DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Necati ATAR
Necati ATAR
Giriş Tarihi : 05-11-2023 23:01

CHP'de YENİ DÖNEM (mi?) BAŞLANGIÇ MI BİTİŞ Mİ?

Türk tipi başkanlık gibi ucube bir sistemde Kemal Kılıçdaroğlu özellikle son yıllarda izlediği politikalarla Türkiye'ye nefes aldırmıştır.

İyi Parti siyaset sahnesinde olmasını değilse bile, bugün mecliste olmasını Kılıçdaroğlu'na borçludur.

Hakeza Deva Partisi, Gelecek Partisi, ve Saadet Partisi de bugün mecliste temsil ediliyor olmalarını Kılıçdaroğlu'nun uzlaşmacı kişiliğine borçludur.

CHP de aynı şekilde bugün başta istanbul, Ankara, Adana Mersin olmak üzere birçok büyükşehir belediye başkanlığını muhalefet partilerinin aday çıkarmamasına borçludur.

AK Parti ile MHP'nin her halükarda birlikte hareket ettiği mevcut sistemde, muhalefet partileri CHP ile birlikte hareket etmez kendi adaylarını çıkarırlarsa siyasi tarihlerinin en büyük mağlubiyetini yaşayacak ve belki de oradaki seçimlerde tabela partisi olmaktan öteye geçemeyeceklerdir.

Muhalefetin ortak aday üzerinde uzlaşmaması durumunda başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok Büyükşehir Belediyesinin AK Parti lehine el değiştirmesi kaçınılmaz görünüyor.

Özgür Özel'in mevcut siyasi sistemde nasıl bir politika izleyeceğini bilmiyoruz. Ama tek başına iş başına mantığıyla hareket ederse CHP'ye siyasi tarihinin en büyük hezimetlerden birini yaşatacaktır.

Bunun Özgür Özel'in ya da CHP'nin politikalarıyla herhangi bir ilgisi yoktur. Bugün CHP'nin başına Mustafa Kemal Atatürk de geçse tek başına seçimlere girmesi durumunda sonuç değişmeyecektir.

AK Parti ile MHP'nin en kötü durumda alacağı oy toplamı%45 civarındadır. Türkiye'de ise mevcut durumda%25'i aşacak herhangi bir siyasi parti bulunmamaktadır.

CHP çok partili sisteme geçtikten sonra, Özellikle de 80'den itibaren en yüksek oy oranına Kılıçdaroğlu ile ulaşmıştır. Kemal Kılıçdaroğlu'nun ulaştığı oy oranına ne Ecevit ne de Baykal'la ulaşabilmiştir.

Ne Türkiye eski Türkiye, ne CHP eski CHP, ne de sistem eski sistemdir. Mevcut sistem ittifaklarla var olmayı mümkün kılıyor ancak. CHP Eski kodlarına döner, gücünü test etmeye kalkarsa Çok partili sisteme geçtiğimiz günden bugüne en güçsüz dönemini yaşamak zorunda kalacaktır. Ve tabii aynı akıbet diğer muhalefet partileri için de geçerlidir.

Özgür Özel'in CHP'de nasıl bir politika izleyeceği, millet ittifakının paydaşlarıyla hangi bir zeminde uzlaşacağı hem kendisinin hem de CHP'nin siyasi ömrünün ne kadar ve ne şekilde olacağını belirleyecektir.

Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler ya Özgür Özel'in CHP'nin yeni lideri olmasını tescilleyecek ya da siyaset sahnesinden en erken ayrılan CHP lideri olmasına yol açacaktır.

Bunda Özgür Özel'in uzlaşmacı ya da muhalefeti yok sayan tavrı belirleyici etken olacaktır.

Bu hamur daha çok su götürür ama mart sonu itibariyle ortaya bir ekmek çıkıp çıkmadığını hep birlikte göreceğiz.

NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Sitemizi nasıl buldunuz?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA