak  gibi bir  niyetiniz varsa 21. 40’ta marketinize uğrayın, içkinizi alıp 21.59’da marketten çıkabilirsiniz.  Biralarınız ya da  rakınız  gazete kağıdına sarılı olsun ve mümkünse siyah poşete koyun, ne olduğu bilinmesin. Tabi yakınınızda, yörenizde yakında  içki satacak bir yer  bulursanız.  Böyle bir komediden  ötürü yazı yazacağımı hiç düşünmemiştim, demek ki oluyor.   

   Kaç zamandır tartışılan durumdan hareketle milli içkinizin ayran mı,  rakı mı, bira mı  olduğunu ve neye karar  verdiğinizi bilmiyorum ama bu tuhaflıkların  gündemi değiştirmek, bireylerin hareket alanını  daraltmak   amacıyla  yapıldığını düşünüyorum.  Ve her defasında bu gündeme takılıp gerçek sorunlarımızı unuttuğumuzu da biliyorum.  Bazı sözcüklerin büyüsüne kapılmayın, kızıl alevler altında yaşamı kızıllaştıran, tek tipleştiren  bu kelimeler                   ‘ düzenleme ‘ adı altında  yavaş yavaş her alanda hortlamaya başladı. Kimileri  çok masum bulacaktır bu sözcükleri,  ben aynı kanıda değilim. Söz konusu içki değil ne olursa olsun dayatma şeklinde  hayatımıza giriyorsa bilin ki o ters teper.

       Şimdiye  kadar hangi yasak kendini  ölümsüz kıldı, hangi yasakta  başarı sağlandı?

       Hayat bir  başkasının varlığına, düşüncesine, yaptıklarına  katlanabilmektir. Onların düşüncesini içselleştirebilmektir.  Yaşamı yasaklarla zengin kılamazsınız, olsa  olsa kendinizi tatmin edip  sade tuğlalarla ördüğünüz küçük dünyanızın temeline dinamit  koyarsınız farkında olmadan.  Yıllarca   yasaklardan   rahatsız olduklarını   ve  mağduriyetlerini her zaman her durumda  ifade eden  zihniyetler başkalarının  yaşam alanını daraltmakta ve yaşamlarına müdahale  etmekte   sakınca görmüyorlar.

    Toplumsal düzeni sağlamak adına yapılan  düzenlemelerde aklı başında olan birinin karşı çıkmayacağı herkesçe bilinmekte. Örneğin trafikte içki  kullanmak ya da içkili trafiğe çıkmak,  sigara  kullanmak  ( Kısacası trafikte araç kullanan  kişinin dikkatinin dağılmasına sebep olan unsurlar ), belli yaşın altındaki çocuklara ya da  gençlere içki satmak vb.  konularda gerekli yaptırımların uygulanmasından  kimse  rahatsızlık duymaz. İçki satışı için belirli saatlerin olması, alkollü içeceklerin reklamının yapılmaması, tatil merkezlerinde ve tesislerde  satılmaması, her türlü tanıtımın, promosyonun yasak olması ülkemizde içki satışlarını azaltmayacak aksine içkiyi daha da cazip hale getirecektir. Bu yasaklardan diziler, filmler ve  müzik klipleri de  nasibini aldı.   Dizilerde , film ve müzik  kliplerinde  alkolü özendirecek görüntülere yer  verilmeyecek. Bunun yanında dizilerde ya da  filmlerde kadının değersizleştirilmesi, çalışma  hayatından yoksun olması, tecavüzcüsüne  aşık olması, işi gücü ortalığı karıştırıp  aşk oyunlarına başvuran  bir  tip olarak görülmesi kimseyi  rahatsız etmiyor. Artan kadın cinayetlerine bakıldığında bunlar da  cinayet işlemede özendirici bir neden olarak görülmektedir. Böylelikle kadının  toplumsal  konumu belirlenmiş oluyor. Asıl tepkinin bu yönde olması gerekir.

     Kim  iyi şeyler olmadığını  söylemiş. Kadın hostesler  eskisi  gibi   kırmızı  ruj kullanabilecek, tepkiler sonuç verdi, geri adım atıldı,  büyük başarı (  !  )  

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA