Değerli takipçilerimiz, 1998 yılında TEMA Vakfı Çelikhan temsilcisi olduğum günden beri üzerinde ısrarla durduğumuz Çat Barajı içerisinde yüzen adacıklarımız nihayet 12 yıl sonra koruma altına alınarak, Çat Barajı havzası SİT Alanı oldu.
1998 yılından 2005 yılına kadar bütün mücadelemiz TEMA Vakfı temsilciliğimiz üzerinden oldu. Tabi bu süreçte yerel ve ulusal basındaki arkadaşlarımız sürekli haber yapıyor-Yüzen adacıkların tahrip edildiğini yazıyorlardı.
2005 yılından günümüze kadar ki süreçte ise Çelikhan Net sitesi ve TEMA Vakfı olarak mücadeleyi iki ayrı koldan yürüttük.Mücadelemiz sadece sitemiz ve TEMA vakfı üzerinden olmadı tabiî ki…
Bu süreçte, Çelikhan siyasetçileri, Milletvekillerimiz, Kültür Truzim İl Müdürlüğü’nün büyük emek ve katkıları vardır. Neticede bu yüzen adaların koruma altına alınması bizim yapmış olduğumuz haberler nezdinde siyasilerin ilgisi ve Kültür Turizm İl Müdürlüğünün girişimleri sonucu Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yapılan tescil edilmiştir. Yani SİT alanı kapsamına alınmıştır. Bizim buradaki etkimizi Adıyaman Müze Müdürü Sayın Fehmi Eraslan basına açıklama yaparken açıklamıştır.
Bundan böyle hiç kimse istediği gibi Çat barajında istediği gibi at koşturamayacak-yüzen adalarımıza zarar veremeyecektir. Gerçi, yüzen adalarımızın sayısı gittikçe azalmıştır ama buna şükür…
Bu adacıkların korunması için TBMM düzeyinde ilk girişimimiz Malatya temsilcimiz M.Hanifi Acar’ın Çevre Komisyonu Başkanı Münir Erkal ile diyaloga geçmesiyle başlamıştı.
Ardından bizzati ben Dönemin Milletvekili Mahmut Göksu ile konuyu görüşmüş ve Sayın Göksu’nun bu iş ile ilgilendiğini yakından biliyorum.
Daha sonraki süreçte Çelikhan net sitesi olarak sürekli haber üstüne haber yapıyorduk.Kanal 7(Fethi Akar'ın hazırlayıp sunduğu,FETH-İ ALEM) ve TRT’nin (HABER ANADOLU) Çelikhan Çat barajında yapmış olduğu programların da katkısıyla,Ömer Korkmaz gibi bazı duyarlı hemşerilerimizin de kişisel girişimleri sonucunda ciddi bir zemin oluşmuştu.
Özellikle çevre haftasında yapmış olduğumuz “çevre haftasında çevre katliamı yapılıyor” haberimiz üzerine Kültür Turizm bakanlığından yetkililer Çelikhan’a gelerek yerinde incelemelerde bulunmuş ve buranın doğa harikası olduğunu kendi gözleriyle gördüler.
Geldiğimiz gün itibariyle mücadelelerin kısa zaman içerisinde sonuç vermediğini görsek de zaman içerisinde bu mücadelenin yerini bulduğunu ve “azmin zaferi” kelimesinin ne kadar doğru olduğunu hep birlikte görmüş bulunmaktayız.
Çelikhan Çat Barajı içerisinde bulunan Yüzen adacıkların koruma altına alınması süreciyle birlikte, Baraj içerisinde bulunan ve üretim ruhsatı alan Ala balık Üretim çiftliklerinin kontrol altına alınması gerekiyor. Malumunuz yüzen adalar yerinde durmadığı için tesislerin yanına yaklaşması durumunda tesis sahipleri tesislerinin zarar görmemesi için adacıklara zarar verebilirler. Bu hassasiyetimi Kültür Truzim İl Müdürü Sayın Mustafa Ekinci ile paylaştım.
Bu Ruhsatı veren Tarım İl Müdürü Sayın Erdal Özer’in bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğini düşünüyorum.
Diğer ilgili kurum ise çevre Ve orman İl Müdürlüğüdür. Çevre ve orman İl Müdürü Sayın Harun Dindar’ın bu durumu görerek gerekli hassasiyeti had safhaya çıkaracağını biliyorum. Nitekim bugüne kadar yapmış olduğumuz haberlerde duyarlılık göstermiş ve çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü biliyorum.
Yüzen adalarımızın Truzime kazandırılması için İlçe Kaymakamımız Sayın Ercan Turan ve Belediye başkanımız Sayın Mehmet Bora’nın gerekli olan hassasiyeti gösterdiklerini ve göstereceklerini biliyorum.
Bu vesileyle siz değerli takipçilerimize bu güzel haberi kendi köşemde de sürecin işleyişini de aktararak vermek istedim. saygılarımla