DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 09-12-2012 16:54

Kurgu Ve Gerçek

Yazmak  iki arada bir derede kalmanın diğer adı  oldu.   Bu ,  iki arada bir derede kalma’ya yönetmen ve senarist olmak da dahil edildi. Bir insan için en kötüsü aslında  yazma eylemini gerçekleştirirken  kendine uyguladığı oto sansürdür, bu duygularına gem vurmadır.  Bu sansür  bazen muziplik yapıp bilmece  sormak isteyenlerin bile  önüne bir set çekebiliyor.                                                 Bilmece , bildirmece dil üstünde kaydırmaca…   Ay, pardon, ileri gittim galiba, konuşamadım ama  yine de sürçülisan ettiysem affola.  Benim de size bir  bilmecem var:: Her şeyin başına  beş sesten oluşan bir kelime  getirdiğinizde hiçbir derdiniz kalmaz, güllük gülistanlık bir yerde  at koşturursunuz.  ‘’ Bildim’’  diyorsan , bravo sana ; tüm bu yaşananlar sana  ders olsun.  ‘’ Bilemedim.’’ diyorsan da biraz daha kafa yor, kafa yormak istemiyorsan da bu da içine dert olsun.   

      Sanatsal metinler bir gerçeği verirken  onu olduğu gibi değil, dönüştürerek verir. Yazar izlenimlerini bize aktarır, yani başka bir ifadeyle  tabiatı, olayları görmek istediği gibi verir. Neticede bu ürünler bilgi vermek amacıyla yazılmıyor.

   Bütün bunları neden  söylüyorsunuz, biz zaten bunları biliyoruz, bunlara  ihtiyacımız yok da diyebilirsiniz.  Bir dizi üzerinde  kıyamet kopulduğundan,  ülkenin gündemini değiştirdiğinden  bunları yazma gereği duydum.

      Bazıları  henüz ‘’kurmaca’’ ile ‘’gerçek’’in ne olduğunu bilmiyorlar ya da bunları ayırt edemiyorlar. Bir masal, destan,şiir, hikaye, roman neyse sinema da odur. Sinema da tiyatro da kurgulanır, gerçeklerden yola koyulur,beslenir ama olanları olduğu gibi verme  amaçları yoktur. Bir durum abartılabilir, olağanüstü gösterilebilir, yaşam felsefemize uymayabilir. Mitolojik  filmler  ve   bilimkurgu  filmlerini   gerçekleri verme yönüyle değerlendirmiş olsaydık herhalde çoğumuzun hayatında bu filmler asla yer almazdı. Bir film insana haz verdiği için kişi  onu tercih eder. Bunların türünü ise okuyan, izleyen  kendisi belirler. Mesela mitolojiye ilgi duymadığım için  mitolojik filmleri izlemem, ama  o filmlerin varlığı beni  zerre kadar rahatsız etmiyor, etmemeli de.   Bir diziyi çok izliyor hatta hiç izlemiyor da olabilirsiniz; ama, onun varlığı  üzerinden insanları bir yere kanalize etmek doğru değil.  Sıradan insanların  ya da eleştirmenlerin  eleştirisi  bir eser için  zenginliktir. Bu eleştiriler olumsuz olsa bile onu üreten ya da yöneten için bir kaygı olmuyor.  Fakat bu eleştiri toplumu yönetenler ya da yönlendiren kişilerce yapıldığında o film,  senarist, kadro için ciddi bir sıkıntı oluşturmaktadır, hatta bazıları ( izleyenler)   bu söylemlerden  güç alarak suç duyurusunda bulunabiliyor.     

          Karikatüristsen çizgilerine  dikkat edeceksin, dediğiniz vakit aslında ona dolaylı olarak  çizmemesi gerektiğini söylüyorsun.  Oysa bir karikatürist için her çizgi anlamlıdır, her çizgi bir dünyadır. Her çizgi onun özgürlük alanıdır ve onun iradesinin sembolüdür.                                                   Bir şair, yazar  için dünya kelimelerden ibarettir,  iyi kelime- kötü kelime  işin içine girdiği vakit dünya anlamsızlaşır, üretkenliği yok olur. İşi yazmak – çizmek olan insanlara rota gösterilmez. Rota  gösterildiği  zaman   medya (  günümüzde olduğu gibi)  gölge olmaktan ileri gidemez. Bunun da özgür düşünen  bireyler için anlamı ‘’Gölge etme başka ihsan istemem ‘’  dir.   Üretkenliğin dayanağı,sipariş değil özgür düşünmedir.  Bu düşünme alanları alabildiğince geniş olmalı..  Kötü zannedilen ya da gerçekten kötü bir eser için en büyük tokadı   ‘’zaman’’ vuracaktır. Yazdıklarıyla geleceğe kalamayanlar  unutulup, silinip gidecektir.                                                                                                                                                                       Tüm olasılıkları düşünüp öyle hareket  etme, yazma  düşüncesi, düşünmenin önündeki en büyük engeldir.

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA