DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Aynur Sel
Aynur Sel
Giriş Tarihi : 28-04-2011 09:07

Ayardan Düşen Polemikler

    Seçim dönemi olsun olmasın siyasetçiler arasında polemik her zaman var. Özellikle  seçim döneminde ise  polemiklerde ayar tutturulamadığı için alanlara çarpılan her  söz  dönüp kalabalığın ve  sözü söyleyenin  yüzünü okşamakta. Artık toplumda  her durumu  iletişimde ‘’araç’’ olarak kullanmaya başladık. Hem vatana hem de millete hayırlı olsun(  !)                   Ne insanların kişiliği, ne inancı ne de duruşuna özen gösterir olduk

    Kendimizi haklı çıkarabilmek için her yolu ‘’ mübah’’ olarak görmenin kimseye , ne söyleyene ne söyletene, bir faydası olmaz.

     Mizahi yönü ön planda olan fıkraları hepimiz az çok biliriz. Hani okurken ya da anlatırken bizi gülümseten, bize çoğu zaman insan olduğumuzu hatırlatan fıkralardan bahsediyorum. Şu bilinmelidir ki  fert ve toplum arasındaki  çıkmazları, çelişkileri  ya da ikiyüzlülükleri, kişi ya da toplumun aksak yönlerini dile getiren fıkralar farklıdır. Bu sözleri  seçim meydanlarında birbirleriyle yarışan liderlerin  kem sözleriyle, hakaretleriyle  hiçbir şekilde karıştırmamak gerekir.

     Nükte yapabilmek için insanın belli bir  seviyede olması gerekir. Bazen, nükteli olsun olmasın, bir kişinin söylediği söz o kişiyle özdeşleşir ve  insanlık tarihine mal olur. Ve o söz insanlık tarihi boyunca bir ‘aydınlatma aracı’ görevini görür.  Önümüze gelen  nükte yapmaya kalkarsa, nükte  kötü söze dönüşür, hakaret olur. İnce bir zekanın ürünüdür asıl nükteler. Nükteli sözü beceremeyen insanlar zamanla  toplumun gözünde de kendiliğinden gülünç duruma düşerler. Bağırmak, çağırmakla haklı olamıyor insan, belki  kalabalıkların ya da kitlelerin gözünde o anlık bir pohpohlanma sebebi olabilir o sözler ; ancak unutulmamalıdır ki tarihe not olarak düşen her söz kişinin aynasıdır.

    Olumsuz bir  durum karşısında sağduyulu davranmak, bağırmamak ya da hakaret etmemek  bir erdemdir  aslında.  Bu o kişinin pasif olduğunu, bir şey bilmediğini göstermez. Ama nedense toplumda öyle bir hava yaratılıyor ki sanki kötü bir söylem karşısında aynı değerde bir söylem geliştirmeyen insan  değersizdir, pasiftir. Bu yanlış algıdan herkesin kurtulması gerekir.  Aslında bazen olumsuz bir durumda   en büyük tepki ya da cevap,  o kişiye ve  olaya tepki göstermemektir, yani onu cevapsız bırakmaktır.

   Bunun anlamı şudur:’’ Senin seviyene inmeyeceğim.’’ ya da  ‘’ Sen benim muhatabım değilsin,  seninle konuşma gereği bile duymuyorum.’’

      İnsan karşılık verdikçe karşı taraf kendini değerli sanacaktır.   Bazen bir susuş, bir bakış ya da tek bir cümle sayfalarca metnin yerine geçer.  Bazen de çok anlamlı cümleler bile üslubu bozuk olan birinde  değersizleşip  anlamsızlaşabiliyor.

   Sizi hem gülümsetmek  hem düşündürmek hem de nükteli sözün tadına varabilmek amacıyla  bir süre önce  okuduğum kısa bir yazıyı  sizlerle paylaşmak istiyorum.   

 

İngiltere Kralı George ile görüştüğü sırada, Gandi'nin üzerinde her zamanki gibi beyaz örtüsü varmış.
Davetten çıkınca, bir gazeteci sormuş:
- Kıyafetiniz, bir kralla buluşmak için yeterli miydi?
Gandi, hiç aldırmadan cevap vermiş:
- Kral, ikimize de yetecek kadar giyimliydi.  demiş.

 

Bir söz bazen her şeyi ifade edebiliyor;  bu,  söyleyenin ustalığı ve ince zekasıyla ilgilidir.

Aynur Sel

Aynur Sel

DİĞER YAZILARI Namuslu Bir Ömür Üstüne Mart’ın Kadınları Bir Kadın, Bir Kadın Daha… Göç yollarında kadınlar…. Tencere Dibin Kara… Acıları Ortaklaştıramamak Adalet Hiç Uğramadı Buraya Babalar Ve Oğullar Camdandı Zeytin Dalı, Kırıldı… Çarpışan Kelimeleden Çıkan Çocukluk Kuyruklu Yalan ( Lar) Altında Bir Dağ Çiçeğidir Ömrün Akbabalar Gülümserken… Tarım İşçilerinden Geriye Kalan … Güle güle içki, sıradaki gelsin ! Boşanmaların nedeni kadın mı? Ceylan’ın Makarnası Ses’leri Yitirmek Gençliği Yutma Vaktidir Şimdi 14 Şubat Ve Kadın Cinayetleri Sen de mi brütüs? Yaşam mı? Üstü kalsın! Zaman neyi unutturur? ‘’ Acıtan gerçek’’ Kurgu Ve Gerçek Baykuş Despot Bir Adamla Kimliksizleştirilen Bir Kadının Demokrasisi Seslerle Vicdanlara Dokunmak Yaşasın ! Herkes kadın doğum uzmanı ( !) Uslu Olmak Ya Da Olmamak Her Şehrin Hikayesi Bir Diğerine Benzer ‘’ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ’’ Görünen Köyün Meçhul Olmayan Hali Hangi sokağın, nerenin çocukları? ‘’ Ne Vakit Bir Yaşamak Düşünsem ’’* Rüyası Unutturulan Adam Tarih Ve Fil Akbabalar Ve Kelebekler Çıplak Kral ESKİ YILın YENİsi Aperatif Yazı Efsane Hüso Soraya’yı Taşlamak 20 Kasım’ın Düşündürdükleri N. Ç. Vicdanın milliyeti olur mu? Nazım Hikmet Ve Hasret Sanatçının Sosyal Sorumluluğu Yazmak insanı mutsuz eder mi? Mevsimlik Çocuk İşçilerin Dramı Matrak bir film! Liste(Siz)Ler İnsan Yaşadığı Yere Benzermiş Basında Deprem Normal doğum mu, o da ne? Enstantaneler Garip Bir Kayıp İlanı Gülelim mi, ağlayalım mı? Kayıt Altına Alınamayan Kayıplar Gidenlerin Ardından Arife tarif gerekmez ya arif yoksa? Mecnunun Leylası Kadınlar Yürüyor ‘’ Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur.’’ Duyarsızların Duyarlılığı İnce Dokunuşlar Ultra Özgürlük Kirli Yüzlere Maske Kaymaklı Şiddet Satılıyor Çelişkiler Yumağı Maden İşçileri Demokrasi kaç lira? Kadın Ve Nehir Arayış Düello
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA