Çelikhan
Giriş Tarihi : 01-07-2014 22:37   Güncelleme : 01-07-2014 22:37

Tütün hastalıklarının nedeni erken dikim!

Çelikhan'da tütünlerin bozulmasını araştıran il tarım müdürlüğü yetkililerinden Ziraat Mühendisi Sıddık şahin'in hastalık ile ilgili gözlemleri

Tütün hastalıklarının nedeni erken dikim!

n ilçesinde tütünde yapılan inceleme sonucunda vahşi ateş yanıklığı hastalığı tespit edilmiştir. Erken ekim sonucunda bu hastalık meydana gelmektedir. Haziran ayında yapılması gereken tütün dikimi mayıs ayında dikilmiş olması nedeniyle bu hastalık meydana gelmektedir. Kimyasal mücadelesi bulunmamaktadır. Kültürel önlemlerle bu hastalık önlenebilir. En önemli kültürel mücadele zamanında dikimin yapılmasıdır. Şu anda sıcaklıkların artmasıyla birlikte hastalık yayılması sona erecektir. Dikimden önce ziraat mühendisleriyle mutlaka temasa geçilmesi gerekir.

    

     Öte yandan yer yer kök ve yaprak kurtları ve yaprak biti(thrips) zararlılarıda tespit edildi. Özellikle yaprak bitleri halk arasında katran diye de bilinen bu Zararlının ortaya çıkmasının nedeni yine erken ekim nedeniyledir. İnsektisit kullanılarak kök,yaprak kurtları ve yaprak bitleriyle mücadele mümkündür.

 

                                                               Her türlü sorunlarınız için il tarım müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Sıddık Şahin’in arayabilirsiniz. 0532 5221180

 

 

Not:Sıddık beye bu hassasiyetinden dolayı halkımız adına teşekkür ediyoruz.

AdminAdmin