Çelikhan’a 18 kilometre uzaklıkta olan ve 2000-2003 yılları arasında Adıyaman Valisi Halil Işık döneminde yapılan yatırımlarla Sosyal bir tesis haline getirilen doğal kaplıca suyunun bakımsızlıktan ve yıllardır yapılamayan çevre düzenlemesinden dolayı çöplüğe terk edilmiş halde bırakılmasına vatandaşlar tepki gösterdi.
Her yıl Temmuz ve Ağustos ayında çevre il ve ilçelerden şifa bulmak için geldikleri bu kaplıcaya ilgililerin duyarsızlığı yüzünden vatandaşların çoğu uzak diyarlara gitmek zorunda kalıyor.
Çelikhan bölgesinde en kaliteli kaplıca suyuna sahip olduğu bilinen bu kaplıca suyunun, başta böbrek taşlarının sökülmesi, mide ülseri, bağırsakların iyi çalışması ve onlarca hastalığa iyi geldiği bilinen kaplıca suyu için yıllardır bir türlü yapılmayan çevre düzenlenmesinden dolayı artık kimseler uğramıyor. Uğrayan vatandaşlar da bu manzarayı görmek istemiyor.
Daha önce tertemiz ve bakımlı olan Çelikhan doğal kaplıcası olan “dağ içmesi” adıyla bilinen kaplıca, son yıllarda yağan yağışlarla beraber yapılan doğal kaplıca kabinin toprak altında kalmasına neden oldu.
Konu hakkında açıklama yapan vatandaşlar,
“Buraya 1967 yılından bu yana geldiklerini, o dönemde bile bu bölgenin daha temiz ve bakımlı olduğunu ifade ederek, İnsanların buraya ailece gelmesi verimli fakat bir tedavi alamaması gerçekten yazık, yani böyle bir yerin bakımsız bırakılmaması gerekiyor.
En azından yetkililerin bir el atması, buraya bir yapı yapması veya burayı düzenlemesi lazım. Zamanında yapılan yatırımlar da sel felaketi sonucu işe yaramaz hale gelmiş. insanlar aileleri ile gelmişler ama darma dağınık bir yer.
Herkes burada bir şeylerden faydalanmak istiyor ama herkes kuyruğa girmiş birbirini itiyor. Bu konuda aileler de rahatsız oluyor, sonuçta buranın bu şekilde olması bu insanlara zulümdür, yani gerçekten Çelikhan’a yakışmayan bir şey. Buranın daha güzel ve verimli olması için yapılması gereken hizmetler var, zor da değil. En azından bir tesis şeklinde olmasa bile yapabildikleri kadar burayı bir temizleseler yeter.
Bu gözde çıkan suyu daha verimli hale getirebilirler. Sonuçta burada bir kaynak var, turistik tesis haline de getirebilirler. Yetkililer buraya gereken bakımı yapıp, daha verimli, daha etken hale getirebilirler. Burası güzel bir yer, insanlar geliyor, aile geliyor, buranın sayesinde Çelikhan'da bir kalkınma yapılabilir. Gerçekten görüyoruz ki; etraf çöplükten geçilmiyor.
Aileler buraya gelmiş, bir gölge bulup altına giriyor. Çünkü yapacak başka hiçbir şey yok. Aile de ister, burada bir tesisin olmasını, yani yetkililerden buraya gereken bakımın yapılmasını istiyoruz. Gerçekten yazık, buraya yakışmayan bir tablo, daha verimli şeyler yapılabilir” dedi.
2017 yılında Adıyaman İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Can Erdoğan ve beraberindeki heyet tarafından yapılan inceleme sonrası:
"Dağ içmesinin coğrafi şartlarının çok zor olduğunu belirten Erdoğan, İl Özel İdaresi olarak buraya mutlak suretle bir şeyler yapacaklarını onun içinde teknik heyetin gelip gerekli incelemeleri yapmaları gerektiğini kaydetti." (https://www.celikhanhaber.com/dag-icmesi-bu-halde-olmamali-325704.html) ancak aradan geçen zaman içerisinde 2018'de yoldaki sel artıklarının temizlenmesi dışında hiçbir çalışma yapılmadı. adeta Çelikhan Dağ İçmesi kaderine terkedildi.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro Klimatoloji Kürsüsünün 23.11.1981 tarih ve 1008/81 sayılı yazısında verilen rapor da Çelikhan Dağ İçmecesi suyunun şu hastalıklara şifa verdiği aktarıldı: “Mide, bağırsak ve safra salgısının azaldığı hastalıklar, mide asidi azalması veya artmasına bağlı hazım bozukluklarında, gastrit veya ülser geçirmiş, ülser ameliyatı olan kişilerde, asabi nedenli ishaller ve kabızlıklar, karaciğerin ve safra kesesinin kronik nezlevi iltihap ve yetmezlikleri, safra kesesi ameliyatı sonrası şikayetlerinde, şişmanlık, gut ve diabette, böbrek taşlarında, bağırsak parazitlerin de kullanılması yararlıdır”
Çelikhan Dağ İçmecesi Perişan Halde
Çelikhan'a 18 kilometre uzaklıkta bulunan doğal kaplıca suyunun bakımsız hali tepkilere neden oluyor.
Admin