DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Misafir Yazar
Misafir Yazar
Giriş Tarihi : 07-04-2009 00:00

“O” VE GENÇLİK

İnsanın gençlik dönemi, mevsimlerin bahar dönemi gibidir, bu dönem de hayatın baharıdır. İnsanın kendini en mutlu hissettiği, en çoşkulu olduğu, adeta kendinde herşeyi yapacak kuvveti bulduğu, hiç geçmesini istemediği, ama göz açıp kapayıncaya kadar geçen, tadına doyamadığı, hep özlediği bir çağdır. Bu çok özel dönemdeki enerji değerlendiriliş şekline göre ya baki meyveler verir, yerini ihtiyarlık döneminde bir huzura bırakır,  ya da insanın elinde bakıp bakıp üzüntü ve pişmanlık duyacağı hatıralar, buruk duygulara dönüşür.
”Sen olmasaydın alemleri yaratmazdım,” sırrına mazhar olan Allah’ın en sevgili kulu kainatın en mükemmeli, insanların en şereflisi, dostuyla düşmanıyla herkesin Muhammed’ül Emin sıfatıyla andığı Resulullah Aleyhüsselatı Vesselam Efendimiz gençlik çağının işte bu önemini çok iyi bildiği için gençlere karşı özel bir ilgi göstermiş, örnek hayatı müddetince gençlerle diyaloğunda ve ilişkilerinde günümüz açısından bizlere ders olacak nitelikte davranışlar sergilemiştir.
Peygamber Efendimiz, yaşadığı dönemde, o kutsi nuruyla, gençleri cezb etmiş onların gönüllerinde taht kurmuştu, Işığın etrafında dönen pervaneler gibi Asr-ı Saadet gençliği de O’nun etrafında pervane olmuştu. Mekke’nin önde gelen ailelerine mensup gençler, İslam dinine toplumun diğer fertlerinden daha fazla ilgi göstermişlerdi. İslamiyet davasında Resulullah Aleyhisselatü Vesselam’a asıl destek ve yardımcı olan bu imanlı gençlerdi. O’na ilk inanan insanlara bakıldığında çok az kişinin otuz yaş üzerinde olduğu, çoğunluğun otuz yaş altında gençlerden oluştuğu görülür. Nitekim “Size gençleri tavsiye ederim… Gençler bana uydu, yaşlılar muhalefet etti,” hadisi şerifiyle de Efendimiz bu hakikati dillendirmiştir.
 Görülüyor ki, Hz.Peygamber Aleyhisselatü Vesselam, kötülüğün her türlüsüne bulaşmış, son derece cahil bir toplumda İslamı yayarken yanına gençleri almış, en önemli vazifelere hiç tereddüt etmeden onları getirmiş, onların o bitmek tükenmek bilmeyen gençlik enerjisinden en güzel şekilde yararlanmasını bilmiş, onlara güvenmiş, fırsatlar tanımış ve öyle cahil, geri kalmış ve daha birçok kötü sıfatla anılabilecek bir toplumdan bütün dünyaya, asırlara örnek olacak nice rehber insanlar çıkartmıştır.
O yüce insanın gençlerle olan bu mükemmel diyaloğunda ve gençlerin O’na cezb olmasında Resulullah’ın halden anlaması, gençlerin dilini bilmesi, hoşgörülü olması büyük rol oynamıştır. Resulullah zorlayan, dayatan, suçlayan, hor gören biri hiçbir zaman olmamıştır. Hz.Peygamber’e on sene hizmet eden Enes Bin Malik on  yaşında tanışmıştı Efendimiz’le, on sene boyunca da kendisinden bir kere “ Niye bunu böyle yaptın? Niye şunu şöyle yapmadın?” diye bir azarlama ve tersleme duymadığını; hatta kendisine zaman zaman verilen işi unuttuğu, beceremediği, oyuna dalıp kaldığı hallerde bile kötü bir davranışla karşılaşmadığını söyler. Resulullah’ın Namaz ve Kur’an öğrenmek için kabileleri tarafından Medine’ye gönderilmiş gençleri, anne-babalarını özlediklerini hissettiği gün, başlarını okşayıp, sırtlarını sıvazlayarak memleketlerine bizzat kendisinin göndermesi de O’nun gençliğin hissiyatına karşı ne kadar hassas olduğunu, ne kadar merhamet dolu, ince bir insan olduğunu bir kez daha gösterir.
Gençleri en iyi şekilde anlayan, onlara karşı sonsuz hoşgörü içinde olan Rasulullah Aleyhisselatü Vesselam sefer dönüşü gençleri devesinin terkisine alıyor, koşu yarışı ve güreş gibi oyunlarda onlara tezahüratta bulunuyor, kendisine getirilen turfanda meyveleri onlara sunuyor ve isteklerini uygunsuz bir dille ifade ettikleri zamanlarda bile onları sabır ve tahammülle dinliyordu.
O gençlere çok büyük önem vermiş ve onlara güvenmişti. Vahiy katiplerini gençler arasından seçmiş, gençlerden öğretmenler tayin etmişti. Mus’ab Bin Umeyr’i islamı tebliğ için Medine’ye görevlendirdiğinde Mus’ab henüz yirmi dört yaşındaydı ve Medineliler onunla islamı öğrenmişlerdi. Gençleri, çoğu yaşlı sahabilerden oluşan ordulara komutan tayin etmiş, savaşlarda sancağı gençlere taşıtmıştı. Üsame Bin Zeyd’i hazırladığı son sefere kumandan yaptığında ise, Üsame’nin yaşı yalnızca on dokuzdu. Küçük yaşlardan itibaren O’nun yanında yetişen Hz.Ali kazandığı zaferlerin büyük çoğunluğunu yirmi ile otuz yaşları arasında gerçekleştirmişti.Yine Resullullah Efendimiz, Attab Bin Esid’i Mekke’ye vali tayin ettiğinde Attab’ın yaşı da yirmi civarındaydı.O’nun “fıkhı en iyi bilen” kişi diye tarif ettiği Zeyd Bin Sabit, Peygamber Efendimiz ile tanıştığında henüz on dört yaşında idi ve vahiy katipliği yapıyor, komşu ülkelerden gelen mektupları tercüme ediyordu.
O, insanın zihinsel ve fiziksel açıdan en verimli ve dinamik döneminde yaşayan gençleri sevmiş, sevdiğini hissettirmiş ve Allah’ın emir-yasakları doğrultusunda onları yetiştirerek, islamın bayraktarlığını yaptırmıştır. İslamiyet O’nun yanında yetişen bu genç sahabeler sayesinde kıtalara yayılmıştır. Ahir zamanda da dünyadaki inançsızlığın, zulümlerin ve ahlaksızlığın kaldırılmasının yine gençlerin eliyle olacağını şu hadisi ile müjdelemektedir: “Mehdi aleyhisselamın ashabı gençtir  ve içlerinde yaşlı yoktur; ancak gözdeki sürme veya azıktaki tuz kadardırlar. Ve azıktaki en az şey, tuzdur.”
Kısacası, Resulullah Efendimiz her konuda olduğu gibi, gençlerle diyalog konusunda, gençliğe ve gençlere verilmesi gereken önem konusunda da hiç süphesiz bütün insanlığa örnek olmuş, yol göstermiştir. Gençlik, enerjisini, bilgi ve kabiliyetini O’nun öğrettiği şekilde kullandığı sürece kendi adına, dünya, insanlık ve din adına en doğruyu, en iyiyi yapmış olacak, gençliğin olumsuz ve kötü etkileri bertaraf edilecek; büyüklerimiz ise ancak, tıpkı Peygamberimiz Efendimiz gibi, gençlere güvenerek, onlara her alanda fırsatlar vererek, onlara karşı hoşgörülü olarak, bütün kaynakları onların gelişimine ve eğitimine sunarak onların bu enerjisinden faydalanma imkanı bulacaktır.
                                                  Büşra NuR ÜNLÜ
 
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA