https://www.celikhanhaber.com/files/uploads/user/599b1a16-8d13-45b0-9e1b-7fb86a5a1caa.jpg
Sabri Altun

Düşman içimizde…

03-03-2011 11:31

    Şu meret tütün çok garip bir maddedir.

   En içten bir dostun en büyük kalleşlik yapması gibi bir şeydir.

   Öyle bir dost ki her anında her mutluluğunda her hüzünlü zamanında hemen yanı başındadır.

   Fakat perde gerisinde ise her bir yudumda içine öyle bir zehir akıtır ki; akıttığı her seferinde ise elini ovuşturup sinsi sinsi güldüğünü düşünüyor insan.

   Bütün bu ilginç karakteristik yapısına rağmen Çelikhan için bambaşka bir anlamı var.

   Tek ve biricik ekmek kapısı…

   Hatta öyle bir ekmek kapısı ki; bakarsınız ülke veya dünya çapında bir kriz olur her kes açlık derdine düşer tam o sırada tütün farklı bir hava estirir, Çelikhan tam tersi zengin olmaya başlar.

   Bu gidişle Çelikhan’ın sırtı yere gelmez dersiniz.

   Sonra kriz biter, bir bakarsınız ki tamamen dünyanın dışında bu sefer siz bir kriz yaşıyorsunuz.

   Olmadık bir zamanda bilinmedik bir nedenle tütün yerinde sayar.

   Sonra düşünürsünüz:”yahu tarlalarımız aynı tarlalar, ektiğimiz tütün aynı miktar, ürettiğimiz de aynı… Geçen sene tütün bulunmuyordu bu sene hiç gitmiyor. Bu nasıl bir piyasa bu nasıl bir döngü?”

   Hakikaten anlaşılması son derece güç bir mesele…

   —“dışardan geldiği için böyle oluyor “ diye bir ses işitirsiniz.

   Sonra başka bir ses:

   -”zaten her sene dışardan geliyor”

   -“Allah Allah nasıl olur?”

   -“Maalesef gerçek bu…”

   -“Öyle ise…”

*       *     *

   Evet, öyle ise sağa sola bakmaya gerek yok.

    Düşman aramamıza da gerek yok.

   Asıl düşman kendimiziz.

   Eğer ki bir tütün doğramacısı;

   -“ben daha bu sene bir gram Çelikhan tütününü doğramadım. Hep dışardan geleni doğradım.” Diyorsa…

   Eğer ki bir milletvekilimiz;(Sayın Mir Dengir Fırat)

   -“Bana birisi telefon edip tütününün yakalandığını söyledi.bende 300- 500 kilo beklerken ‘ne kadar?’ diye sorduğumda 17 ton dedi” diyorsa…(Çelikhan’ın tütün potansiyeli göz önündedir)

   Ve etrafımıza baktığımızda her gün onlarca araba dolusu tütün Çelikhan’ın dışına çıkıyorsa…

   Ve buna karşı tüm Çelikhan halkı;

   —“ihtiyaçlarımızı karşılayacak kadar tütün satamadık.” Diyorlarsa…

   Gerçekten düşman aramamıza gerek yok derim.

   Düşman içimizde…

   Çelikhanlılar önce alışverişçilerini düzeltirse her şey düzelecek.

   *          *               *

   Evet sevgili dostlar!

   Aslında bu konuyu daha önce defalarca dile getirmiştik.

   Çeşitli sohbetlerde çeşitli platformlarda, hemen hemen tüm çay ocaklarında bu konu ha bire konuşulup duruyor.

   Gel gör ki hiç kimse bir önlem alamıyor.

   Birimiz yanımızda ki tütün tüccarının yakasına yapışmıyoruz/yapışmadık…

   Sağ olsun sayın kaymakamımız durumu fark etmezse gittikçe kötüye gideceğiz de gıkımız çıkmayacak.

(Yeri gelmişken; bu konuda sayın kaymakamımızın duyarlılığını da ayrıca tebrik etmek gerekmektedir.

   Son günlerde aldığı basit bir önlemle tütünümüzde 5 TL artış sağlamıştır.)

 

   Zaten adamlar birlikte hareket ediyorlar.

   Keyifleri istediği zaman istedikleri fiyata çekiyorlar.

   Çelikhan tütünü adını kullanarak tonlarca tütün dışardan getirirler önce onları satarlar bu vesileyle bizimde çaresizliğimizi artırıp “gitmiyor” bahanesiyle en alt fiyata düşürüp alırlar.

 

   Tabi niyet böyle olunca onlarda kaderin bir tokat’ı nevinde çeşitli vesilelerle zarar ederler ve böylece tüm memleket menfi yönde etkilenir.

   Sonuçta tütün gitmez olur, para gelmez olur, tepeden tırnağa tüm esnaflar çaresiz kalırlar.

   Ve nihayet Çelikhan yine sefaletin kucağına itilir.

   Kısaca düşman içimizde…

   Her konuda olması gerektiği gibi kendi meselemize kendimiz sahip çıkmak zorundayız.

 

DİĞER YAZILARI Bebeklerin Gücü.... Devletin inisiyatif gücü “Vurun kahpeye” Ormanda 15 Temmuz Orantısız Kavgalar Orman'da Yeni Düzen! Pralamenter sistem aslında ne demek Bir eseri hiddet… Küffara giden dualarımız. 15 Temmuz Ve Bir Öneri! Bediüzzaman ve parlamenterler sistem Panama Leaks ve Bediüzzaman Görüyorum ama diyemiyorum. Bir Devrin Anatomisi İnsanları idare edenlerin gözünü kan bürümüş. Ayrık otları ve yaşlı kadınlar Müslümanlar savaşıyor. Sınırı olmayacak… Alın o sapıkları başınıza çalın SÖZ Allah rızasını düşünen üçüncü şahıslara duyurulur Dilimizi yüreğimizle güçlendirmek… Milenyum nesli ve tenha siyaset Neden Mustafa Bulut… Batının gücü nerden geliyor Sineklerin kartallalra savaşı… Ucb’un böylesi… Kavgayla gelen bir mecburiyet İsrail'in muvaffakiyeti, Müslümanların muvaffakiyetsizliği Kutsal mekânlar hapishane gibi Her karışı Peygamber kokuyor Kudüs Gezisi Hiç büyümeseydim Olimpiyatları alsak ne yazar? Dağ tepeye, tepe kuma dönmesin… Mağlubiyetin sırrı SBS'deki başarının çarpıcı öyküsü. Ey menhus ruh artık titre İftar çadırı ve nesli ati Bediüzzaman ve gezi hareketi Belki Garip, Ama Bir Öz Eleştiri Son Osmanlıya son saldırı… Kadınlık onuru Dehlizlerdeki sahte kahramanlar Çelikhan Türkiye’ye sığmıyor. Hangisi daha tehlikeli? Biz Ne Olacağız? Takdir ve İhanet Ne idik, ne olacağız? Mustafa Şahin Bir Liderin Doğuşu Yaşayan Efsane,Reis Yaylagül Mahmut Şahin Toplumsal refleksler Sükût Ediyorum Gelemeyen Bahar Herkes işine Baksın... Suçlu Benim Ormanın Tarihi Yeniden Yazılıyor Baykuş’un Gözleri Bir Masalım Var Deccal operasyonu mu Kürt sorunu mu? Eğitim, Toplum Ve İntihar Çelikhan Ve Kızların Hakkı Bir Çağın İz Düşümleri 2 Bir Çağın İz Düşümleri 1 Kelimeler canlanır mı? Kavimler neden helak oldular? Ene ve nefsin serüveni Amerika’yı sömürmek… "mahşeri gördüm" Küre-i Arz Konuşunca... Kim ayvayı yiyecek? Baba mı dediniz? Hangi rejim? Bir Çıkmazın Anatomisi Hayal hakikat arası bir şey Zindandaki delik Yumurta idaresi Hain Köpek Bireyin gücü mü cemiyetin gücü mü? Acıdan söz et bana Bu film burda bitmez Demokratik yağmurlar Çelikhan Net ve TOKİ sürecinde almamız gereken ders Ahde Vefa Veya Mü’min’in Yitik Malları Kaymakamların rolü ve Anadolu Mayası Kaymakamlar Geçidi Kördüğüm Bir Dünya… Yansın Tahrir Meydanı Görüyorum ama diyemiyorum Mahkum adam nasıl hür adam olur? “Hür Adam”la açılan ufuklar… "Yarab hayretimi arttır" Her şey 'kün' de saklı Eyvah Amerika'yı kızdırdık Asrın en büyük eğitim yanlışı Tehlike kapımızda 2 Tehlike kapımızda Haritaya dikkat! Devlet ve Ramazan Bayramı Onlar rahmete uçtu ya bize ne olacak? Perde gerisine bakalım bence… En büyük buluşma Yıkılmayan duvarlar (Mutluluğa yolculuk-2) Heni en lekum (Mutluluğa yolculuk) Asya'nın bahtına saplandım 2 Şahin Bakışlı adam Hesaplanmayan Hesap Dağdan iniş… Cennette futbol var mı Gerçeğin çizgileri ve bir Ceylan Bayramlar Ve Bazı Adetlerimiz Irmak Ummanda Boğulur Tahrik,yara ve kontr hareketler. Cüruf’a Dikkat Ham Çarık Ve Kıl Çorap Uygun Adım Şimdi Jari Zamanı Ve yeni valimiz...