Adıyaman
Giriş Tarihi : 17-12-2013 12:55   Güncelleme : 17-12-2013 12:55

Adıyaman'da Duruş Gazetesi Bölge Müdürünü istifaya çağırdı

Yollarda ölüm kaderimiz oldu!“Karayolları bölge müdürü istifa etsin!”

Adıyaman'da Duruş Gazetesi Bölge Müdürünü istifaya çağırdı

Geçtiğimiz hafta içerisinde Adıyaman-Çelikhan yolunda meydana gelen ve henüz 22 yaşında idealist bir öğretmenin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan trafik kazası, hükümetin Adıyaman’a verdiği değeri bir kez daha tartışılır hale getirdi.

Irgata gönderdiği işçilerini trafik kazasında, sırf idealleri için günün erken saatlerinde, kar-kış demeden ilden köye, ilçeden beldeye her sabah karayolu ile gitmek zorunda kalan gencecik eğitimcilerini karayollarında kazaya kurban veren Adıyaman’ın kaderi bir türlü değişmiyor.

2000’li yıllarında başından bu yana yüzlerce yurttaşını sırf bu sebeplerden dolayı kurban veren Adıyamanlılar artık isyanın eşiğinde. 2013 yılı içerisinde sadece Çakal Köprüsünde onlarca yurttaşını trafik kazasına kurban veren bu ilin hizmetten mahrum kalmış halkı, geçen hafta içerisinde de, yıllardır “proje aşamasında”, “bitirilecek”, “tamamlanmak üzere” hikayeleri ile oyalandırıldıkları Adıyaman-Çelikhan-Malatya karayolunda yaşanan kaza ile hükümet yetkililerine olan inançlarını yitirdiklerini dile getirdiler.

Devletine olan bağlılığını her fırsatta açıkça göstermesine rağmen, bir türlü istediği hizmeti alamayan Adıyaman, özellikle bulunduğu bölgeye gelen hizmetlerin onda birini bile mahrum bırakıldı. Gelmeyen hizmetlerden dolayı uzun yıllar çok büyük sıkıntılar yaşayan bu halk, özellikle karayolları anlamında bütün ülkeyi bir ağ gibi döşeyen hükümetin, Adıyaman’ı hep ihmal etmesinden dolayı verdiği canların hesabını soruyor.

“Başka ülkede olsa bakan istifa ederdi…”

Ardı ardına yaşanan kazalarda hayatını kaybeden yurttaşlarının hesabını soran Adıyamanlılar, sırf kötü yoldan dolayı başka bir ülkede bu kadar çok kaza yaşansa, o ülkenin ulaşımdan sorumlu bakanının istifa edeceğini söyleyerek, “Bizde bu işin başlı sorumlularından olan Karayolları Bölge Müdürü bile sorumluluğu üzerine almıyor. Adalet mi bu?” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Kazanın meydana geldiği alanda yüksek uçurumların bulunmasına rağmen uçurumlu olan bu bölgelerde hiçbir koruyucu önlemin bulunmadığını da dile getiren vatandaşlar, bu problemin sorumlusu tuttukları, Adıyaman’ın da bağlı bulunduğu Elazığ Karayolları 8. Bölge Müdürü’nü istifaya davet ettiler. Gazetemize açıklamalarda bulunan duyarlı vatandaşlar, Adıyaman-Çelikhan yolunda kazanın meydana geldiği Palanlı mevkiinde 50 metrelik bariyerin olması durumunda bu facianın yaşanmayacağını da sözlerine ekleyerek, “Her fırsatta yatırımları bölgenin hep diğer illerine kaydıran ve bu ilin uzun yıllardır sorunu olan yolları bir türlü yapmak aklına gelemeyen Karayolları Bölge Müdürünü istifaya davet ediyoruz. Artık yeter! Bu ilde sırf birilerinin kendi isteğinden dolayı kaybedilen hayatlar istemiyoruz. Bunun sorumlusu kimse bir an önce görevinden istifa etsin. Aksi halde beddualarımız bütün sorumluların üzerine…” diye konuştular.

Facia uzun zamandır “geliyorum” diyordu

Geçtiğimiz günlerde virajlı ve buz tutan yolda kayan öğretmen servisinin 150 metrelik uçurumdan uçması sonucu 1 öğretmenin hayatını kaybettiği, 7’si öğretmen 8 kişinin yaralandığı kazayla ilgili bir açıklama yapan Eğitim Bir-Sen Adıyaman Şube Başkanı Gaffari İzci de, yolun uzun zamandan beri tehlike arz ettiğini belirtti.

Adıyaman’dan Çelikhan’ın Yeşiltepe köyüne gitmek üzere yola çıkan öğretmen servisi Palanlı mevkiinde kaza yapmış ve Azize Çelik adlı öğretmen hayatını kaybetmişti. Yaşanan kazanın ardından Eğitim Bir-Sen Adıyaman Şube Başkanı Gaffari İzci basın açıklaması yaparak, tedbirsizliğe tepki gösterdi. İzci yaptığı açıklamada şunları söyledi: “11 Aralık 2013 Çarşamba günü Çelikhan’a bağlı Yeşiltepe köyüne gitmek üzere yola çıkan öğretmen servisi Palanlı mevkiinde kaza yapmış meydana gelen ve camiamızı yasa boğan bu elim kazada 1 öğretmen arkadaşımız hayatını kaybetmiş, 7 öğretmen arkadaşımız da yaralanmıştı. Vefat eden arkadaşımız Azize Çelik Hocahanım’a Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı, kazada yaralanan öğretmen arkadaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz. Evvela şunun bilinmesinde yarar var. Ölüm Allah’ın emri. Hak vaki olunca bir şey sebep olur. Biz buna inanmış ve teslim olmuşuz. Ancak tedbir denen bir şey vardır. Bu da insanların sorumluluğundadır. Kazaya soğuktan don tutan yolun kayganlaşması ve yolun kenarına bir bariyerin konulmamasının neden olduğu kaza incelendiğinde anlaşılacaktır. Bize göre bu trafik kazası değil, bir yol kazası ve ihmalden kaynaklanan bir faciadır. İnsan hayatının en ucuz olduğu ülkelerde bile eşine çok az rastlanan böylesi ihmal maalesef gencecik bir öğretmenimizin hayatına, 7 öğretmenimizin de yaralanmasına ve ömür boyu unutamayacakları bir travmaya sebep olmuştur.  Aslında biz, bundan dört ay önce böylesi tehlikeye dikkat çekmiş ve yetkilileri göreve davet etmiştik” dedi.

Daha önce de gündeme getirilmişti

Memur-Sen tarafından daha önce de gündemine getirilen ancak yetkililerin dikkatini çekmeyen yol ile ilgili tepkisini sürdüren İzci, “Memur-Sen olarak 26 Ağustos 2013 tarihinde yaptığımız açıklamada Adıyaman Çelikhan yolunda her yıl onlarca kişinin hayatını kaybettiğini, Karayolları Bölge Müdürlüğü başta olmak üzere tüm ilgili ve yetkililere haykırmıştık. O gün bu açıklamamızdan dolayı telefon ederek bize tepki gösterenler ve bugün yola bir bariyer koymayı bile çok görenler, bu elim olay karşısında nasıl bir tepki vermeyi düşünüyorlar, merak ediyoruz. Her virajında ölüm olan bu yol kaderimiz olmamalı. İncelendiğinde görülecektir ki, bu yola konan her bariyer öncesinde mutlaka ölümlü bir kaza olmuştur. Yani bariyer koymak için adeta insanların ölmesi beklenilmiştir. Buradan hareketle, bu acı olayın meydana geldiği viraja bu kaza nedeniyle önümüzdeki günlerde bariyer koyacaklardır dersek yeridir” diye konuştu.

 

Ölümcül kazaların yaşandığı yol ile ilgili tek şikayet yolların bozukluğu ve bariyerlerin olmayışı da değil. Yol boyunca yüksek tepelerden yola kayaların düştüğünü de dile getiren yöre halkı, yetkililerin her ilçeye geldiklerinde verdikleri düzgün yol sözünü tutmalarını istediler.

AdminAdmin