Şöyle bir elimizi şakağımıza dayayıp düşünürsek Adıyamanlı olup ünlenmiş birçok insan olduğunu görürüz.
Hani ünlenmiş derken Adıyaman’da ünlenmiş değil.
Türkiye’de, hatta dünyada ünlenmiş ancak, Adıyaman’da kadri kıymeti bilinmeyen övünülecek üstatlardan bahsediyorum.
Fazla gerilere gitmeden, hala yaşayan birkaç Adıyamanlının ismini zikretmek istiyorum.
Sanattan başlayalım; Zara, Nurettin Reçnber, Latif Doğan, Kahtalı Mıçı…
Bunları hepimiz biliyoruz.
Peki, Remzi Taşkıran, İrfan Turan, Ali Tekintüre, Hacı Çiçek gibi isimleri biliyor muyuz.
Remzi Taşkıran, Adıyamanlı ünlü bir ressam. Yurtiçi-yurtdışı özel ve devlet koleksiyonlarında tabloları bulunmaktadır. Duble sanatçı. Ud çalıyor, bağlama çalıyor, şarkı söylüyor.
İrfan Turan, bir kamu çalışanı olmanın yanında tatlı sesli, mızrabı ve telleri ustaca konuşturan, Sanat Müziğini ustaca icra eden ve Adıyaman’da müziğin kalitesinin yükselmesi için var gücüyle çalışan bir hocamız.
Ali Tekintüre, şiir makinesi olarak bilinen, binin üzerinde şiiri bestelenen Ali Tekintüre çağımızın en büyük şairi, en büyük söz yazarı… Tekintüre birçok ünlü sanatçıya şöhretin kapısını açmış, birçoğunun ününe ün katmış.
Tanrım Beni Baştan Yarat, Baharı Bekleyen Kumrular Gibi, Canım dediklerim, Şarkılar Ağlıyor gibi muhteşem sözlere imza atan Tekintüre’ nin eserlerini Emel Sayın, Orhan Gencebay, Bülent Ersoy, Ferdi Tayfur, Müslüm Gürses, Zeki Müren, Gülden Karaböcek ve onlarca ünlü seslendirmiş.
Müzik aleminde kimisi “Çağın Yunus Ermesi” demiş, kimisi “Şiirlerin Efendisi”, kimisi de “Şiir Makinesi” demiş hemşerimize…
Türkiye’ye mal olmuş bu değeri ne yazık ki, Adıyaman bilmiyor, Adıyamanlılar tanımıyor. Ve Z.Abidin Kıymaz’ın dediği gibi -Allah gecinden versin- bu değerleri yitirince bunların yerini alacak hiç kimse yok.
Sadece bunlar mı?
Dengir Mir Mehmet Fırat siyaset alanında bir ekoldür. AK Parti gibi güçlü, tek başına iktidardaki bir partinin genel başkan yardımcılığına kadar yükselmiş bir siyasetçi.
Ali Alkayış, profesyonel kick boks turnuvalarında Türkiye’yi gururla temsil eden milli bir sporcu. Onlarca kez rakibini devirerek Türk bayrağını dalgalandırmış bir hemşerimiz.
Mehmet Metiner, Türkiye’de gündemi değerlendiren değil, gündem yaratan teorisyen. Ulusal gazetelerde ve televizyon ekranlarında sıkça gördüğümüz önemli konuları derinlemesine değerlendirebilen bir aydın.
Mustafa Çetinkaya, Adıyamanlı Tiyatro Sanatçısı, Senaryo Yazarı ve Yönetmen. Bir zamanlar Türkan Şoray, Fatma Girik, Belgin Doruk gibi ünlülerle dev yapıtlara imza atmış bir üstat.
Elbette ki, Adıyaman’ın yetiştirdiği bütün önemli ve ünlü şahsiyetleri burada anlatmama imkan yok.
Belirtmek istediğim husus şudur; Türkiye’nin tanıdığı, sevdiği, konuştuğu Adıyamanlıları neden Adıyamanlılar kucaklamıyor, çocuklarına model olarak tanıtmıyor.
Bu insanlar bizim sadece geçmişimiz değil, aynı zamanda geleceğimiz. Kıymetini bilmemiz gerekir.
Bir öneri ile konuyu bağlamak istiyorum. Adıyaman Belediyesi veya Kültür Müdürlüğü bu anlamda bir çalışma yapmalıdır. Adıyamanlı yazar, şair, ressam, siyasetçi, akademisyen, yüksek rütbeli asker, sporcu, müzisyen, mimar vs. alanlarında eser vermiş, ülkeye mal olmuş kişileri tanıtan bir kitap hazırlanmalı ve sonraki kuşaklara böylece aktarılmalıdır.
Birkaç gün önce GAP Gazeteciler Birliği’nin organize ettiği aktivitede Remzi Taşkıran, İrfan turan ve Mustafa Çiftçi ile diğer sanatçıları dinlerken bir Adıyamanlı olarak gururlandım. Böylesi üstatların meclisinde bulunmaktan dolayı kendimi şanslı saydım.
Teşekkürler GAP Gazeteciler Birliği, teşekkürler değerli üstatlarımız.
Fahrettin Çelik