DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Misafir Köşe
Misafir Köşe
Giriş Tarihi : 02-04-2012 10:26

Mustafa Şahin'in yazısı

 Doğal Zenginliğimiz;  İçmece Suyu

Coğrafik olarak Güney Doğu Anadolu Bölgesi içinde yer alan ilçemiz  iklimsel olarak  Doğu Anadolu nun  özeliklerine sahiptir.  Kışı sert yazı serindir.  Yaz aylarının serin olması  doğa turizmi için iyi bir potansiyel oluşturmaktadır.  Bu potansiyeli oluşturan faktörlerden bir tanesi de Çelikhana 19 km uzaklıkta bulunan İçmece Suyu muzdur.  Yani doğal mineralli su kaynağımızdır.

Doğal mineralli su : Yerkabuğunun farklı derinliklerinde, uygun jeolojik şartlarda doğal olarak oluşan bir veya daha fazla kaynaktan yeryüzüne kendiliğinden çıkan yada çıkartılan, mineral içeriği, ve diğer bileşenleri ile tanımlanan; tedavi, şifa amaçlarıyla kullanılan içmece suyu, şifalı su, ve benzeri adlarla anılan içilebilir nitelikteki soğuk ve sıcak doğal suları dır.

İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan analizde, Hipotermal, Karbondioksitli, Bikarbonatlı, Sülfatlı, Magnezyumlu ve Sodyumlu bir kaynak suyu olduğu, mide, gastrit, safrakesesi, karaciğer, şişmanlık, böbrek, barsakta meydana gelen birçok hastalığa  yararlı olduğuna dair uzman hekimlerce tespit edilmiş şifalı  dağ içmece suyumuz  bölgeye hizmet etmekten ve Çelikhan için bir turizm getirisi oluşturmaktan tamamen uzaktır.  Ne vatandaşın kalabileceği sosyal tesisler nede şifalı sudan uzun vadede sağlıklı bir şekilde yararlanılacak düzenlemeler mevcuttur. İlçenin gelişimi açısından buraya bir an evvel kompleks tesis yapılması elzemdir.

Belediye il özel idaresi ile işbirliği yapıp bir etüt çalışması yapmalıdır. Su kaynağını tespiti için Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğüne başvurulup suyun kaynağı tespit edilmelidir. Su kaynağının durumuna göre tesislerin yapılacağı yer tespit edilmelidir. Günlük en az 20 ailenin kalacağı pansiyonlar inşa edilmelidir. Şifalı suyun uzun vadede hizmet verebilmesi için depolama ve havuz  sisteminin  mutlaka oluşturulması gerekir. İçme muslukları ile beraber vatandaşın ayağını sokacağı ve yüzebileceği havuzlar olmalıdır. Doğal olarak bu tesislerle beraber hijyenik bir ortamın oluşturulması, düzgün bir alt yapının yapılması ve normal içme suyu şebekesi yapılmalıdır.

Belediye ve İl Özel İdaresi ortak hareket ederek tesislerin yapımın üstlenmelidir. Avrupa Birliğine ve İpek Yolu Kalkınma Ajansına yapılacak projelerle maliyet yapımına kaynak sağlamaya gidilmelidir.

Kompleks tesislerin yapımından sonra yapılacak birkaç etkinlikle ve tüm iletişim araçları ile tüm çevre illere tanıtımı yapılmalıdır. Yapılacak etkin bir tanıtımla zaten belli bir tanınma potansiyeline sahip olan doğal kaynağımız şifalı suyu ile güzel havasıyla bir sağlık turizm alanı oluşturacaktır. Ve ilçenin ekonomisine büyük bir girdi sağlayacaktır.

 

Mustafa Şahin

 

NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA