DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 25-03-2015 09:18

Namuslu Bir Ömür Üstüne

    Uzun ve onurlu  yaşadı Yaşar Kemal, adına yakışır şekilde.   Manevi oğlunun deyimiyle  namuslu bir ömür yaşadı o.  Bir  sanatçının uzun ya da kısa yaşaması   ürettikleri, üretecekleri   için  önemlidir elbette. Hayatlarının en verimli dönemlerinden  yaşamdan kopan ya da koparılan  Mehmet Uzun ,Ahmet Kaya ve  daha niceleri  kısa bir ömre çok şey sığdırdılar; daha da  önemli şeyler sığdırabilirlerdi,  yaşamalarına izin  verilseydi  …

       Uzun bir  ömür  bazılarına  nasip olabilir, fakat  uzun yaşayıp da onurunu korumak  herkese kısmet olmuyor.   Her on yılda  bir size aba altından sopa gösteren  darbe sevdalılarına inat ayakta kalmak,   bu topraklarda bir gün barışın olabileceği özlemini diri tutmak ve  buna inanmak , yürekle yoğrulan cümlelerde  cımbızla kelime  seçenlere inat  düşüncelerinden taviz vermemek…

      Kelimelerini bahara hazırlayarak   oto sansürden uzak,  zamanın esaretine  cılız seslerle  değil, okkalı  cümlelerle karşılık vermek…

      Uzun yaşayıp ilkelerinden  ödün vermemek…  Sağa sola  yalpalamadan, onurunu ‘ ama’lı cümlelerle yaftalamadan, iktidarların nimetleri üzerine çulunu sermeden tüm kimlikleri eserlerinde yaşatarak hem  kendine hem de kahramanlarına yakışanı yaparak  yaşamak,  ona yakışırdı. Kendisine yakışanı da yaptı.

    Mesleğiniz, kariyeriniz, konumunuz ne olursa olsun yaşadığınız ülkenin her hali dokunmalı size, sevinci paylaşmak, hüzne  ortak olmak… İş olsun diye değil,  hamasi nutuklarla  gökyüzünü  süsleyesiniz diye değil; gök yüzünün  başka renklerle de  güzel olabileceğini  göresiniz diye kelimelere sığınıyorum.

    Namuslu olmak;

     Bütün kimlikleri renkleriyle ön yargısız kabullenmektir. Hedef gözetilerek öldürülen çocukların yarım kalan  düşlerinin sesi olmaktır.

      Sokak  ortasında esnafla bir olup  leşe konan  karga misali ,  bırakın başka  düşünceleri başka görüntülere bile tahammül edemeyen,  üstelik  kamu  güvenliği  adına    gençleri öldürenlerin karşısına dimdik dikilmektir.

      Medeniyetin  beşiği olarak görülen İstanbul’da  şatafatlı gökdelenler uğruna milyar dolarların hesabını yapıp çalışan işçiler için güvenlik  önlemi almayan, işçilerin hayatını  bir asansörden daha da ucuz görenlerden hesap sormaktır.

       Çocuğu ölen bir babanın,  çuvala  koyup sırtladığı  küçük bedenin büyük ağırlığı altında ezilmektir.  Sadece yolları değil umutları da tüketen kardan hesap sormak yerine  ihmali olanlara, telefonla aranıldığı halde  geç gelenlerden, umursamayanlardan, empati kuramayanlardan    hesap sormaktır. 

 

    Yerin yüzlerce metre derinliğinde bir  ekmek uğruna savaşan, akşama evine dönüp dönmeyeceği kaygısını taşıyıp her gün son defa  dönüp arkasına bakan ve ailesiyle helalleşen   işçilerin de bu ülkede yaşamaya hakları olduğunu  söylemektir.  ‘Benim  oğlum yüzme bilmez’   diyen bir ananın çığlığını duymak,  tüm yokluklara göğüs germiş, yokluğu ve garibanlığı lastik ayakkabısına yansıyan bir babanın  onurunu korumaktır.

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Ayardan Düşen Polemikler Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA