DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Misafir Yorum
Misafir Yorum
Giriş Tarihi : 24-07-2010 22:00

Çelikhan diye bir yer 4

Çelikhanlı Bölücülere Fırsat Vermiyor

  Bir müddet sonra Çelikhan’a Hikmet Kurtuluş komutasında 2. Özel Asayiş Bölüğü geldi. Aynı gün sokağa çıkma yasağı kondu. Ve arama yapıldı. Yüzlerce evde silah yerine; dini kitap, üzerinde güzel söz yazılı levhalar, Hz. Peygamber (S.A.V)’e ait hadisler, Kur’an-ı Kerim’den ayetler ve Can Kardeş dergileri vardı. Aramalar sırasında hiçbir kitaba, levhaya el sürülmedi. Evleri ve iş yerlerini arayan güvenlik görevlilerinin ellerinde ise birer isim listesi vardı. Bundan anlaşılıyordu ki arananlar PKK’cılar; yani APO’culardı. Çünkü o vakitler anarşinin çemberi daraltıldıkça bazı komünist fraksiyonlar ad ve taktik değiştirerek APO’cu olup çıkmışlar problem APO’culukta düğümlenmişti.

   Çelikhanlılara gelince kale gibi durmuşlardı. APO’ culuğun karşısında. Aralarında hiç bir bölücüyü barındırmamaya ant içmiş gibiydiler. Ondan gıllı - gışsız, açık alınlıydılar. Tahsilleri yoktu ama ariftiler, iman ve irfanları vardı.

  Yani fantaziye boğulmamışlardı, ama dolunay gibiydi gönülleri.

  Çünkü dünyanın neresinde vardı menfi milliyetçiliğin ekonominin alet edilerek soykırıma döndürülmek istenmediği bir ülke??? İşçiler ve talebeler kullanılarak?

  Çelikhanlılar, belli ki Nur Risalelerinin ikazlarına samimiyetle kulak verdikleri için tamamen Kürt oldukları halde en küçük bir Kürtçülük kıpırdanmasına fırsat vermemişlerdir.

  Nazar mı değdi?

  Durum böyle böyleyken…

  5 Mayıs 1981 günü Adıyaman Sıkıyönetim Komutanı Necabeddin Ergenekon Milli Eğitim Müdürlüğüne bir mesaj emriyle okullarda öğrencilerin kırlara götürülmelerinin yasaklandığı ve normal eğitim ve öğretim faaliyetlerinin devam ettirilmesi bildirilmiş, öğrencilerin kırlara götürülmemesi ve emir gereğince hareket edilmesi istenmiştir.

  Çelikhan İlköğretim Müdürlüğü bu emri en seri şekilde sözlü ve yazılı olarak, aynı zamanda telefon emriyle okul müdürlüklerine bildirildi. Merkez İlkokulu Müdürü o gün izinliydi. Mezkûr emri öğretmenlere Müdür Yardımcısı duyurdu. Hal böyleyken Merkez İlkokulu öğretmenlerinden Behire Yücesan ve Nebahat Sandal nereden emir ve talimat aldılarsa aynı gün gezi hazırlığı yaptılar. Daha da illeri giderek haklarında kanuni işlem yapılması pahasına Adıyaman Sıkıyönetim Komutanlığının emrine karşı direndiler. Müdür Yardımcısı gezinin yasak olduğunu öğretmen ve öğrencilere bildirildi. Buna rağmen adı geçen öğretmenler öğrencilerine:

—Biz kıra gelmesek de siz gidin, okula gelmeyin! Dediler e öğrencileri dağıttılar.

  Neden ille de 6 Mayıs?

  Bunun üzerine okul İdaresi durumu Sıkıyönetim İlçe Komutanlığına Komutanlık da Çelikhan’a geçici görev için gelmiş bulunan Hava İndirme Özel Bölük Komutanlığına bildirildi. Merkez İlkokulu Yüzbaşı Hikmet Kurtuluş Komutasındaki askerce çembere alındı. Sıkı bir güvenlik tedbiri altında dört saat süreli bir tahkikat yapıldı. İki öğretmenin ve öğrencilerin ayrıca nöbetçi öğretmenini ifadeleri alındı. Neticede Deniz Gezmiş’ in asıldığını günün yıldönümü dolayısıyla Behire Yücesan ve Nebahat Sandal isimli öğretmenlerin verilen emirlere, öğrencileri direnişe sevk ettikleri, açıkça kışkırtıcılık yaptıkları anlaşıldı.

  Daha birkaç ay önce Sıkıyönetim Komutanı Çelikhan’a  “İlçenizde hiç bir siyasi olay geçmediği için sizlere teşekkür etmeye geldim, sizi zorla anarşiye itmek isteyenler var mı ?” diye sormuş, Çelikhanlıların gönlüne mehtap ferahlığı serpmişti. Peki, bu iki nevzuhur öğretmenin 6 Mayıs hastalığı nerden nüksediyordu, durup dururken… Çelikhan’ın goncalarına mayıs böceği gibi musallat oluyor? Ana olmaktan ümitleri yok da mı kıyıyorlardı çocuklara, çocukların analarına, babalarına…

Tahkikatla ilgili yazı.

Behire Yücesan ve Nebahat sandal isimli öğretmenlerin hareketlerine karşı tahkikatı yapan Yüzbaşı Hikmet Kurtuluş, hadisenin sıkıyönetim şümulüne girmediğini, idari tahkikat gerektirdiğini ifade ederek milli eğitim müdürlüğüne ve ilköğretim müdürlüğüne tahkikatla ilgili bir yazı gönderildi.

7 Mayıs 1981 tarih ve 7200 sayılı yazıda şöyle deniyordu:

“1) 6 Mayıs 1981 günü Çelikhan merkez ilkokulunda meydana gelen olayla ilgili tahkikat yapılmış olup; olayın sıkıyönetim kapsamına girmediğinden gereği yapılmak özere olay failleri ve şahitlerin ifadeleri ilgililere gönderilmiştir

2) okulda meydana gelen olay tahkikat neticesinde kır gezisi 6 Mayıs 1981 günü için düşünülmüş, fakat öğretmen Behire Yücesan ve Nebahat sandal gezi programı yapıp bir gün evvel okul idaresine vermemişlerdir. Sorulduğunda bu hususu bilmediklerini ve bundan evvelde e böyle uygulanmadığını beyan etmişlerdir.6 Mayıs Çarşamba gününden bir gün evvel gezilerin iptal edildiği emri gelmiş, öğretmenlere geç vakit tebliğ edilmiş, öğrencilere Çarşamba günü okula gelince müdür muavini Abuzer Yıldız, yemeklerini evlerine bırakıp okula gelmelerini söylemiş, fakat yukarda adı geçen iki öğretmenden Behire Yücesan öğrencilere:”biz kıra gelmeyeceğiz, siz gidin!” dediği ifadelerde sabit olmuş olup bu davranışı ile okul idaresi emirlerine karşı gelmiş olup öğrencileri de farkında olmadan direnişe sevk etmiştir. Diğer öğretmen Nebahat sandal’ın bu davranışı kesin tespit edilememiş, fakat diğer öğretmenle müşterek hareket ettiğini ve öğrencileri idarenin emri doğrultusunda toplayıp eğitimin devamı için bir gayret göstermemiştir.

3)komutanlıkça yapılan incelemede öğretmen Behire Yücesan’ın bundan evvelde okul yönetimine karşı iteatsizliklerde bulundukları okul müdürü ve ilköğretim müdürlüklerince beyan edilmiştir. Öğretmenlerin davranışları da bu yoldadır.”

 

 

NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA