DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 01-01-2012 17:12

ESKİ YILın YENİsi

   Eski yıl!

    Kaç hüzünlü  öykü bıraktın geriye, kaç masum insanın yüzünü verdin kara kışa? Yine de masallar anlatılsın istedin, yeni masallar…  Her şeyin unutulduğu, yeni devlerin, ejderhaların yaratıldığı, içinde  kan revan olan masallar…    Hangi insanlık tarihine, hangi vicdanlara  sığdırdın bütün bunları?

   Vicdan dediğin nedir ki? Para mı, pul mu?  Korunmasına( !)  rağmen ağabeyleri tarafından    kör bıçakla öldürülen  Adıyamanlı bir  kadının ruhu mu?

    Vicdan dediğin  tüm umutlarını bir piyango biletine bağlayan,  açlık sınırında nöbet bekleyen ve  tüm yaşadıklarına rağmen hayatından memnun olan  zavallıların mağrur  gibi görünen ama  gerçekte  mahcup olan bakışları mı?  

     Vicdan dediğin bir yuvarlak masa etrafında  şerbet niyetine içilen  kahkahaların göğe erdiği, popülist söylemlerin havada uçuştuğu  bir dost meclisi mi?

     Kelimelere yüklenen anlamlar yetmiyor bazı şeyleri açıklamaya açıklamaya. Ezberletildi kelimeler , ezber yinelendikçe anlamsız kalıyor kurulan cümleler.  Masa başında kurulan cümleler  başka hayatları açıklamada yetersiz  kalıyor.  O kelimelerin kimi ‘’iddia’’ oluyor  kimi bilmem ne bela?  Hangisiyle  açıklamaya kalksan rezalet yapışıyor yüzüne.  Ezber zincirini kırmaya çalıştığın an tepene üşüşüyor  leş yiyici  akbabalar. 

     Hani  bazı  eşyalarımız vardır ya, atmaya  kıyamadığımız;  eskidikçe saklarız onları, yanı başımızda yastığımızın altında, kimi zaman bir dolapta.  Kazara başına bir iş geldiğinde bile üzüntümüzü saklayamayız.    Bazen kırılan bir bardağın, tabağın, kaybolan bir bıçağın, kaşığın ardında bile neredeyse ah vah ederiz.     Düşünün  kaybolan  bir eşya yani nesnedir bir can, bir hayat değil. Bir annenin kara gözlü yavrusu , hayatta her şeyden sakındığı gözünün nuru değil.

     Uzaktan dinlediğimiz hayatların üzüntülerini de uzaktan izleriz. Maddeye  boğulan hayatlardan her akşam  haberdar oluruz.   Kimin nasıl bir ayakkabı giydiğinden tutun da  içtikleri çayların markasına kadar kitabımızda yeri vardır, bu  ne olduğu   belli olmayan hikayelerin.

     İnsanlar öldürüldü, katledildi ama bir ünlünün  markalı ayakkabısı ya da bir cep  telefonu reklamı  kadar haber değeri taşımadı.

     Katır sırtlarında ve traktörlerde üst üste atılan  cesetler bir  vicdan aradı, onların sesine ses veren sessizlik oldu sadece.  Bir roman ya da hikayede bile kaybettiğimiz kahramanın hüznü yansırken  yüzümüze,  gerçeklerin görülmesinde akıl tutulması yaşandı.

     Mecburiyetten cümleler sıralandı sonradan, mahcubiyetten değil.   Tozlu raflarda bekletilen  çocukların  oyuncaklarıyla  eş değerdi yaşamını yitirenlerin. Hayatları bu kadar ucuz, bedavadan biraz  pahalı bile değildi.

     Bir rüzgarın bizi göğe çıkarmasını, yeni yılda şansımızın yaver gitmesini,  paramızın pulumuzun çok olmasını dileriz  Noel Baba’dan.  Sağlığı kenarda köşede bırakın, çok da önemli değil.   

    Bazı dileklerimizin hemen gerçekleşmesini isteriz, umudumuz boşa çıkmaz, dileğimiz  gerçekleşir. Mesela  milletvekili  emeklilik maaşımızın 7-8 bin olmasını da diledik, gerçekleşmesine ramak kaldı.

 Bir de şu haberlere bakın:

 Yine Van yine çadır yangını yine ölüm…

Artık sıradanlaştı bu tür haberler;  çadır yangınları ve ölümler  bazı insanların yazgısı oldu.

     Eski yılın yenisi kendisine nasıl bir sayfa açacak henüz bilmiyoruz .  Eskide diretirse  veya eskinin  üzerine bina edilirse  küçük bir sarsıntıda büyük  bir gümbürtüyle yıkılacağını kestirmek zor değil sanırım.

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA